Translate

Aan de slag met uw dak

Oranje daken

HomeWat kan ik doenAan de slag met uw dakOranje daken

Oranje daken verbinden, letterlijk en figuurlijk. Daken met een oranje functie zijn namelijk verbonden met andere daken. Denk aan wandelroutes in de vorm van dakparken. Voorbeelden hiervan zijn de Hofbogen en het Dakpark. Om daken te verbinden worden ook luchtbruggen aangelegd. Zoals bij de Groene Kaap, Little C en de Luchtsingel. Door op deze manier op hoogte gebruik te maken van beschikbare ruimte, kan Rotterdam verder groeien.

Ook kunnen er nieuwe vormen van vervoer ontstaan. Denk daarbij aan landingsplekken voor helikopters zoals bij ziekenhuizen. En in de toekomst landingsplekken voor vliegende taxi’s en drones voor het bezorgen van pakketjes.

Oranje daken hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een oranje dak:

  • vormt wandelroutes op hoogte;
  • voegt fijne locaties om te ontspannen en rond te lopen toe aan de stad;
  • biedt kansen aan nieuwe vormen van mobiliteit.

Een oranje dak kost ongeveer €200,- tot €500,- euro per m2. Dit is afhankelijk van de uitvoering (de kwaliteit, maar ook hoe het er uitziet) en de bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper). Voor een oranje dak kunt u geen subsidie krijgen, wel voor een groen of blauw dak. Dit is goed te combineren met een rood dak. Dit is goed te combineren met een oranje dak.

Een combinatie van verschillende dakfuncties levert vaak het meest op. Een dak als het Dakpark combineert groene, blauwe, rode en oranje dakfuncties. Hierdoor ontstaan veel voordelen.

Voor oranje daken gaat het vooral om maatschappelijke waarde. U leest meer over de (maatschappelijke) opbrengsten in het rekeninstrument, dat vanuit het project LIFE@Urban Roofs is ontwikkeld.

Voor oranje daken is soms een omgevingsvergunning nodig. De vragenlijst ‘Ik wil verbouwen’ kan hierbij helpen.

Er is nog geen branchevereniging actief in de wereld van oranje daken waar u terecht kunt voor meer informatie. U kunt het beste informeren bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.

Handige tips en meer info is te vinden op VVE 010.

Meer over Aan de slag met uw dak

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud