Translate

Energiebesparing

Ventileren en energie besparen

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingVentileren en energie besparen

Het klinkt dubbel: ventileer uw huis en verbruik zo min mogelijk energie. Veel mensen denken dat bij ventileren veel warmte verloren gaat. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door te ventileren is er minder vocht in uw huis. En droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Als u goed ventileert, gebruikt u dus minder energie en dat scheelt in uw portemonnee.

Het advies is om te ventileren op momenten dat dit nodig is. Bijvoorbeeld tijdens het slapen en wanneer de was wordt opgehangen. Ventileren is ook belangrijk als het buiten kouder is. Tijdens het stookseizoen ventileren mensen een stuk minder. De reden is vaak om het niet te koud te hebben. Helaas ontstaan door het minder goed ventileren problemen. Denk daarbij aan schimmels en het ontstaan van klachten zoals astma. Kinderen kunnen hier veel last van hebben.

 
Isoleren: energie besparen en gezonde lucht in huis

U kunt verschillende dingen doen die energie besparen en tegelijkertijd zorgen voor een betere en gezonde binnenlucht. Het is goed om dubbel glas mét ventilatieroosters te hebben bijvoorbeeld. Ook andere soorten isolatie – de spouwmuren, het dak of uw vloer – zorgen voor energiebesparing en verkleinen de kans op vocht en schimmel.

 
Ventileren in goed geïsoleerde huizen

Voor bewoners van goed geïsoleerde huizen (zoals nieuwbouwwoningen) is ventileren extra belangrijk. Alle openingen naar buiten zijn namelijk zo goed mogelijk dichtgemaakt. Hierdoor komt weinig frisse lucht de woning binnen. Er moeten dus andere manieren van ventileren worden toegepast, dit kan bijvoorbeeld met ventilatieroosters.

Tocht of koude stromingen?

Koude stroming wordt vaak verward met tocht. Koude stroming ontstaat door verschillen in warmte binnen een huis, en door de verplaatsing van lucht die hierdoor ontstaat. Koude lucht zakt en warme lucht stijgt op. Heeft u bijvoorbeeld de deur tussen de woonkamer en de gang niet (goed) dicht? Dan zal de koude lucht uit minder warme ruimtes (zoals de slaapkamer) naar de woonkamer stromen. Dat is niet comfortabel en ook niet energiezuinig, omdat de thermostaat dan vaak aanslaat.

Gelukkig is hier wel wat aan te doen. U kunt een deurdranger gebruiken op de deur van de woonkamer naar de gang, zodat deze altijd dicht blijft. Een tochtstopper is ook een makkelijke manier om de koude stroming te verminderen. Verder is het slim om een open trap dicht te maken met bijvoorbeeld een gordijn of deur. En let erop dat u het raam in de slaapkamer pas openzet als u gaat slapen, en de verwarming uit staat.

Met deze tips zorgt u ervoor dat u tijdens het stookseizoen (herfst, winter en lente) een gezonde, niet vochtige woning heeft én niet te veel energie verbruikt.

– Ventileer vooral op de momenten dat het nodig is

  • Slapen
    Wist u dat u in een nacht tijd al een groot glas water uitstoot? Zet het raam daarom op een kier. Zo wordt al het vocht dat u ‘s nachts verliest, goed afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor de frisse lucht. Het is namelijk niet gezond om uw eigen CO2 in te ademen. Open na het slapen de gordijnen en de ramen om de kamers te luchten. Na twintig minuten kunnen de ramen weer dicht, zodat overdag niet te veel energie verloren gaat.
  • Was ophangen
    Hang de was op een warme plek op. Zo droogt de was sneller. Het is dan wel belangrijk dat u de ruimte goed ventileert, zodat het vocht afgevoerd kan worden. Sluit de deur van de kamer waar de was hangt, zodat de koude lucht niet door de hele woning gaat.
  • Koken
    Ventileer de ruimte goed als u kookt. Tijdens het koken komt er veel vocht in de woning, maar ook veel fijnstof door het bakken. Met ventilatie zorgt u dat vocht en fijnstof uit uw huis worden gevoerd.

 

– Zorg voor betere ventilatie in de badkamer

  • Verbeter de ventilatie in de badkamer door bijvoorbeeld een elektrische ventilator te plaatsen. U kunt ook heel simpel een rooster in de deur (laten) maken voor een betere doorstroming.
  • Droog de douche na het douchen. Er blijft altijd veel vocht (condens) op de tegels en het douchescherm zitten. Met een trekker zorgt u ervoor dat het vocht niet in de badkamer blijft.
  • Douche niet met de badkamerdeur open, al het vocht komt dan in de woning terecht.

 

– Isoleer uw kruipruimte

  • Een kruipruimte onder het huis is vaak vochtig. Het vocht verdampt en komt via kieren en naden in de woning terecht. Door de kruipruimte te isoleren voorkomt u dit.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content