Translate

Aardgasvrije wijken

Wat houdt de overstap in?

HomeAardgasvrije wijkenWat houdt de overstap in?

Het jaar 2050 lijkt nog ver. Toch moeten we nu al aan de slag om tegen die tijd aardgasvrij te kunnen zijn.

Gemiddeld moeten er per jaar 8.000 huizen en gebouwen van het gas af. Dat vraagt om veranderingen in onze energie-infrastructuur. Gasnetten maken plaats voor warmtenetten en zwaardere elektranetten. Huizen zijn (beter) geïsoleerd en voor de cv-ketel en het gasfornuis komen aardgasvrije alternatieven.

Slim en soepel

De gemeente Rotterdam wil zo snel mogelijk beginnen met de overstap. Maar we draaien natuurlijk niet zomaar de gaskraan dicht. Wél maken we het Rotterdammers zo makkelijk mogelijk. Door per wijk te werken, kunnen we de overstap zo goedkoop mogelijk maken. De gemeente werkt bovendien samen met woningbouwcorporaties en netbeheerders om efficiënt te zijn. We beperken de overlast door werkzaamheden slim te plannen. In sommige nieuwbouwwijken kunt u direct al voor aardgasvrij kiezen.

De WAT-kaart laat zien welk alternatief voor aardgas het beste bij een wijk past, met de laagste kosten. Deze kaart hoort bij de Rotterdamse Transitievisie Warmte van juni 2021. De voorgestelde oplossingen op de kaart staan nog niet vast. We beginnen alleen als de overstap naar een schone energiebron haalbaar en betaalbaar is. 

 
De WAT-kaart: welke aardgasvrije oplossing is het voordeligst per wijk?
 
Niets staat nog vast

De WAT-kaart brengt de kansen voor de overgang naar een aardgasvrij Rotterdam in beeld; de verdeling op de kaart staat nog niet vast, maar wordt naar verwachting nog regelmatig aangepast door nieuwe technologische kennis en inzichten. Op dit moment zien we door de gunstige ligging ten opzichte van de haven grote kansen voor restwarmte in Rotterdam. Warmte die normaal verloren zou gaan, wordt nu gebruikt om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

WANNEER-kaart: welke wijken zouden wanneer aardgasvrij kunnen worden?
De WANNEER-kaart

Naast een WAT-kaart is er ook een WANNEER-kaart gemaakt. De WANNEER-kaart geeft aan waar kansen liggen voor gebiedsaanpakken aardgasvrij. Op de kaart ziet u wanneer uw wijk zou kunnen overstappen naar een alternatief voor aardgas. Maar de planning hangt nog af van een aantal factoren. Die vindt u in de Rotterdamse Transitievisie Warmte. De overstap moet onder andere haalbaar en betaalbaar zijn. Of en wanneer we gaan starten, bepaalt het volgende college van Burgemeester en Wethouders, in 2022 of later.

Wat betekent dit voor u?

Misschien is het nog onduidelijk wanneer er in uw wijk wordt gestart met een gebiedsaanpak aardgasvrij. Toch kunt u ook nu al veel doen om energie te besparen. Op de pagina Wat kan ik doen vindt u meer informatie, tips en financiële mogelijkheden om uw huis te verduurzamen. 

Vragen en antwoorden

Heeft u vragen over de plannen van de gemeente ? Op duurzaam010 leest u een aantal veelgestelde vragen (én antwoorden) over een aardgasvrij Rotterdam.

Meer over Aardgasvrije wijken

Ga direct naar:
Skip to content