Translate

Isoleren

Vloerverwarming

HomeWat kan ik doenIsolerenVloerverwarming

Vloerverwarming is een onzichtbare manier van verwarmen. Het zorgt voor een goede verdeling van de warmte door de ruimte. Daardoor is het een hele fijne manier van verwarmen. Vloerverwarming werkt op lage temperatuur warmte en is een geschikt systeem als u uw woning of gebouw wilt verwarmen zonder aardgas.

Er zijn twee soorten vloerverwarming met elk hun eigen voordelen en nadelen.

 • Vloerverwarming met warm water
  De waterslangen van de vloerverwarming kunnen op twee manieren gelegd worden:
  1.) Infrezen in de bestaande betonvloer.
  2.) De leidingen verwerken in bijvoorbeeld een piepschuimen plaat.Voordelen: er is minder hoogte nodig en de buizen liggen dicht onder de vloerbedekking, waardoor het sneller warm is.
  Nadelen: de hele hoogte van de bestaande betonnen dekvloer wordt verwarmd. Ook is er verlies van warmte naar de fundering en muren.
 • Elektrische vloerverwarming
  De vloerverwarmingsmatten of het vloerverwarmingsfolie ligt direct onder de vloerbedekking.Voordelen: snelle verwarming, makkelijk aan en uit te zetten en makkelijk te koppelen aan domotica (technologie waarmee u de vloerverwarming bijvoorbeeld automatisch kunt instellen).
  Nadelen: elektriciteit is duurder dan gas in verbruik, daarom adviseren we elektrische vloerverwarming altijd te combineren met zonnepanelen.
 
 

Kijk voor meer informatie over vloerverwarming op de website van Milieu Centraal.

Vloerverwarming door het infrezen van leidingen kost ongeveer €40,- per m². Voor elektrische vloerverwarming (inclusief montage) liggen de kosten op €85,- per m2.

Als u uw bestaande cv-installatie met radiatoren (op hogere temperatuur) vervangt door een vloerverwarming, dan kunt u deze op wat langere termijn terugverdienen door de besparing op energie. Het meeste rendement heeft u bij een goed geïsoleerde woning of gebouw.

Wilt u meer weten over vloerverwarming? Stel uw duurzaamheidsvraag op de pagina Duurzaamheidsloket.

Woont u in een appartementencomplex en heeft u dus te maken met een VvE? Ook dan is aanbrengen van isolerend glas een mooie stap om duurzamer te worden. Het is handig en vaak ook verplicht om samen te werken. Ga het gesprek met elkaar aan en bedenk wat de verschillende appartementen nodig hebben. Wie weet pakken jullie zo schaalvoordelen mee.

VVE-010, opgericht door de gemeente en woningcorporaties om VvE’s te helpen bij verduurzaming, kan u hier verder over adviseren.

Meer over Isoleren

Ga direct naar:
Skip to content