Zeker in een wat ouder huis zijn er kleine naden en kieren tussen aansluitingen van ramen en muren, onder dorpels, door de brievenbus of in de sponningen van deuren. Dit kan zorgen voor tocht en kou van buiten. Ook zorgen naden en kieren voor warmteverlies en dus verspilling van energie. Met een kleine aanpassing is dit ongemak op te lossen. Hiermee bespaart u niet alleen energie, maar verhelpt u ook tocht en woont u dus fijner.
Naden en kieren zijn makkelijk zelf te dichten. Het is een goedkope oplossing en de kosten kunt u snel terugverdienen. Door naden en kieren te dichten wordt verspilling van energie voorkomen en wordt uw woning een stuk comfortabeler. In een gemiddelde tussenwoning kan per jaar ongeveer 70m3 gas bespaard worden door naden en kieren te dichten.
Bij oudere huizen zorgen naden en kieren voor ventilatie van de woning. Voor alle woningen geldt: hoe beter geïsoleerd, hoe meer er geventileerd moet worden. Bij woningen met natuurlijke ventilatie, maar zeker ook bij woningen met een mechanische ventilatie. U moet extra voorzichtig zijn als u in huis nog een kachel, cv-ketel of geiser heeft met een open waakvlam, dus die z’n lucht voor de verbranding uit de woning haalt. Lees hier meer over ventilatie.
Voordat u tocht in huis kunt aanpakken, moet u wel weten waar deze tocht vandaan komt. Dit kan door een infraroodfoto van het huis te nemen. Op deze foto is te zien waar warmte het huis verlaat. Maar ook zonder infraroodfoto kunt u al maatregelen nemen. Wanneer de wind op de gevel staat en het wat koud is, voel dan met hand of vinger langs naden of er tocht aanwezig is. Dit is vaak op de volgende plekken:
- Langs kozijnen, ramen en deuren
- Kieren tussen kozijn en muur
- Onder de vensterbanken
- Bij draaiende (raam- en deur)delen
- De brievenbusklep
- De aansluiting van delen van het dak
- Bij dakdoorvoeren
- Bij leidingdoorvoeren (zoals in de meterkast)
- Langs het luik naar de kruipruimte
- Tussen gipsplaten
- Bij een houten begane grondvloer
- Bij aansluitingen waar licht naar binnenkomt
Bekijk hier hoe u naden en kieren kunt opsporen.
Tochtbanden en tochtstrips zijn handig om te plaatsen bij aansluitingen van ramen en deuren met de kozijnen. Vooral bij oudere woningen zijn dit de plekken waar tocht voorkomt. . Ze zijn er in allerlei soorten en maten, dus er is altijd wel een tochtband- of strip die bij uw woning past. Daarnaast zijn ze makkelijk aan te brengen. Zo maakt u uw huis tochtvrij!
Tochtband
Voordelen:
– Goedkoop
– Makkelijk aan te brengen
Nadelen:
– Beschadigt sneller
– Gaat minder lang mee
Tochtstrip
Voordelen:
– Lange levensduur
– Makkelijk aan te brengen
Nadelen:
– Beschadigt sneller
– Gaat minder lang mee
Een slecht geïsoleerde brievenbus zorgt dat de hal of gang afkoelt, waardoor koude stromingen in uw woning ontstaan. Dit kunt u echter oplossen door een brievenbus met borstel te kopen, met klep en borstel of zelfs een hele geïsoleerde brievenbus. Mocht dit voor u geen optie zijn, kunt u altijd nog een losse brievenbus nemen en deze buiten ophangen. De brievenbus in de deur kan dan worden dichtgemaakt.
Een brievenbus met borstel is goedkoop en makkelijk te monteren, maar laat nog wel een beetje tocht door. Dit is alweer minder bij de brievenbus met klep en borstel. Een geïsoleerde brievenbus is tochtvrij, en isoleert zowel warmte als geluid, maar is dan ook duurder in aanschaf en lastiger te monteren. Denk daarom eerst goed na over welk product bij uw huis past en hoeveel tocht er door de deur naar binnenkomt.
Naast de tocht langs ramen en deuren en vanuit uw brievenbus, zijn er nog meer plekken waar koude lucht het huis binnen kan komen.
Vloer
– Leidingdoorvoeren (in de meterkast, of onder het keukenblok);
– Bij een houten begane grondvloer (vanuit de kruipruimte).
– Bij het kruipluik;
Gevel
– Onderzijde vensterbank(en);
– Doorvoer (cv, afzuiger keuken, e.d.)
– Kieren tussen kozijn en muur (meestal metselwerk)
Dak
– De aansluiting van (schuine) delen van het dak;
– Dakdoorvoeren (ventilatiekanalen, of cv-ketel);
– Tussen gipsplaten (bijv. bij de afwerking van een geïsoleerd dak);
Bij bovenstaande plekken kan door het aanbrengen van isolatieband, purschuim of kit veel van de tocht voorkomen worden. Na ongeveer vijf jaar moet u de naden controleren en zonodig opnieuw dichtmaken.