Translate

Bouwjaar

F. Jaren 30

HomeWat kan ik doenBouwjaarF. Jaren 30

Woont u in een huis dat is gebouwd in de jaren 30? Dan heeft uw huis gemiddeld energielabel G. Dit komt door hoe ze gebouwd zijn. Door de buitengevel zonder spouw te bouwen is vochtdoorslag door de muren mogelijk. De slechte luchtdichtheid van de gebouwen ontstaat door metselwerkvoegen van lage kwaliteit maar ook door ontbrekende kierdichting tussen gevel en kozijnen.

 

Uit welk jaar is mijn woning/gebouw?

Weet u niet in welk jaar uw woning of gebouw gebouwd is? Dit kunt u nagaan op de website van het Kadaster. 

Aan het begin van de jaren ’20 groeide de economie in Rotterdam hard. Gevolg? Een grote stadsuitbreiding. In de jaren ’30 werden er dan ook veel woningen gebouwd.

Woningen uit de jaren ’30 zijn bijvoorbeeld te herkennen aan en suite-deuren en Terrazzo vloeren. Bergpolder en Blijdorp zijn voorbeelden van wijken voor de middenklasse in het westelijke deel van Delfshaven.

In Rotterdam-Zuid werden arbeiderswoningen gebouwd. Kenmerkend voor deze wijken is een gesloten blokbebouwing met portieken. De bebouwing is tussen de drie en vijf verdiepingen hoog.

 

In deze bouwperiode zijn de bouwkundige kenmerken:

 • dragende wanden van kalkzandsteen of baksteen.
 • toepassing van stalen constructie in vloeren en gevels zijn koudebruggen en vergen regelmatig onderhoud tegen roestvorming
 • gemetselde buitengevel zonder spouw, gevoelig voor vochtdoorslag en tocht
 • gefundeerd op houten palen, gevaar van houtrot bij verandering waterpeil
 • houten vloeren, opgelegd in de muur, problemen met contactgeluid
 • binnenwanden en woningscheidende wanden van schuimbeton staan op de houten vloer
 • interne woningtrappen (naar gedeelde bovenverdieping)

De delen van uw woningen die met de buitenlucht of de grond in aanraking komen kunt u isoleren zodat u minder hoeft te stoken. Zo kunt u in het vervolg de verwarming een paar graden lager zetten. Het gaat om de volgende bouwdelen:

 • De buitengevel kunt u van binnen met isolatiedekens of hardschuimplaten isoleren.
 • De begane grondvloer kunt u vanuit de kruipruimte isoleren met isolatiedekens of hardschuimplaten. Let op: de kruipruimte moet dan wel droog zijn. Heeft u geen kruipruimte? Dan kunt u de gehele begane grond-vloer vervangen door een isolerende vloer.
 • Daken met een bitumen (teer) dakbedekking kunt u van buitenaf isoleren, dit voorkomt condensvorming.
 • Daken met dakpannen met dakbeschot kunt van binnen isoleren met isolatiedekens of hardschuimplaten. Als de zolderverdieping niet in gebruik is, kunt u op de zoldervloer beloopbare isolatie (laten) leggen: isolerend materiaal waar u gewoon overheen kunt lopen. Ook kunt u de ruimte tussen de balken vullen met isolatie.

Woningen uit de jaren ’30 zijn vaak voorzien van kozijnen met glas-in-lood. Erg mooi én sfeerbepalend voor het huis. Maar: het gaat vaak om slecht onderhouden enkel glas, en dát zorgt voor grote warmtelekken. Dit kunt u op verschillende manieren oplossen:

Als de kozijnen sterk genoeg zijn en de sponningen diep genoeg zijn, kunt u enkel glas vervangen door HR++ of HR+++ glas. Eventuele glas-in-lood ramen kunt in dubbel glas laten plaatsen, hierdoor gaan deze sfeerbepalende elementen niet verloren.

U kunt er bij glas-in-lood ook voor kiezen om gebruik te maken van achterzetramen. Deze worden aan de binnenkant van de woning gemonteerd.
Indien het kozijn het HR++ glas niet kan dragen, kunt u de complete kozijnen vervangen of overwegen om te kiezen voor ‘monumentenglas’. Dit is een speciaal soort glas dat dun is en tóch goed isoleert.

U kunt verschillende installatietechnische maatregelen nemen voor energiebesparing. Niet elke installatie is geschikt voor elk huishouden en ook de ligging van de woning speelt een rol. Er zijn verschillende opties:

 • U kunt kiezen voor zonnepanelen: goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De investering die hiervoor nodig is, is gemiddeld binnen zeven jaar terugverdiend. Controleer wel eerst of uw woning geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen.
 • Oude verwarmingstoestellen – een moederhaard, gasketel of VR-ketel – hebben een laag rendement en verspillen daardoor veel energie. CV-ketels hebben een hoger rendement, maar alsnog is na 15 jaar de vervanging voor een hoogrendementsketel aan te raden.
 • Wilt u echt doorpakken als het om energie besparen gaat, kies dan voor een nog duurzamere installatie. Bijvoorbeeld een HRe-ketel of een (hybride) warmtepomp.

 

Let op: woont u in een monument of in een huis dat deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht? Dan mag u niet zomaar allerlei aanpassingen aan uw huis doen. Lees meer op de pagina’s over wonen in een monumentale woning of een beschermd stadsgezicht.

Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.

Meer over Bouwjaar

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud