Translate

Isoleren

Muurisolatie

HomeWat kan ik doenIsolerenMuurisolatie

Via de muren kan tot 20 procent van de warmte verloren gaan. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel buitenmuren uw woning heeft. Om energieverlies te voorkomen, kunt u de gevels (laten) isoleren. Woningen of gebouwen die vóór 1975 zijn gebouwd hebben tijdens de bouw vaak geen muurisolatie gekregen. Woningen of gebouwen die na 1975 zijn gebouwd hebben vaak wat muurisolatie, maar het kan veel voordelen bieden om deze opnieuw te laten isoleren.

In een huis of gebouw met goed geïsoleerde muren blijft de temperatuur gelijk, en dat is prettig om in te wonen en werken. Een groot voordeel van muurisolatie is dat u deze al in een jaar of vijf terugverdient.

Wet Natuurbescherming

Met het isoleren van uw woning kunt u te maken krijgen met de Wet Natuurbescherming. Sommige dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen kunnen in uw woning verblijven. Zo kan een vleermuis bijvoorbeeld in uw spouwmuur en een huismus onder uw dakpannen verblijven. U merkt hier waarschijnlijk verder niets van, maar hier moet u wel rekening mee houden als u aan de slag gaat met isoleren.

Als u aan de slag gaat met isoleren, moet u de volgende stappen nemen:

 • Controleer of er dieren zitten;
 • Laat een quickscan ecologie uitvoeren door een ecologisch adviesbureau;
 • Eventueel moet u een ecologisch onderzoek laten doen.

Als er beschermde diersoorten in uw huis zitten op de plek waar u wil isoleren, zal u eerst een ontheffing moeten aanvragen. Met een ontheffing op de Wet Natuurbescherming kunt u de maatregel(en) laten uitvoeren. Meer informatie is te vinden op Milieu Centraal.

Er zijn verschillende manieren om muren te isoleren.

 

 • Spouwmuurisolatie: tussen de muren
  Huizen en gebouwen die zijn gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur. Die bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van zeven tot negen centimeter. Is de open ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal, dan kan warmte via deze muur ontsnappen.

  Door kleine gaatjes in de muren te boren, kan een bedrijf eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten. Hierna worden de gaten weer dichtgemaakt en de voeg hersteld. De klus duurt meestal een dag. Daarna kunt u €150,- tot €200 per jaar besparen.

  Er zijn verschillende materialen waarmee de spouw kan worden gevuld:

  – Minerale vezels: steenwol of glaswol
  Voordeel: hecht zich goed aan bestaande glaswolmatten in de spouw.
  Nadeel: als het materiaal in de spouw verzakt, kunnen kleine kieren ontstaan onder de ramen en de dakrand.

  -Parels
  Voordelen: veel verschillende soorten, geschikt voor smalle spouw (vanaf 3 cm).
  Nadelen: isoleert minder goed tegen geluid, wat duurder.

  -Schuim (modern UF schuim)
  Voordeel: kan goed gebruikt worden voor na-isolatie in spouwen die oud UF schuim bevatten.
  Nadeel: kan door kieren en naden makkelijk naar binnen in de woning of het gebouw. Het materiaal is wat minder goed voor het milieu dan de minerale vezels en parels, en gaat ook wat minder lang mee.

 

 • Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van uw huis of gebouw
  Buitengevelisolatie houdt in dat er een hele nieuwe gevel tegen de bestaande gevel wordt geplaatst. Deze vorm van muurisolatie kost een stuk meer dan de andere twee manieren. Dat is natuurlijk niet zo vreemd: u maakt eigenlijk een compleet nieuw, duurzaam huis of gebouw van uw bestaande woning of gebouw. Het is aan te raden om buitengevelisolatie door een professioneel bedrijf te laten doen. Omdat het uiterlijk van uw woning verandert en de maten groter worden, is meestal eerst een vergunning nodig. Doe hiervoor een check op www.omgevingsloket.nl.

 

 • Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van uw huis of gebouw
  Heeft uw woning of gebouw geen spouwmuren, bijvoorbeeld omdat u een woning of gebouw van vóór 1920 heeft? Of mag u niets veranderen aan de buitenkant van uw woning of gebouw? Dan kunt u aan de binnenkant een extra wand (laten) plaatsen. Dit werkt bijna hetzelfde als buitengevelisolatie.

  Het is mogelijk om binnengevelisolatie zelf te doen. Het is wel belangrijk veel aandacht te besteden aan de aansluitingen op vloeren, plafonds en binnenwanden, om vochtproblemen te voorkomen.

 

Het laten isoleren van een muur kost ongeveer €18,- per m2. U doet er ongeveer zes jaar over om de kosten terug te verdienen. Als uw woning nog helemaal geen muurisolatie had, dan is het effect natuurlijk het grootst.

Voor het isoleren van uw muren kunt u subsidie aanvragen.

Wilt u meer weten over muurisolatie? Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.

Nog een paar tips op een rij: 

 • Download het Stappenplan Gevelisolatie voor meer handige tips.
 • Let ook op genoeg ventilatie. Voor een gezond huis of gebouw is het belangrijk dat er verse lucht van buiten het huis of gebouw in kan. Lees hier meer over ventilatie.
 • Wilt u uw huis of gebouw nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw vloeren, dak en ramen.
 • Energiebesparing kunt u ook met kleine dingen bereiken. Bekijk alle mogelijkheden.

Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is aanbrengen van isolerend glas een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak ook verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee. 

VVE-010, opgericht door de gemeente en woningcorporaties om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan u hier verder over adviseren. 

Het verduurzamen van uw kantoorpand brengt niet alleen comfortvoordelen met zich mee, maar kan flink energie besparen. Tot wel 30 procent voor de kosten voor verwarming. Soms is isolatie ook verplicht. Bekijk hiervoor de informatie over de informatieplicht energiebesparing

Betaalt u winstbelasting? Dan komt u in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) regeling. Deze regeling maakt het mogelijk investeringen in isolatie, led-verlichting, HR-glas en warmtepompen van uw winstbelasting af te trekken.

Meer over Isoleren

Ga direct naar:
Skip to content