Paarse daken zijn woondaken. Denk hierbij niet aan het ophogen van bestaande gebouwen (dit heet optoppen: de nieuwe laag krijgt dan ook weer een dak), maar aan de bouw van kleine, zelfstandige woningen (tiny houses) op daken. Als er meerdere tiny houses op een dak gebouwd worden, ontstaat er een klein dakdorp. Zo zorgen we voor meer woonruimte in de stad. Deze tiny houses zijn vooral geschikt voor starters op de woningmarkt. Door op deze manier op hoogte gebruik te maken van beschikbare ruimte, kan Rotterdam verder groeien.
Paarse daken hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een paars dak:
- biedt nieuwe woonruimte in de stad;
- creëert levendigheid op hoogte;
- helpt de stad op een goede manier te groeien en verdichten.
Een paars dak kost gemiddeld €500,- tot €1.000,- per m2. Dit is afhankelijk van de uitvoering (kwaliteit, maar ook hoe het er uitziet) en bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper). Voor een paars dak kunt u geen subsidie krijgen, wel voor een groen of blauw dak. Dit is goed te combineren met een paars dak.
Een combinatie van dakfuncties levert vaak het meest op. Een initiatief als Dakdorpen combineert groene, blauwe, gele, rode en paarse dakfuncties. Dit heeft veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. De opbrengst die behaald kan worden met de rode en paarse dakfuncties, kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.
Voor paarse daken is waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. De vragenlijst ‘Ik wil verbouwen’ kan hierbij helpen.
Er is nog geen branchevereniging actief in de wereld van paarse daken waar u terecht kunt voor meer informatie. U kunt het beste informeren bij de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).
Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.
Handige tips en meer info is te vinden op VVE 010.