Translate

Aardgasvrij

Warmtepompen en elektrisch verwarmen

HomeWat kan ik doenAardgasvrijWarmtepompen en elektrisch verwarmen

Wilt u op een duurzame manier een warm huis of gebouw, zonder gebruik van aardgas? De eerste keuze is aansluiten op het warmtenet. U kunt ook kiezen voor een warmtepomp of infraroodpanelen. Met deze systemen komt er minder CO2 in de lucht. En het is goed voor uw portemonnee!

 

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen te koop. Ze werken allemaal net even anders. En ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Warmtepompen kunnen uw woning of gebouw en het water uit de kraan verwarmen. Elektrisch verwarmen met bijvoorbeeld infraroodpanelen zorgt alleen voor warme ruimtes. Voor warm water heeft u dan een andere oplossing nodig.

Een warmtepomp is eigenlijk een soort omgekeerde koelkast. Dit systeem kan gebruikt worden om ruimtes en water te verwarmen. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of het grondwater.

Hoe een warmtepomp precies werkt kunt u te weten komen op de websites www.warmtepompen.nu en WWW.

Met een warmtepomp zorgt u voor ongeveer 20 tot 45 procent minder CO2-uitstoot, afhankelijk van het soort warmtepomp. Omdat een warmtepomp een duurzaam systeem is, kunt u hier subsidie voor krijgen.

Let er wel op dat een luchtwarmtepomp aan de buitenkant van uw huis of gebouw komt te zitten. Dit kan het uiterlijk dus veranderen.

 

Belangrijke aandachtspunten

 • De warmte die een warmtepomp maakt, heeft een lagere temperatuur dan de warmte uit een cv-ketel. Daarom is het belangrijk om op twee dingen te letten:


  1.) Er moet altijd goed gekeken worden of de bestaande buizen en radiatoren van een cv-systeem de ruimte wel goed kunnen verwarmen. Soms is er een ander systeem nodig dat de warmte naar de verschillende ruimtes kan brengen. Dat kunnen andere radiatoren zijn, maar ook convectoren of vloer-, wand- en plafondverwarming.
  Vaak kiezen mensen in de woonkamer en keuken voor vloer-, plafond- of wandverwarming. In de andere ruimtes kunnen dan infraroodpanelen of convectoren gebruikt worden om extra te verwarmen.

  2.) Uw woning of gebouw moet goed geïsoleerd (minimaal label B) en voldoende luchtdicht zijn. Als een woning of gebouw niet goed geïsoleerd is, dan kan een warmtepomp het huis of gebouw niet goed warm krijgen, zeker niet in een koude winter.

 

 • Het is belangrijk om een keuze te maken tussen een zogeheten centrale opstelling of een decentrale opstelling. Bij een centrale opstelling gaat het om een gecombineerd systeem. Bij een decentrale opstelling worden de verschillende onderdelen aangesloten op een ander systeem.

Een bodemwarmtepomp maakt gebruik van een bron in de bodem of ondergrond. Vanaf ongeveer drie meter diepte is de temperatuur bijna altijd 10 graden Celsius. Deze warmte wordt via een zogeheten gesloten warmtewisselaar (bestaande uit een aantal buizen) uit de bodem gehaald. Via de warmtepomp in de woning wordt de warmte ingezet voor verwarmen of koelen via convectoren of vloer-, wand- en plafondverwarming.

 

Er zijn twee soorten bodemwarmtepompen:

 • Horizontale bodemwarmtewisselaar.
  Als het oppervlak groot genoeg is dan kan deze warmtepomp een woning goed verwarmen of koelen.

  Voordelen: Het systeem kan verwarmen en koelen.
  Nadelen: Er is best veel ruimte nodig, zoals een grote tuin of een tennisveld. In steden is een horizontale bodemwarmtewisselaar daarom niet zo handig.

 

 • Verticale bodemwarmtewisselaar.
  Deze gaat twintig tot vijftig meter de grond in. Er is geen groot oppervlak nodig, maar de boring moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd grondboorbedrijf. Er moet onderzocht worden hoeveel wisselaars er nodig zijn en hoe diep precies geboord moet worden. Dit is ook afhankelijk van het type warmtepomp dat wordt gebruikt, hoeveel warmte er nodig is, hoe de bodem er precies uitziet en hoeveel ruimte er is.

  Voordelen: Het systeem kan verwarmen en koelen.
  Nadelen: U krijgt te maken met de regels van de lokale overheid, zoals het hoogheemraadschap of de grondwaterbeheerder.

Er zijn twee soorten warmtepompen die gebruikmaken van lucht: een lucht/luchtwarmtepomp en een lucht/waterwarmtepomp.

 

 • Een lucht/luchtwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht rondom een woning of gebouw. Deze warmtepomp kan een ruimte verwarmen en koelen . Het koelen kennen we als airconditioning. Het systeem is niet geschikt voor het verwarmen van water.

  Voordelen:
  – Het systeem kan goed ruimtes verwarmen binnen een woning of gebouw.
  – Er is meestal geen omgevingsvergunning nodig (toestemming op de warmtepomp aan uw huis of gebouw te hangen). Let wel op de eisen die er zijn voor het gevelbeeld.

  Nadelen:
  – Het systeem gebruikt veel elektriciteit. Het is heel belangrijk dat de woning of het gebouw goed geïsoleerd is, anders zijn het verbruik en de kosten erg hoog.
  – Het systeem kan niet zorgen voor warm water om bijvoorbeeld te douchen.
  – Er zijn geen subsidies voor een lucht/luchtwarmtepomp.
  – Het systeem heeft een onderdeel dat in de woning of het gebouw wordt geplaatst (binnenunit) en een onderdeel dat buiten wordt geplaatst (buitenunit). Dit kan het uiterlijk van de woning of het gebouw veranderen. 

 

 • Een lucht/waterwarmtepomp haalt ook de warmte uit de lucht rondom een woning of gebouw. Daarna gebruikt het systeem water om te verwarmen. Deze warmtepomp is geschikt om een woning of gebouw te verwarmen of te koelen, en zorgt voor warm water om bijvoorbeeld te douchen. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat.

  Voordelen:
  – Het systeem is geschikt voor vloer-, wand- of plafondverwarming.
  – Er kan op lagere temperaturen verwarmd worden.
  – Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen.
  – Er is meestal geen omgevingsvergunning nodig. Let wel op de eisen die er zijn voor de gevel.

  Nadelen:
  – Het systeem gebruikt veel elektriciteit. Als u eigen zonnepanelen heeft, dan kan het systeem wel veel voordelen bieden.
  – Het is heel belangrijk dat de woning of het gebouw goed geïsoleerd is, anders krijgt u alsnog te maken met hoge kosten.
  – De radiatoren of convectoren die nu in uw woning of gebouw zitten, zijn waarschijnlijk niet geschikt voor dit systeem. Ze geven namelijk niet genoeg warmte af aan de ruimte. U zult de radiatoren dus moeten vervangen.


Kosten en subsidies

Een lucht/luchtwarmtepomp kost tussen de €500,- en €2.500,-.
Een lucht/waterwarmtepomp kost tussen de €1.500,- en €10.000,-. De prijs is afhankelijk van de soort, hoe goed het systeem werkt (ook hoeveel elektriciteit de warmtepomp gebruikt), en hoeveel vermogen u nodig heeft (dit hangt af van hoe groot uw woning of gebouw is).

Voor een lucht/waterwarmtepomp kunt u subsidie aanvragen. Het is dan wel belangrijk dat de warmtepomp door een goede installateur wordt geplaatst. Kijk daarvoor op de website van Techniek Nederland.

 

Advies en installateurs

U kunt advies vragen aan een bedrijf dat ook cv-ketels en systemen installeert. Steeds meer installateurs zijn bekend met elektrisch verwarmen. Maar dit is nog niet altijd zo. U kunt daarom ook op de website van brancheorganisatie Techniek Nederland kijken. Hier vindt u een overzicht met installateurs die bij Techniek Nederland zijn aangesloten. Als u al een keuze heeft gemaakt voor een merk of fabrikant, dan kunt u ook contact opnemen met de fabrikant.

 

Is uw cv-ketel niet ouder dan vijf jaar? En zijn er voor uw woning of gebouw nog geen plannen om van het aardgas af te gaan? Dan is een hybride warmtepomp een goed systeem om uw gebruik van gas te verminderen. Als het buiten nog niet zo heel koud is, dan verwarmt de hybride warmtepomp uw woning of gebouw. Dit systeem verwarmt namelijk op een wat lagere temperatuur. Als het buiten kouder wordt dan ongeveer 5 graden, dan helpt de cv-ketel mee om het warm in uw huis of gebouw te krijgen.

 

Kosten en subsidies

Het is lastig te zeggen hoeveel een hybride warmtepomp precies kost. Dit hangt af van de cv-ketel, het soort hybride warmtepomp en de kwaliteit van uw woning of gebouw. U kunt wel subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp.

Het is vaak aan te raden om meteen uw hele verwarmingssysteem te vervangen dan om een hybride warmtepomp te kopen.

 

Advies en installateurs

Het is afhankelijk van uw cv-ketel en van de hybride warmtepomp of deze goed met elkaar gecombineerd kunnen worden. Let dus goed op of de uw cv-ketel kan samengaan met de hybride warmtepomp.

Meer informatie over hybride warmtepompen is te vinden op de website van Milieu Centraal.

 

Of kijk op de website van de WoonWijzerWinkel.

Sommige warmtepompen maken best wat geluid. Vooral de systemen die gebruikmaken van een buitenunit (een onderdeel buiten de woning of het gebouw). Dit zijn de lucht/luchtwarmtepomp, de lucht/waterwarmtepomp en een hybride warmtepomp.

 

Het is slim om te kijken hoeveel geluid een warmtepomp maakt voordat u deze koopt. U moet dan letten op het aantal decibel (dB) bij het draaiend vermogen (dat is het geluid als de warmtepomp aanstaat). Ook belangrijk is de plek waar de buitenunit komt te staan of hangen. Let op dat u zelf geen last kunt krijgen van het geluid, maar ook dat de buren geen geluidsoverlast krijgen van uw warmtepomp.

Lees meer over warmtepompen en geluid op Hier Verwarmt en Milieu Centraal.

Een elektrische ketel (ook wel een e-ketel Cop1 genoemd) gebruikt heel veel elektriciteit om het water in het voorraadvat op te warmen. Dat maakt dit systeem duur in gebruik. Ook willen we in Rotterdam juist minder energie gebruiken. Een lucht/waterwarmtepomp is daarom een betere oplossing. Deze is vier tot vijf keer zuiniger dan een elektrische ketel.

 

Een elektrische ketel is alleen interessant voor woningen of gebouwen die zeer goed geïsoleerd zijn en veel zonnepanelen kunnen plaatsen.

Warmtepompen halen warmte uit een bron (lucht of bodem) en gebruiken elektriciteit om water te verwarmen. Dit warme water wordt gebruikt om uw huis of gebouw te verwarmen, maar ook om mee te douchen.

Naast warmtepompen is er nog een andere manier om uw woning of gebouw te verwarmen. Dit noemen we elektrisch verwarmen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van elektrische convectoren (een soort radiatoren) of infraroodpanelen voor de vloer, muren en het plafond. Een warmtepomp kan ook gecombineerd worden met het elektrisch verwarmen van bepaalde ruimtes in uw huis of gebouw.

Afhankelijk van hoe u woont, kunt u ervoor kiezen om uw hele woning of gebouw elektrisch te verwarmen (hoofdverwarming), of om maar een paar plekken in uw huis of gebouw elektrisch te verwarmen (bijverwarming). Bijvoorbeeld in de badkamer of op een werkkamer.

 

Stralingswarmte

Elektrisch verwarmen is heel anders dan verwarmen met een cv-ketel of een warmtepomp. Radiatoren die horen bij een cv-ketel verwarmen de lucht en dus uw hele huis of gebouw. Bij elektrisch verwarmen hebben we het over ‘stralingswarmte’. Deze stralingswarmte warmt niet de lucht op, maar de voorwerpen en personen in een ruimte. Vergelijk het met in de zon zitten: het verwarmt heel lokaal en het voelt heel prettig. Andere voordelen van elektrisch verwarmen is dat de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken, meteen gebruikt kunnen worden voor de verwarming. Het is wel belangrijk dat uw huis of gebouw goed is geïsoleerd voordat u elektrisch gaat verwarmen.

 

Voordelen en nadelen van elektrisch verwarmen

Voordelen:

 • Er is geen buizensysteem nodig. De panelen kunnen direct in het stopcontact.
 • De ruimte is snel warm.
 • Het is duurzaam: fossiele brandstoffen zoals aardgas worden overbodig
 • Heeft u zonnepanelen, dan kunt u die opgewekte stroom meteen gebruiken voor het verwarmen van uw huis of gebouw.
 • De kosten voor het installeren van elektrische verwarming zijn lager dan bij het installeren van een cv-systeem.
 • Het systeem is goed voor mensen die veel last hebben van stof. Er wordt namelijk minder lucht (en dus stof) verplaatst in een ruimte.
 • Het systeem is makkelijk in te stellen en er komt weinig onderhoud bij kijken.
 • Vrij opstelbaar door de ruimte en niet per se onder een raam op te stellen. Zowel voor vloer-, wand- of plafondverwarming. Omdat het stralingswarmte betreft is die niet afhankelijk van de juiste plek.

 

Nadelen:

 • Het is in principe midden en laag temperatuur verwarming (afhankelijk van de uitvoering en het oppervlakte). Uw huis of gebouw moet dus goed geïsoleerd zijn. En voor warm water moet een andere oplossing gevonden worden.

 

Kosten en subsidies

Voor infraroodpanelen kunt u geen subsidie aanvragen.

 

Meer informatie over elektrisch verwarmen:
Empirisch onderzoek naar efficiëntie infraroodverwarming.

– Het boek ‘Stralingsverwarming, gezonde warmte met minder energie’ van Kris de Decker uitgever Eburon/de Twaalfambachten (ISBN 978-90-5972-953-7).

Meer over Aardgasvrij

Ga direct naar:
Skip to content