Translate

Energiebesparing

Voedsel

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingVoedsel

Staat u er wel eens bij stil hoe uw eten wordt verbouwd of waar het vandaan komt? Of denkt u daar niet aan bij het vullen van uw winkelkarretje? Misschien verbouwt u wel zelf groenten en fruit, of haalt u producten direct bij de boer.

Van productie tot de supermarkt

Voedsel is ontzettend belangrijk. De meeste Rotterdammers kopen hun eten op de markt of in de supermarkt. Maar veel van dat eten komt niet van boeren uit de buurt, maar van veel verder weg. Het eten legt een lange weg af voordat het in de supermarkt ligt. Soms met de boot, soms met het vliegtuig. En daarna altijd nog met een vrachtwagen. Steeds meer Rotterdammers willen weten waar hun eten wordt geproduceerd en op welke manier.

De gemeente Rotterdam zet zich in voor een duurzaam en dus lokaal voedselsysteem. Zodat alle Rotterdammers gezond voedsel kunnen eten en we de gevolgen voor het milieu tegelijkertijd zo klein mogelijk kunnen houden.

Door lokaal voedsel te kopen, maken we samen de voedselketen korter. Daarnaast weet u ook waar het eten vandaan komt. Dit draagt bij aan een betere verbinding tussen de stad en het platteland. Daarnaast helpt lokaal voedsel de economie.

Bekijk hier meer informatie over lokaal en gezond eten.

Het is erg leuk om zelf voedsel te verbouwen. Steeds meer Rotterdammers verbouwen groenten en fruit in een volkstuin, buurttuin of vredestuin. En zijn er Rotterdammers die zich inzetten als Herenboeren om samen een boerderij te starten waar zij hun eigen voedsel verbouwen. Ook bij de kinderboerderijen en schooltuinen van Natuurstad Rotterdam is er voor jong en oud veel te ontdekken en leren over natuur en milieu, waaronder voedsel. Meerdere kinderboerderijen hebben zijn gecertificeerd voor hun gezonde kantine.

Heeft u een vraag op het gebied van voedsel verbouwen? Neem dat contact op met de Groenmakelaar.

Wilt u lokaal voedsel eten, maar heeft u niet de mogelijkheid om aan de slag te gaan met voedsel verbouwen? Dan kunt u uw eten kopen bij boeren in de buurt van de stad. Er zijn meerdere verkopers die pakketten met deze lokale producten aanbieden. U kunt deze dan ergens in de stad ophalen of thuis laten bezorgen.

Een deel van de Rotterdammers kan moeilijk rondkomen. Het is voor hen niet altijd even makkelijk om voldoende en gezond voedsel in huis te halen. De gemeente Rotterdam werkt aan een inclusieve samenleving: een samenleving waarin iedereen kansen krijgt om mee te doen.

Daarom zet de gemeente in op initiatieven zoals de Voedselbank, Voedseltuin, Resto van Harte, Warm Rotterdam en Rotterdammers voor elkaar. Deze initiatieven maken het voor iedereen mogelijk om op een betaalbare wijze gezond te eten.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content