Translate

Energiebesparing

Kleine besparende maatregelen

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingKleine besparende maatregelen

Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren. Van ledlampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie. Met één of meerdere maatregelen krijgt u meer grip op uw energieverbruik en kunt u energie besparen!

Voor- en nadelen 
  • Met kleine investeringen kunt u toch energie besparen. 
  • Ook als huurder van het huis kunt u grip krijgen op uw energieverbruik. 
  • De onderstaande maatregelen zijn kleine stappen, voor grotere stappen die ook meer geld en moeite kosten kunt u op deze pagina kijken. 

Zeker in een wat ouder huis zijn er kleine naden en kieren. Bijvoorbeeld bij de ramen en muren, kozijnen van deuren en door de brievenbus. Zo ontstaat tocht en komt er kou van buiten. Dat is zonde, want daardoor verliest uw huis warmte en verspilt u energie.   

Naden en kieren zijn makkelijk zelf te dichten. Door naden en kieren te dichten bespaart u energie en wordt uw woning een stuk comfortabeler. Het is een goedkope oplossing en de kosten kunt u snel terugverdienen.  

Voordat u tocht in huis kunt aanpakken, moet u wel weten waar deze tocht vandaan komt. Dit kan door een infraroodfoto van het huis te nemen. Op deze foto is te zien waar warmte het huis verlaat. Maar ook zonder infraroodfoto kunt u al maatregelen nemen. Wanneer de wind op de gevel staat en het wat koud is, voel dan met hand of vinger langs naden of er tocht aanwezig is. Dit is vaak op de volgende plekken: 

  • Langs kozijnen, ramen en deuren 
  • Kieren tussen kozijn en muur 
  • Onder de vensterbanken 
  • Bij draaiende (raam- en deur) delen 
  • De brievenbusklep
  • De aansluiting van delen van het dak 
  • Bij dakdoorvoeren 
  • Bij leidingdoorvoeren (zoals in de meterkast) 
  • Langs het luik naar de kruipruimte 
  • Tussen gipsplaten 
  • Bij een houten begane grondvloer 


Kijk op
Milieu Centraal  voor meer informatie over het dichten van naden en kieren.  

Er zijn twee veel voorkomende oplossingen tegen tocht:

1. Tochtbanden en tochtstrips 

Tochtbanden en tochtstrips zijn handig om te plaatsen bij aansluitingen van ramen en deuren met de kozijnen. Vooral bij oudere woningen zijn dit de plekken waar tocht voorkomt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel een tochtband- of strip die bij uw woning past. Daarnaast zijn ze makkelijk aan te brengen. Zo maakt u uw huis tochtvrij! 

 

2. Tocht door de brievenbus 

Een slecht geïsoleerde brievenbus zorgt dat de hal of gang afkoelt. Dit kunt u oplossen door een brievenbus met borstel te kopen, met klep en borstel of zelfs een hele geïsoleerde brievenbus. Een andere oplossing is het kopen van een losse brievenbus en deze buiten op te hangen.  U kunt de brievenbus in de deur dan dichtmaken. 

Tot slot: als u naden en kieren dichtmaakt, dan is er ook minder ‘natuurlijke’ ventilatie. Daarom is het extra belangrijk dat u voldoende blijft ventileren. Zo houdt u uw woning gezond en energiezuinig. Kijk op de pagina van Ventileren. 

Wanneer het buiten kouder wordt, zetten we weer vaker de verwarming aan om het binnen lekker warm te hebben. Helaas gaat bij dit verwarmen ook veel warmte verloren. Dat komt doordat er kieren zitten in een huis en woningen vaak niet goed geïsoleerd zijn. Om een slecht geïsoleerde woning met veel kieren op een fijne temperatuur te houden, moet de verwarming hard werken. De cv-ketel slaat vaker aan en verbruikt daardoor meer gas. Er zijn gelukkig makkelijke manieren om het gasverbruik iets te verlagen.  

U kunt beginnen met het instellen van de kamerthermostaat en de aanvoertemperatuur van de CV-ketel. 

Slim verwarmen – YouTube 

Zet ‘m op 60 – Bespaar gas en behoud je comfort (zetmop60.nl) 

Radiatorfolie 

Bij het verwarmen van een huis, verdwijnt een groot deel van de radiatorwarmte via de buitenmuren. U kunt achter radiatoren radiatorfolie plaatsen. Dit is een dunne reflecterende folie die u op de muur of tegen de radiator kan plakken. Doordat de folie reflecteert, wordt de warmtestraling teruggekaatst en blijft deze warmte binnen. Radiatorfolie is makkelijk aan te brengen en binnen korte tijd terugverdiend. Met radiatorfolie bespaart u op een eenvoudige en voordelige manier energie én is uw huis sneller warm.  

Bespaar met radiatorfolie en tochtstrips – YouTube 

Radiatorfolie | Milieu Centraal 

Hulp nodig? 

Wilt u radiatorfolie bij uw verwarmingen? Heeft u hierbij hulp nodig? Vraag dan de hulp van een energiecoach of Energieklusser. Hij of zij kan u advies of uitleg geven over radiatorfolie, of zelfs helpen met het aanbrengen ervan. 

Thermostaatknoppen 

Bij het hoger zetten van de thermostaat, worden vaak ook ruimtes verwarmd waar u helemaal niet vaak komt, zoals slaapkamers of de zolder. Dit is zonde van de energie. Ook hier is een eenvoudige oplossing voor: een thermostaatkraan. Hiermee kunt u elke radiator individueel per ruimte afstellen. 

Er zijn verschillende soorten thermostaatkranen: een thermostaatkraan die u met de hand bedient, een thermostaatkraan die u met de hand bedient met tijdregelaar en een slimme thermostaatkraan die werkt op wifi. Deze digitale knoppen zijn op afstand bedienbaar via een app op uw smartphone. 

Kijk op Milieu Centraal voor meer informatie over thermostaatknoppen.  

Waterzijdig inregelen 

Waterzijdig inregelen is het nauwkeurig instellen van de radiatoren. Er stroomt daarna door alle radiatoren precies de juiste hoeveelheid warm water die nodig is om de ruimte goed te verwarmen. Daarmee verbruikt u minder gas. Zie hieronder hoe het werkt:


Indien u een nieuwe cv-ketel laat installeren, dan moet de monteur ook de installatie waterzijdig inregelen. Dit is sinds maart 2020 verplicht. Onder voorwaarden kunt u een verzoek doen bij de gemeente Rotterdam om langs te komen. Voor meer informatie kijk op Waterzijdig inregelen aanvragen.

Voor een handig doe-het-zelver is het ook zelf te doen. U heeft hiervoor een zogenaamde inregelkit nodig. Die is via internet te bestellen. Uiteraard kunt u ook aan uw eigen installateur vragen om het voor u te doen. 

Verwarmingsleidingen isoleren met buisisolatie 

Naast warmteverlies bij de radiator, kan er ook al verlies plaatsvinden op weg naar de radiatoren. Cv-leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen warmte. Door deze leidingen te isoleren bespaart u veel kosten op gas. 

Naast de verwarmingsbuizen is het ook een goed idee om de warmwaterleiding te isoleren. Deze kunt u overal isoleren, dus niet alleen onverwarmde ruimtes, hiermee is uw water sneller warm. Hiervoor kunt u buisisolatie gebruiken. Dit is makkelijk aan te brengen en verdient u snel terug. Buisisolatie kan daarnaast goed tegen hoge temperaturen (tot 95°C) en de isolatie van veel merken is vlamdovend. Let er wel op dat de koude waterleiding niet geïsoleerd wordt in verband met legionella. 

Wist u dat bijna 20 procent van het gasverbruik opgaat aan warm water in de badkamer en keuken? Gemiddeld verbruikt een huishouden 270 m3 gas voor warm water. Gelukkig zijn er meerdere manieren om makkelijk en snel te besparen op warm water, zonder dat u op comfort in hoeft te leveren. Daarmee bespaart u kosten en draagt u uw steentje bij aan het milieu. Win-win! 

 

Water besparen in de badkamer 

Onder de douche en in bad verbruiken we het meeste warm water. Hier liggen dus de meeste kansen om te besparen op warm water. Zie ook Zuiniger douchen. 

Handige besparende producten:

  • Waterbesparende douchekop 

Een waterbesparende douchekop (ook wel spaardouche genoemd) verbruikt 20 procent minder water en energie dan een gewone douchekop. Op de verpakking staat niet altijd goed vermeld of de desbetreffende douchekop water bespaart. Let dan op het aantal liters water dat de kop per minuut doorlaat. Een waterbesparende douchekop laat niet meer dan 7,2 liter per minuut door. Heeft de kop meerdere standen? Zorg er dan voor dat u de waterbesparende stand gebruikt. Alleen dan bespaart u energie en geld. 

  • Doorstroombegrenzers 

Een doorstroombegrenzer, ook wel waterbespaarder genoemd, is een makkelijk hulpmiddel om het aantal liters die een kraan per minuut doorlaat te verminderen. Het is een kunststof ring die u aan het einde van de kraan plaatst. Er zijn doorstroombegrenzers voor douchekranen, maar ook voor de wastafel.

Kijk dit filmpje of op Milieu Centraal voor uitgebreide tips over energie besparen onder de douche.

Water besparen in de keuken 

Ook in de keuken gebruikt u vaak meer warm water dan u misschien denkt. Gelukkig kunt u net als in de badkamer ook hier heel simpel water besparen door een doorstroombegrenzer (waterbespaarder). 

Tips voor een lagere energierekening: 

  • Veel mensen spoelen de vieze vaat eerst af voordat zij het in de vaatwasser plaatsen. Hierdoor wordt vaak onnodig veel (warm) water verbruikt. 
  • Laat de kraan niet lopen tijdens het handen wassen. Maar sop eerst uw handen in en zet daarna de kraan (weer) aan om ze af te spoelen. 
  • Stel uw boiler niet heter in dan 60 graden. Op 60 graden overleeft de legionellabacterie niet en is het water ook warm genoeg voor bijvoorbeeld de afwas. Hoe heter de boiler is afgesteld, hoe meer energie nodig is om het water op temperatuur te brengen en houden. 
  • Sla gekookt water op in een thermosfles. 

Een makkelijke manier om snel energie te besparen, is het vervangen van gloei- en halogeenlampen. Zelfs als deze nog goed werken, is het kopen van nieuwe led-lampen een goed idee. Een led-lamp verbruikt zeker 90 procent minder stroom dan een gloeilamp en 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Het geld van deze investering heeft u er al binnen een paar maanden uit. Led-lampen zijn zeer betaalbaar en gaan ook lang mee. 

Heeft u nog een gloei- of halogeenlamp in huis? Hoewel het misschien duurzaam en goedkoper lijkt om deze oude gloeilampen nog te gebruiken, is dit niet het geval. Door het lage stroomverbruik van led-lampen, vergeleken met gloei- en halogeenlampen, is het voordeliger om meteen over te gaan naar led-lampen. Led-lampen zijn er tegenwoordig in verschillende soorten fittingen en ook in verschillende lichtkleuren van helder wit tot warm geel. 

Meer informatie over ledlampen vindt u in dit filmpje of op Milieu Centraal. 

Stekkerdoos met schakelaar 

Er zijn verschillende manieren om slimmer om te gaan met stroomverbruik in huis. Zo kunt u een stekkerdoos met schakelaar aanschaffen. U kunt met één knop elektriciteit aan- en uitschakelen.  

Tijdschakelaar is ook een handige manier om zelf de aan- en uit tijd van uw apparaten en verlichting te bepalen. Hierbij heeft u keuze uit een dag- of weekprogramma. Let op! Analoge tijdschakelaars tikken. Mocht u gevoelig zijn voor geluid is een digitale tijdschakelaar misschien een beter idee. 

Minder stroomverbruik – YouTube

Laat u voor uw aankoop informeren wat voor u de beste oplossing is bij de bouwmarkt, of via gebruikservaringen online. Meer informatie over energieslurpers vindt u op Apparaten in huis.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud