Translate

Isoleren

Isolerend glas

HomeWat kan ik doenIsolerenIsolerend glas

Via de ramen van uw huis of gebouw kan veel warmte naar buiten ontsnappen. Zeker als u enkel glas of oud dubbel glas heeft. Door dit te vervangen door glas dat beter isoleert, bespaart u al snel veel energie.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas. HR++ (HR staat voor ‘hoogrendement’) en driedubbel glas (ook wel HR+++ glas genoemd) komen het meest voor.

Isolerend glas heeft grote voordelen:

 • Goed voor het milieu en ook voor uw portemonnee
  Met HR++ of driedubbel glas gaat minder warmte verloren. Uw huis of gebouw blijft langer warm en dat betekent dat u minder hoeft te stoken. Dat is goed voor het milieu – want minder CO2-uistoot – én voor uw portemonnee. Heeft u nu enkel glas, dan kunt u meer dan €200,- per jaar besparen. Heeft u nu standaard dubbel glas, dan bespaart u ruim €100,- per jaar op uw energierekening. Helaas is de vervanging van glas erg duur, zeker als er ook nieuwe kozijnen nodig zijn.

 

 • Fijner huis of gebouw
  Een ander voordeel is dat isolatieglas voor meer comfort in uw huis of gebouw zorgt. Met glas dat beter isoleert blijft de temperatuur in de woonruimte hetzelfde. U heeft dus geen last meer van koude, tochtige plekken in de buurt van de ramen. Bij het vervangen van glas kunnen ook de ventilatie in orde gemaakt worden. En u kunt zorgen voor hang- en sluitwerk (zoals sloten) die goed werken tegen inbrekers. Als u de indeling of het uiterlijk van ramen verandert, of als u nieuwe kozijnen wilt plaatsen, controleer dan of u hiervoor een vergunning nodig heeft: www.omgevingsloket.nl.

 

 • Minder geluid
  Isolerende ruiten houden niet alleen warmte binnen, ze houden ook het geluid buiten. Dat is zeker prettig als u aan een drukke straat woont.

 

 • Veilig
  Isolerend glas is dikker, en daardoor minder makkelijk te breken. HR glas is daarom ook goed tegen inbrekers.

Vroeger bestonden de ramen in huizen en gebouwen uit één laag glas. Enkel glas isoleert helemaal niet; als u de verwarming aanzet, ontsnapt een groot deel naar de buitenlucht. Vanaf de jaren ’80 is het normaal om een dubbele laag glas te gebruiken. Tussen dubbel glas zit een laagje lucht, wat ervoor zorgt dat er minder warmte kan ontsnappen. Bijna alle huizen en gebouwen in Nederland hebben nu dubbel glas. 

Door alle ontwikkelingen op dit gebied is dubbel glas ook al een beetje ouderwets: het isoleert niet heel goed. Heeft u nog enkel glas of wat ouder dubbel glas? Dan is het zeker een goed idee om dit te vervangen door zogeheten ‘hoogrendementsglas’ (HR-glas).  

 

Welk glas heb ik? 

Bij enkel glas zit er geen kader of spouw (een kleine ruimte) tussen de glasplaten. Ziet u wel een kader of spouw? Dan kunt u meteen zien welk soort glas u heeft. Er staat namelijk ‘HR’, ‘HR+’ of ‘HR++’ op. HR en HR+ glas zijn oudere soorten HR glas. Deze isoleren dus een stuk minder. Ziet u geen van deze woorden? Dan heeft u waarschijnlijk standaard dubbel glas. 

 

Ramen van enkel glas en standaard dubbel glas kunnen beslaan. Dat gebeurt als er veel vocht is in uw huis of gebouw en de temperatuur laag is. HR++ glas heeft dit probleem (bijna) niet. Goede ventilatie helpt ook tegen condens.  

 

HR++ glas 

HR++ glas is een populair soort isolatieglas en wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. Dit glas biedt meer isolatie dan gewoon dubbel glas, omdat er in plaats van lucht een speciaal soort edelgas (argon of krypton) tussen de glasplaten zit. Ook heeft dit glas een speciale extra laag (een metaalreflecterende coating), die de buitentemperatuur scheidt van de binnentemperatuur. HR++ glas zorgt er met deze laag voor dat 90 procent van de warmte binnen blijft. 

 

HR+++ glas  

Maar het kan nóg beter. HR+++ glas is geen dubbel glas, maar driedubbel glas. Tussen de drie lagen zit een edelgas en speciale coating. Dit is glas dat nog beter isoleert. Er zal bijna geen warmte meer via uw ramen ontsnappen.  

Moeten uw kozijnen worden vernieuwd? Dan is het aan te raden om meteen voor HR+++ glas te kiezen. Als u alleen de ruiten vervangt, dan is HR++ glas vaak voordelig. Driedubbel glas is ook zwaarder dan dubbel glas. Niet alle bestaande kozijnen kunnen daarom HR+++ glas krijgen.   

 

Ontdek op Milieu Centraal welke soort isolatieglas geschikt is voor uw woning of gebouw.  

 

De kosten voor HR++ glas zijn ongeveer €170,- per m2. HR+++ glas kost ongeveer €200,- per vierkante meter glas. Kleine ramen zijn in verhouding wat duurder dan grote ramen. Voor kantoorpanden met veel glas zal de prijs per m2 lager zijn. Voor HR++ en driedubbel glas kunt u subsidie krijgen.  

Wilt u meer weten over (drie)dubbel of HR-glas? Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.

Nog een paar tips op een rij:  

 • Ga in elk geval niet zelf aan de slag, maar huur een professionele glaszetter in. Glas zetten moet heel precies gebeuren. Als u het glas verkeerd zet, dan isoleert het raam niet meer goed.
 • Het oude glas mag niet in de glasbak. Breng het naar de milieustraat van de  gemeente of laat het meenemen door de glaszetter. Daar wordt het verzameld en gerecycled tot nieuw glas. 
 • Let ook op genoeg ventilatie. Voor een gezond huis of gebouw is het belangrijk dat er ventilatieroosters boven de ramen zitten. Lees hier meer over ventilatie.  
 • Wilt u uw huis of gebouw nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, dak en vloer.   
 • Op de website van Milieu Centraal is veel handige informatie te vinden.
 • Energiebesparing kunt u ook met kleine dingen bereiken. Bekijk alle mogelijkheden.  

Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is aanbrengen van isolerend glas een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak ook verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee. 

VVE-010, opgericht door de gemeente en woningcorporaties om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan u hier verder over adviseren. 

Het verduurzamen van uw kantoorpand brengt niet alleen comfortvoordelen met zich mee, maar kan flink energie besparen. Tot wel 30 procent voor de kosten voor verwarming. Soms is isolatie ook verplicht. Bekijk hiervoor de informatie over de informatieplicht energiebesparing

Betaalt u winstbelasting? Dan komt u in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) regeling. Deze regeling maakt het mogelijk investeringen in isolatie, led-verlichting, HR-glas en warmtepompen van uw winstbelasting af te trekken.

Meer over Isoleren

Ga direct naar:
Skip to content