Translate

Energiebesparing

Inzicht in energieverbruik

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingInzicht in energieverbruik

Om met energie besparen te starten is het handig om eerst inzicht te hebben in uw hoeveel energie u nu gebruikt.

Dit kan door uw jaarverbruik te bekijken en te vergelijken met andere jaren. Daarna kunt u het verbruik per periode meten. De meeste energieaanbieders sturen regelmatig uw verbruik naar u door. Maar dit kunnen zij alleen doen als u een slimme meter heeft. Heeft u geen slimme meter? Dan kunt u het zelf bijhouden door de standen in uw meterkast op te schrijven. Na een tijdje weet u precies wat u heeft bespaard met energiebesparende producten en slim gedrag.

Weet u welk apparaat de meeste stroom verbruikt in huis? Haalt u de stekker uit het stopcontact als u een apparaat niet gebruikt? Veel energiebesparende maatregelen zijn niet duur en ook makkelijk zelf uit te voeren. Denk aan het vervangen van spaarlampen door ledlampen. Deze kleine maatregelen lijken misschien weinig op te leveren, maar als u alles bij elkaar optelt, dan kunt u maandelijks een mooi bedrag besparen.

Hieronder vindt u tips over de verschillende manieren om thuis uw energieverbruik te meten en controleren.

Om inzicht te krijgen in uw energieverbruik, kunt u naar het totale verbruik kijken van gas en elektra. Maar u kunt ook op zoek gaan naar apparaten die veel stroom verbruiken in huis.

Een energieverbruiksmeter laat zien hoeveel stroom apparaten en lampen met een stekker verbruiken. Hierdoor krijgt u meer inzicht in stroomverbruik en de kosten van deze apparaten. Misschien kunt u al makkelijk energie besparen door een apparaat of lamp te vervangen, of deze zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Benieuwd hoe zo’n energieverbruiksmeter werkt? Bekijk dan onderstaande video. Meer weten over energiezuinige apparaten voor in huis? Ga dan naar deze pagina.

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Er zijn verschillende energieverbruiksmeters te koop. Energiemeters die alleen weergeven wat het stroomverbruik of gasverbruik is, maar ook meters die het sluipverbruik van het apparaat of het liveverbruik kunnen laten zien. Bepaal hieronder wat voor u de beste meter is.

  • Een basis energieverbruiksmeter: deze energiemeter stopt u in het stopcontact en vervolgens steekt u de stekker van het apparaat dat u wilt meten erin. Op het scherm van de meter staat onder andere het energieverbruik op dit moment (in Watt) en het totale energieverbruik in euro’s. Het voordeel van deze basis energiemeter is dat het gemakkelijk is in gebruik. Een nadeel is dat u niet direct kan zien hoeveel geld u kunt besparen. Dit kunt u echter zelf doen met de rekenformule.

 

  • Een uitgebreide energieverbruiksmeter: de uitgebreide energiemeter werkt op dezelfde manier, maar hierbij wordt meer informatie op het scherm getoond, zoals de spanningsweergave en de verbruikstijd. Een voordeel van deze meter is dus dat u meer informatie krijgt over uw verbruik. Dit betekent echter ook dat de meter lastiger te bedienen is voor iemand die er nog niet vaak mee gewerkt heeft.
  • Begin met het meten van apparaten die 24 uur per dag aanstaan. Ga eens na welke dat zijn terwijl u slaapt. Is het nodig dat dit apparaat op stand-by staat?
  • Niet iedere lamp heeft een stekker en kan dus gemeten worden door middel van de energiemeter. Gelukkig staat ook op de lampen zelf hoeveel stroom (Watt) ze verbruiken.
  • Niet elk apparaat verbruikt de hele tijd dezelfde hoeveelheid stroom. Zo slaat een koelkast of vriezer regelmatig aan en verbruikt dan meer stroom.
  • Noteer van ieder apparaat het verbruik en schrijf op hoeveel uur de apparaten gemiddeld per dag aan staan. Ga vervolgens aan de slag met de rekenformule om te berekenen hoeveel dit apparaat uw jaarlijks kost.
  • Soms kunt u niet makkelijk bij een stekker, bijvoorbeeld omdat ze boven het plafond of achter de keukenkasten zitten. Het is dan lastig om het verbruik met behulp van een energiemeter te meten. Soms kunt u nog wel op het apparaat zelf zien hoeveel stroom deze verbruikt.

Nog geen energiemeter, maar wel benieuwd wat het verschil is tussen het verbruik van oude en nieuwe apparaten? Lees hier meer.

Een energieverbruiksmanager geeft niet alleen inzicht in het verbruik per apparaat, maar ook in uw totale energieverbruik. Zowel stroom als gas. Dit kan ook met een slimme app op uw mobiele telefoon.

Een energieverbruiksmanager geeft informatie over uw verbruik per dag, week en maand. Ook geeft het informatie over het sluipverbruik. Om een energieverbruiksmanager te kunnen inzetten heeft u een slimme energiemeter nodig. Heeft u die nog niet? Dan kunt u deze aanvragen bij netbeheerder Stedin.

De werking van een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager kan een los kastje zijn, dat u aansluit op de gas- en elektriciteitsmeter in de meterkast. Op deze manier worden de gegevens van de energieverbruiksmanager met niemand gedeeld. De energieverbruiksmanager kan ook via het internet worden aangesloten. Hiervoor moet u de aanbieder van de energieverbruiksmanager toegang geven tot de gegevens uit uw slimme meter. Via het internet kan de energieverbruiksmeter ook een app op uw smartphone of tablet zijn, of via een eigen account op een website.

De voordelen van een energieverbruiksmanagers

Met de energieverbruiksmanagers kunt u van dag tot dag uw energieverbruik volgen. Daarnaast kunt u uw energieverbruik vergelijken met verbruik uit het verleden, of met andere huishoudens. Ook kunt u een doelinstellen en persoonlijke tips krijgen en om energie te besparen en dit doel te bereiken. Net zoals met de energieverbruiksmeter kunt u het verbruik van verschillende apparaten meten.

Benieuwd naar welke energieverbruiksmanagers er op de markt zijn? Kijk en vergelijk op de website van de Consumentenbond.

Hier leest u verschillende tips om de voor u juiste energieverbruiksmanager te kopen.

 

 

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content