Translate

Isoleren

Vloerisolatie

HomeWat kan ik doenIsolerenVloerisolatie

Vooral in huizen of gebouwen die gebouwd zijn vóór 1983 ontsnapt nog veel warmte via de kruipruimte, of via onverwarmde bergingen onder de woning. Vloerisolatie is een slimme manier om energie te besparen.

Een ‘warme’ vloer is ook belangrijk voor een comfortabel gevoel aan de voeten, en om de groei van schimmels en huisstofmijten tegen te gaan. Het is aan te raden om vloerisolatie als een van de eerste maatregelen te doen. 

Vloerisolatie heeft grote voordelen:

 • Goed voor uw portemonnee en het milieu
  Met vloerisolatie bespaart u veel energie en. Daardoor betaalt u ongeveer €150,- per jaar minder aan stookkosten.

 

 • Warme voeten
  De warmte blijft beter in uw woning of gebouw. In een ruimte op de begane grond kan de temperatuur door vloerisolatie wel 5 graden hoger zijn.

 

 • Minder vocht
  Via de bodem kan vocht uw huis of gebouw binnenkomen. Dit is slecht voor uw vloer, maar ook voor de gezondheid van u en uw medebewoners. Goede isolatie zorgt voor een warmer en droger huis of gebouw.

Een vloer isoleren kan op verschillende manieren:

 • Isoleren bovenkant
  De simpelste manier om uw vloer te isoleren is door de vloer te bedekken met hardschuim isolatieplaten. Hierdoor ervaart u meteen de isolerende werking. Dit kunt u vaak makkelijk zelf doen. Helaas komt de hele vloer wel een paar centimeter hoger te liggen. Dit is niet in alle huizen en gebouwen zo handig. Kijk bijvoorbeeld eerst of uw deuren nog open en dicht kunnen.

  Voordelen: simpel, snel, goedkoop.
  Nadelen: niet in iedere woning of gebouw handig, matige isolatie.

 

 • Isoleren onderkant
  Het plaatsen van isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer kan bij de meeste woningen en gebouwen. Verschillende materialen zijn hiervoor geschikt: thermoskussens, platen of dekens van kurk, houtvezels, vlas-, glas- of steenwol, of EPS’. Het is afhankelijk van het soort vloer en de vochtigheid van de kruipruimte welk soort isolatiemateriaal voor uw huis of gebouw geschikt is.

  Isoleren aan de onderkant zorgt voor zeer goede isolatie. Op de bodem van de kruipruimte komt een dampremmende folie, die voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt.

  Voordelen: zorgt voor goede isolatie, geschikt voor de meeste woningen en gebouwen. Wie handig is, kan platen en folie zelf aanbrengen.
  Nadelen: voor sommige soorten isolatie is een vakman nodig, de vloer is niet meer zichtbaar (denk aan het vaststellen van betonrot of houtrot).

 

 • Bodemisolatie
  Bodemisolatie wordt geadviseerd als er geen andere mogelijkheden zijn voor vloerisolatie. Bijvoorbeeld bij een vochtige of lage kruipruimte (lager dan 35 centimeter). Er komt dan een laag isolatie op de bodem van de kruipruimte te liggen. Hiervoor kan natuurlijk materiaal worden gebruikt, zoals zand of schelpen. Er zijn ook speciale kunststof parels op de markt. Die voorkomen dat vocht uit de bodem uw kruipruimte – en dus uw huis of gebouw – binnenkomt.

  Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie dat kan drijven. Ook een laag piepschuimchips kan dan worden gebruikt.

  Bodemisolatie levert helaas minder energiebesparing op dan het isoleren van de bovenkant of de onderkant van de vloer. Is uw kruipruimte te laag, dan kunt u deze laten uitgraven. Heeft uw kruipruimte geen ingang, dan kunt u deze laten maken.

  Voordelen: soms de enige mogelijkheid.
  Nadelen: levert minder isolatie op doordat veel warmte verloren gaat via wanden en ventilatiegaten.

 

Ontdek op Milieu Centraal welk soort vloerisolatie geschikt is voor uw woning of gebouw.

 

Per m2 kost vloerisolatie tussen de €25,- en €50,-. Voor een gemiddeld rijtjeshuis kost vloerisolatie ongeveer €1.800,-. Vloerisolatie verdient u in ongeveer tien tot vijftien jaar terug.

Voor vloerisolatie kunt u subsidie aanvragen.

Wilt u meer weten over vloerisolatie? Neem dan een kijkje bij de WoonWijzerWinkel. U kunt voor onafhankelijk advies terecht in de showroom van 2.500 m² of op de website.

Ook bij de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde kunt u langsgaan voor gratis en onafhankelijk advies!

Nog een paar tips op een rij:

 • Het is niet aan te raden om de drie soorten vloerisolatie tegelijk aan te brengen. Het geeft weinig extra effect, terwijl de kosten veel hoger zijn. Kies als het kan altijd voor isolatie aan de onderkant van de vloer. Dit geeft het minste overlast en levert het meeste op.
 • Ook als u vloerverwarming heeft, is het verstandig om de vloer te isoleren. Er gaat door vloerisolatie minder warmte verloren en daardoor werkt de vloerverwarming beter. Dit merkt u niet alleen aan uw voeten, maar ook in de stookkosten!
 • Download hier het Stappenplan Vloerisolatie met handige tips.
 • Bent u een ervaren doe-het-zelver? Dan lukt het misschien om zelf de vloer te isoleren.
 • Wilt u liever dat een professioneel bedrijf het doet? Vraag dan offertes aan bij verschillende bedrijven. Vervolgens kunt u kiezen voor het bedrijf dat de mooiste prijs biedt of andere voordelen heeft. Milieu Centraal heeft een handige checklist gemaakt. Zo kunt u tijdens het gesprek over de offerte de juiste vragen stellen.
 • Let ook op genoeg ventilatie. Voor een gezond huis of gebouw is het belangrijk dat er verse lucht van buiten het huis of gebouw in kan. Lees hier meer over ventilatie.
 • Wilt u uw huis of gebouw nog beter isoleren? Denk dan ook aan uw muren, dak en ramen.
 • Energiebesparing kunt u ook met kleine dingen bereiken. Bekijk alle mogelijkheden.

Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is het isoleren van de begane grondvloer of van het plafond van onverwarmde bergingen een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak ook verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee.

VVE-010, opgericht door de gemeente en woningcorporaties om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan u hier verder over adviseren.

Het verduurzamen van uw kantoorpand brengt niet alleen comfortvoordelen met zich mee, maar kan flink energie besparen. Tot wel 30 procent voor de kosten voor verwarming. Soms is isolatie ook verplicht. Bekijk hiervoor de informatie over de informatieplicht energiebesparing.

Betaalt u winstbelasting? Dan komt u in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA) regeling. Deze regeling maakt het mogelijk investeringen in isolatie, led-verlichting, HR-glas en warmtepompen van uw winstbelasting af te trekken.

Meer over Isoleren

Ga direct naar:
Skip to content