Translate

Moestuin en stadslandbouw

HomeMoestuin en stadslandbouwMoestuin en stadslandbouw

Een maaltijd uit eigen tuin is leuk, lekker en heel duurzaam! Als u voor het eerst aan de slag gaat met het aanleggen van een moestuin, komen onderstaande tips goed van pas. Ook op een balkon zijn er genoeg mogelijkheden. Heeft u geen tuin en ook geen balkon? Dan zijn er in Rotterdam verschillende buurtmoestuinen.

Bekijk hier een interessante onderzoek naar stadslandbouw.

Begin op het juiste moment

Begin met het aanleggen van de moestuin in het voorjaar, als er (bijna) geen vorst meer is. Zo weet u zeker dat de plantjes niet doodvriezen. Na de vorstperiode kunt u in elke maand beginnen met het aanleggen van uw moestuin. Wanneer u in maart begint, kunt u het hele seizoen groenten en fruit verbouwen. Begint u in mei of juni, dan is het lekker weer en groeit alles extra hard.

 

Kies de juiste plek

Om goed te groeien hebben de plantjes een zonnige en beschutte plek nodig. Zorg er dus voor dat de planten niet in de schaduw van een boom staan en ook niet in de volle wind. Ideaal is een plek waar de zon ongeveer zes uur per dag schijnt.

 

Bereid de grond goed voor

Om goed te groeien hebben de plantjes een voedzame bodem nodig. Zo’n bodem is luchtig en bevat veel goede stoffen. Dit kunt u bereiken door compost en mest aan de grond toe te voegen.

 

Verdeel de grond in vakken

Voor een zo goed mogelijk resultaat is het aan te raden de moestuin in vakken te verdelen. Ga voor minimaal vier vakken en gebruik elk vlak voor één gewasgroep. Zorg voor aparte vakken met peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten of wortels. Elke groep gebruikt zijn eigen voedingsstoffen, door de vakverdeling zorgt u ervoor dat de grond niet uitput.

 

Maak het uzelf niet te moeilijk

Bent u een beginner en gaat u voor het eerst aan de slag met het kweken van groente en/of fruit? Maak het uzelf dan niet te moeilijk. Kies voor makkelijke gewassen met gegarandeerd resultaat. Gemakkelijk om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld sla- of andijvieplantjes, radijs, sperziebonen en courgettes (let op: deze hebben wel veel ruimte nodig). Frambozen en aardbeien zijn gemakkelijke fruitsoorten om te kweken. U heeft de keuze uit zaden of kleine plantjes. Voor het eindresultaat maakt het niets uit, maar met jonge plantjes heeft u sneller resultaat. Zaden hebben langer de tijd nodig om te groeien.

 

Wilt u echt goed voorbereid aan de slag, dan kunt u in Rotterdam ook een moestuinworkshop volgen.

Ook op een balkon zijn er genoeg mogelijkheden voor een moestuin. Extra voordelen: potten en bakken op uw balkon vangen regenwater op en een groen balkon wordt minder warm bij hitte.

 

Begin bij het begin

U heeft potten en bakken gekocht. Nu is het tijd om te bedenken wát u wilt gaan verbouwen en voor welke groenten, fruit en kruiden uw balkon geschikt is. Heeft wat u wilt verbouwen veel of juist weinig zonlicht nodig? Hoe vaak moet u water geven? En moeten de plantjes eigenlijk bemest worden? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Verdiep u dus goed in wat past bij uw balkon en hoeveel tijd u wilt besteden aan uw balkontuin.

 

De ligging van uw balkon

De meeste groenten- en fruitsoorten hebben volle zon nodig. Zo’n zes tot acht uur per dag. Krijgen ze niet genoeg zon, dan groeien de groenten minder snel en zullen ze eerder ziek worden. Zorg dus dat u de potten zo plaatst dat ze zoveel mogelijk zon krijgen. Ligt uw balkon niet vol op de zon? Geen probleem, dan verbouwt u groenten die minder zon nodig hebben. Groenten met veel blad – sla en spinazie bijvoorbeeld – doen het prima met iets minder zon. Champignons hebben zelfs helemaal geen zon nodig!

 

Potten en bakken

Wist u dat het telen van groenten in potten zelfs voordelen heeft ten opzichte van telen in de volle grond? In potten warmt de grond namelijk sneller op, hierdoor beginnen de plantjes sneller te groeien. Ook zijn groenten die in potten staan veel minder kwetsbaar voor plagen. Potten lenen zich ook goed voor het kweken van ondergrondse groenten, zoals wortelen en knollen. Ook tomaten, aardbeien en bonen doen het goed in potten. Tip: sla heeft niet veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien, met een pot van 10 centimeter breed en 10 centimeter diep kunt u al aan de slag.

 

Verticale moestuin

Is uw balkon zo klein dat u er geen potten en bakken op kwijt kunt? Goed nieuws: u kunt tóch aan de slag met het aanleggen van uw eigen moestuin. De oplossing is om de hoogte in te gaan met behulp van een verticale moestuin. In een verticale moestuin kweekt u bijvoorbeeld aardbeien, tomaten en kruiden zoals peterselie, basilicum, tijm, koriander en bieslook. Een verticale moestuin maakt u zelf, met hangende potten bijvoorbeeld, maar kunt u ook online bestellen of bij een tuincentrum kopen.

 

Vier extra tips voor een moestuin zonder tuin
  • Geef elke dag water
    Planten die in een pot staan, kunnen natuurlijk minder water uit de grond halen. Hierdoor drogen ze sneller uit. Daarom is het belangrijk de planten elke dag een beetje water te geven. Zeker in de zomer, wanneer de wind een droge lucht aanvoert, loopt de temperatuur op een balkon snel op.
  • Gebruik potten en bakken met een gat
    Het is belangrijk dat overtollig water de pot kan verlaten. Als het water niet weg kan lopen, blijven de wortels van de planten nat en gaan ze rotten. Door bakken en potten te gebruiken met een gat aan de onderkant zorgt u ervoor dat er geen laag met water in de pot blijft staan.
  • Gebruik potgrond van goede kwaliteit
    Het is misschien iets duurder dan normale potgrond, maar goede moestuinaarde is het geld echt waard. Deze aarde kan meer water en voedingsstoffen opslaan en er zit ook al voldoende mest in. Zo geeft u uw planten de perfecte start.
  • Dek fruitplantjes af
    Aardbeien, bramen en bessen: allemaal heerlijk! Ook voor vogels. Dek de planten daarom af met een net, zodat de vogels er niet met uw oogst vandoor gaan.

Meer over

Ga direct naar:
Skip to content