Translate

Zonne-energie

Veilig zonnepanelen plaatsen op Seveso-locaties

HomeWat kan ik doenZonne-energieVeilig zonnepanelen plaatsen op Seveso-locaties

Hoe kun je veilig zonnestroom opwekken op het dak van een loods met gevaarlijke stoffen? Op die vraag hebben de Veiligheidsregio, DCMR, het Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam gezamenlijk een antwoord geformuleerd. Daardoor is het voor Seveso-locaties duidelijk waar ze op moeten letten om te beoordelen hoe ze een zonnestroominstallatie veilig kunnen realiseren.

Royal-Haskoning heeft – in opdracht van de gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam – een rapport opgesteld waarin staat hoe een Seveso-locatie veiligheidsrisico’s in kaart kan brengen en kan minimaliseren. Daarnaast staan in het rapport praktische tips hoe Seveso-bedrijven een veilig systeem met zonnepanelen kunnen ontwerpen, bouwen en onderhouden.  

Wilt u het rapport inzien? Mail dan naar ServicepuntZonSO@rotterdam.nl. Ook voor onafhankelijke advies over de mogelijkheden van zonnepanelen op uw (Seveso) locatie, kunt u contact opnemen met het Servicepunt Zon voor Bedrijven van de gemeente Rotterdam. 

Waarom zonnepanelen?  

Op Rotterdamse daken is veel plek voor zonnepanelen, ook op daken van bedrijven. Door het plaatsen van zonnepanelen kunnen ook Seveso-bedrijven bijdragen aan de energietransitie en klimaatverandering tegengaan door (veilig) zonne-energie op te wekken. Rotterdam wil in 2050 CO2-neutraal te zijn. Een belangrijk onderdeel van deze energietransitie is het opwekken van schone energie, zoals zonne-energie. De gemeente heeft als doel om eind 2026 3,2 km² aan zonnepanelen te realiseren. Het benutten van bedrijfsdaken, inclusief die van Seveso-locaties, is noodzakelijk om deze doelstelling te halen. In Rotterdam zijn 88 Seveso-locaties, in heel Nederland ongeveer 400.  

Vergunning verplicht 

Omdat het plaatsen van zonnepanelen een (beperkt) risico op brand geeft, hebben Seveso-bedrijven daar een vergunning voor nodig. Hierin staan maatregelen die moeten voorkomen dat een eventuele brand zich uitbreidt. Zo moeten er tussen groepen zonnepanelen afscheidingen zijn, moet de installatie voldoen aan strenge kwaliteitseisen en moet de brandweer de brandhaard goed kunnen bereiken als de situatie dat toelaat. De DCMR controleert in de Rijnmondregio of bedrijven zich aan de vergunning houden. Het rapport is echter geen handleiding om een vergunning te krijgen. De DCMR beoordeelt elke aanvraag per situatie, omdat elke Seveso-locatie uniek is. 

Meer over Zonne-energie

Ga direct naar: