Translate

Energiebesparing

Langer weg van huis

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingLanger weg van huis

Soms bent u langer weg van huis. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Hartstikke leuk natuurlijk, maar zorg ervoor dat u uw huis veilig achterlaat en geen onnodige energie verbruikt.

Staan alle lichten uit? Zijn alle gaspitten van het gasfornuis uitgedraaid? Dat zijn de vragen die de meeste mensen zichzelf stellen voordat ze vertrekken. Maar er zijn nog meer dingen waar u op kunt letten, en waar u energie mee kunt besparen.

We zetten vijf tips op een rij om energie te besparen als u op vakantie gaat of met een andere reden langer weg van huis bent.

1. Haal stekkers uit stopcontacten

Apparaten als een tv, computer en koffiemachine verbruiken stroom, ook als u ze niet gebruikt. Dit noemen we sluipverbruik. Het is dus heel makkelijk om hierop te besparen door de stekkers uit de stopcontacten te halen. Ontdek hier hoeveel stroom verschillende apparaten gebruiken.

2. Ontdooi de vriezer of gooi hem vol

Vriezers en koelkasten zijn grote stroomverbruikers, vooral met warm weer. Tijdens de zomervakantie is het dus de moeite waard om hier slim mee om te gaan. Dat kan door de vriezer uit te zetten. Dan moet u de vriezer natuurlijk wel eerst leegmaken en ontdooien. Laat de deur na het ontdooien altijd op een kiertje om schimmel te voorkomen. Is uitzetten niet mogelijk? Dan kunt u de vriezer vol leggen met producten. Hoe voller de vriezer, hoe minder energie deze gebruikt.

3. Zet de temperatuur lager

De kachel staat over het algemeen niet aan in de zomer. Wel staat bij veel mensen de thermostaat standaard ingesteld op 15 graden. Heeft u de thermostaat standaard hoger staan, bijvoorbeeld 17 graden? Zet de temperatuur dan lager voordat u weggaat. Zo voorkomt u dat de kachel toch aanslaat als u op vakantie gaat in de herfst, winter of het voorjaar.

4. Lampen wel of niet aanlaten?

Veel mensen laten een of meer lampen aanstaan als ze van huis gaan. Dit kan helpen tegen inbrekers. Maar het is zonde om lampen de hele dag aan te laten als u op vakantie gaat. Een goede oplossing is dan een tijdschakelaar. Een tijdschakelaar zorgt ervoor dat een lamp alleen op bepaalde tijden – zoals ‘s avonds – brandt.

5. Zet boilers uit

Heeft u een elektrische of keukenboiler? Deze verbruiken veel energie. Zet deze uit of op een lagere temperatuur (maar niet lager dan 60 graden vanwege de kans op legionella) als u op vakantie gaat. Het is zelfs mogelijk om een tijdklok aan een elektrische boiler te koppelen. Daarmee bespaart u energie als u even of voor langere tijd van huis bent. Het is wel belangrijk om de leidingen bij terugkomst goed door te spoelen en de boiler goed door te warmen.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content