Translate

Aan de slag met uw dak

Rode daken

Rode daken zijn bedoeld voor sociale activiteiten. Het zijn plekken waar mensen bij elkaar komen, zoals een speeltuin, sportlocatie of een terras. Ook daktuinen en dakparken zijn voorbeelden van rode daken (gecombineerd met groen).

De veiligheid is wel een belangrijk aandachtspunt. Denk aan maatregelen rondom het dak tegen valgevaar. Ook belangrijk zijn de toegankelijkheid, eventuele vluchtmogelijkheden en de draagkracht van het dak.

Rode daken hebben verschillende positieve functies en bieden veel voordelen. Een rood dak:

  • biedt een plek aan mensen om elkaar te ontmoeten;
  • biedt ruimte voor sport, spel en ontspanning;
  • vermindert de druk op beschikbare ruimte in de stad.
 

Een rood dak kost gemiddeld €200,- tot €500,- per m2. Dit is afhankelijk van de omvang (hoe groter, hoe goedkoper) en bereikbaarheid van het dak (hoe makkelijker bereikbaar, hoe goedkoper). Een rood dak verhoogt de (verkoop)waarde van het dak. Voor een rood dak kunt u geen subsidie krijgen, wel voor een groen of blauw dak. Dit is goed te combineren met een rood dak.

Een combinatie van dakfuncties levert vaak het meest op. Zoals een groen-blauw-rood dak, oftewel een groen dak met waterberging dat gebruikt kan worden als dakterras. Zo’n combinatie biedt veel voordelen. Dat zien we ook terug in de kosten. De opbrengst die behaald kan worden met de rode dakfunctie, kan gebruikt worden voor de minder renderende investering in groenblauwe functies.

Voor rode daken is soms een omgevingsvergunning nodig. De vragenlijst ‘Ik wil verbouwen’ kan hierbij helpen.

Als u aan de slag gaat met een rood dak, dan kan het handig zijn om contact te leggen met een branchevereniging voor groene daken.

Ondernemers in het Groen (VHG) & Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB). Zij kunnen u in contact brengen met goede lokale aanbieders/leveranciers.

Kijk voor tips en stappenplannen op www.multifunctioneledaken.nl.

Handige tips en meer info is te vinden op VVE 010.

Meer over Aan de slag met uw dak

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud