Translate

Veelgestelde vragen over aardgasvrij

HomeVeelgestelde vragen over aardgasvrij

Er komt veel bij kijken om een wijk van het aardgas af te halen. In de buitenruimte, maar vooral ook bij mensen thuis. De cv-ketel verdwijnt en mensen gaan koken op inductie. Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over aardgasvrij. Staat uw vraag er niet bij?

Dan kunt u contact opnemen met ons via het Duurzaamheidsloket, of langskomen in de Duurzaamheidswinkel

Algemeen

In het klimaatakkoord van Parijs is in 2015 afgesproken dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot minder dan twee graden Celsius ten opzichte van 1990. Het Rijk heeft daarom het nationale Klimaatakkoord opgesteld met als doel: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49% ten opzichte van 1990. Een van de afspraken in het klimaatakkoord is dat de gebouwde omgeving vrijwel aardgasvrij moet worden.  Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste komt er bij het verbranden van aardgas CO2 vrij. Dat is een broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Daardoor verandert het klimaat op een vervelende manier, met meer extreme hitte en heftige regen bijvoorbeeld. We kunnen de opwarming van de aarde verminderen door geen aardgas meer te gebruiken.

Daarnaast is er nog een belangrijke reden om geen aardgas meer te gebruiken. Veel Nederlands gas komt uit Groningen. Het boren naar gas zorgt daar voor aardbevingen. Het is daarom niet meer veilig om aardgas uit onze eigen grond te halen. Toch willen we ook niet alles kopen in het buitenland, want dan zijn we van andere landen afhankelijk. We kunnen daarom beter iets anders dan aardgas gebruiken.

Tot slot is het niet helemaal veilig om gebouwen en huizen te verwarmen met aardgas. Er kan namelijk een giftig gas bij vrijkomen: koolmonoxide. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de cv-ketel verouderd is. Nog steeds overlijden daardoor ieder jaar mensen. Genoeg redenen dus om een andere manier te zoeken om onze huizen te verwarmen.

2050 lijkt nog ver weg. Toch moeten we nu alvast beginnen om gebouwen en huizen van het gas af te halen. Alleen dan is heel Nederland op tijd aardgasvrij. De komende jaren gaan al heel wat Nederlandse wijken van het aardgas af. Ook in Rotterdam. De gemeente Rotterdam besloot al eerder om vijf wijken van het gas af te halen, maar nu is er meer nodig. De gemeente onderzoekt daarom of nieuwe gebieden aardgasvrij kunnen worden gemaakt.

Wat we het beste kunnen gebruiken in plaats van aardgas verschilt per gebied. Het hangt af van meerdere zaken, zoals:

  • Wat zijn de kenmerken van een gebouw: wanneer is het gebouwd, is het goed onderhouden en hoe stevig is het gebouwd?
  • Wat is de staat van de huidige energienetten? Zijn die al aan vervanging toe?
  • Is het mogelijk om elektriciteit of warmte van lokale bronnen te gebruiken?
  • Kunnen we de aanleg van nieuwe energie-installaties combineren met de renovatie van woningcomplexen?
  • Wat willen de bewoners?

 

Voor het grootste deel van Rotterdam geldt dat een warmtenet het goedkoopste alternatief voor aardgas is. En er is veel restwarmte in de haven van Rotterdam.

Lees hier meer over de mogelijkheden voor Rotterdam

De gemeente werkt aan de Transitievisie Warmte. In dat stuk beschrijft de gemeente welke buurten aardgasvrij worden gemaakt, hoe en wanneer. Lees hier welke wijken als eerste van het aardgas afgaan.

Wilt u dit niet afwachten? Dan kunt u ook zelf al (voor een deel) beginnen met aardgasvrij worden. U kunt bijvoorbeeld een elektrische kookplaat gaan gebruiken, zodat u niet meer hoeft te koken op gas of uw woning op een andere manier verduurzamen, denk aan isoleren of de aanschaf van zonnepanelen.

Verkenningen

Bekijk hier of er in uw wijk een verkenning plaatsvindt om aardgasvrij te worden. 

Op dit moment werkt de gemeente Rotterdam aan de Transitievisie Warmte. In dat stuk staat hoe en wanneer welke wijk of buurt van het aardgas af gaat. We onderzoeken nu welke gebieden de meeste kansen bieden om dit vóór 2030 te doen. 

In de stad zijn altijd wel werkzaamheden: aan gebouwen, maar ook aan leidingen en kabels onder de grond. Voor het aanleggen van een warmtenet moet de straat opengebroken worden. We willen de overlast voor bewoners verkleinen door zoveel mogelijk werkzaamheden in de openbare ruimte tegelijk te doen. Als de straat minder vaak opengebroken hoeft te worden, scheelt dat ook in de kosten.

We kunnen niet overal tegelijk aan de slag. Daarom kiest de gemeente ervoor om in een deel van de stad nog niet te beginnen met aardgasvrij. Dit kan zijn omdat de straat binnenkort al opengaat. Het is dan nog niet mogelijk om ook meteen een warmtenet aan te leggen. Of het is nog onzeker welke oplossing de beste is voor de wijk.

De gemeente heeft in overleg met de woningcorporaties en netbeheerder deze veertien gebieden aangewezen. Ze letten daarbij op sociaal-economische factoren. Bijvoorbeeld: wat vinden de bewoners en ondernemers in de buurt ervan? Kunnen ze aardgasvrij betalen? En helpt aardgasvrij hen echt een stap verder? Misschien heeft de woningcorporatie al plannen voor onderhoud. Ook let de gemeente op het soort huizen in een wijk. Een andere belangrijke vraag is of er warmtebronnen in de buurt aanwezig zijn.

Er is bovendien gekeken naar werkzaamheden die later moeten plaatsvinden in de bodem. Als we die combineren met de aanleg van het warmtenet, dan is het minder duur. Zo houden we de stad bereikbaar en verlagen we de kosten.

In alle gebieden is een collectieve warmteoplossing de goedkoopste manier om aardgasvrij te worden. Zo’n oplossing vraagt om veel samenwerking door alle betrokken partijen.

Na de verkenning besluit de gemeente hoe het verder gaat. Er zijn verschillende opties. In sommige wijken houden we alleen ruimte vrij in de grond, zodat we later een warmtenet kunnen aanleggen. Op andere plekken beginnen we met aardgasvrij, ergens tussen 2022 en 2030. In de Transitievisie Warmte kunt u dit allemaal lezen. Die verschijnt in 2021.

Dit wordt samen met de gebiedscommissie/wijkraad/wijkcomite van uw gebied uitgewerkt.

In 2021 stelt de gemeente de Transitievisie Warmte vast. Dan weten we in welke wijken vóór 2030 een aanpak start om aardgasvrij te worden en in welke later. Per wijk maken we vervolgens een apart uitvoeringsplan.

De veertien gebieden hebben samen meer aansluitingen op aardgas dan we vóór 2030 kunnen aanpakken. Er zijn woningen, gebouwen met een maatschappelijke functie en ook gebouwen van bedrijven. Het is daarom mogelijk dat er gebieden afvallen of kleiner worden na de verkenning. Ook kan het zijn dat niet alle aansluitingen in de gebieden worden aangepakt.

Wat kan ik nu doen?

Zijn er in uw buurt nog geen plannen voor aardgasvrij wonen? Dan kunt u wel alvast uw huis voorbereiden. U kunt al grote stappen zetten. Denk bijvoorbeeld aan isoleren en overstappen naar koken op inductie.

Wilt u meer informatie over het verduurzamen van uw huis, dan bent u welkom in de Duurzaamheidswinkel (Keizerswaard 80, 3078 AM Rotterdam). U krijgt hier gratis advies en handige tips om uw woning duurzaam te maken.

Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. Het kan dus zijn dat uw cv-ketel bijna aan vervanging toe is. Omdat we voor 2050 gaan stoppen met aardgas, is het niet altijd handig om nu een nieuwe ketel te kopen. Het is verstandig om na te vragen of het in uw buurt al mogelijk is om aardgasvrij te worden.

U kunt er ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met wonen zonder aardgas. Kijk bijvoorbeeld of uw huis geschikt is voor elektrische oplossingen, zoals een warmtepomp. Bent u dit van plan? Houd dan rekening met hoge kosten voor de maatregelen en vraag altijd een expert om advies.

Lukt het niet om zelf aan de slag te gaan, dan moet u de cv-ketel toch vervangen. Kies dan voor een moderne ketel die zuinig is en vriendelijk voor het milieu. Maar let op: een cv-ketel kopen is ook vaak duur. Bij veel energie- en installatiebedrijven kunt u daarom steeds vaker ketels huren of leasen. Leaset u een ketel, dan koopt u deze af over een bepaalde periode. Huurt u een ketel, dan betaalt u een vast bedrag per maand. Huren is per maand opzegbaar na de afkoopregeling en het onderhoud is gratis. Dat zijn voordelen. Kijk op de website van de Consumentenbond voor meer informatie over de voor- en nadelen bij het kopen, leasen en huren van een cv-ketel.

Meer over

Ga direct naar:
Skip to content