Translate

Aardgasvrij

Wat kan ik zelf doen?

HomeWat kan ik doenAardgasvrijWat kan ik zelf doen?

Nederland wordt aardgasvrij in 2050. Of u nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent, u kunt er nu al rekening mee houden dat de komende jaren alle woningen en gebouwen van het aardgas af gaan. Lees hier welke wijken als eerste aardgasvrij worden gemaakt. 

Alleen of samen iets doen?

De meeste mensen krijgen dezelfde oplossing als hun buren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een gebouw collectief wordt aangesloten op een warmtenet. Als u of uw buren kiezen voor een all-electric woning kan dat meestal ook individueel, maar in een stedelijke omgeving is het beter om dit ook collectief te regelen. Voor u in een all-electric woning investeert, is het goed om te kijken of er niet al plannen voor een warmtenet zijn in uw buurt en met uw buren te praten over de mogelijke alternatieven. Energie is een collectieve voorziening die, zeker in een stedelijke omgeving, efficiënter en effectiever op collectief niveau kan worden geregeld.

Kunnen we iets collectiefs doen, bijvoorbeeld met onze buren?

Als inwoner van een buurt kent u uw omgeving het beste. Zo kunt u nadenken over wat voor u en uw buren het beste alternatief is. Buurtgerichte oplossingen zijn effectief omdat veel oplossingen, zoals een warmtenet, niet voor individuele huizen geschikt zijn. Bovendien kunt u de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperken. Bijvoorbeeld door samen met uw buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp.

  • Energie besparen is altijd slim om te doen. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken.
Persoonlijk advies

Hiervoor kunt u terecht bij het Duurzaamheidsloket.

Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?

Als de cv-ketel (bijna) op is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten op stadswarmte of vloerverwarming plaatsen kost meer geld dan simpelweg een vervanging van uw ketel. Het Rijk en de gemeenten onderzoeken op dit moment de mogelijkheden om dit te financieren. Bijvoorbeeld door subsidie en gunstige leningen voor bewoners en bedrijven. Als een snelle overgang naar een warmtepomp geen optie is, dan kunt u ervoor kiezen om tijdelijk een cv-ketel te leasen.

Waar laat ik een warmtepomp?

Een warmtepomp zelf is qua grootte vergelijkbaar met de cv-ketel. Vaak is er echter een behoefte om warm (douche)water te bufferen in een vat, waardoor er meer ruimte nodig is. Denk aan een hoog model koelkast waarin een warmtepomp en een buffervat zijn gecombineerd. Een complete warmtepomp is dus groter dan een cv-ketel en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als u kiest voor een warmtepomp is het nodig om ruimte te creëren in bijvoorbeeld de gangkast of op de plek van de huidige cv-ketel. Bij een warmtepomp met buitengedeelte (vergelijkbaar met een airco) moet ook ruimte vrijgemaakt worden in de tuin, op het balkon of op het dak. Hoe dit er uitziet hangt onder andere af van het type warmtepomp (lucht of grondwater) dat wordt gebruikt.

Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?

Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie. Dat verdient u altijd terug, omdat je energierekening daarmee lager wordt. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een inductiekookplaat. Ook kunt u kijken wat een logische plek is in je woning voor een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet – afhankelijk van welk alternatief er voor uw wijk wordt gekozen. Zo kunt u al voorsorteren op aardgasvrij en bent u al voorbereid wanneer de gemeente in de wijk start. In geval van een warmtenet, is het handig om op de begane grond alvast ruimte te maken voor een mogelijke afleverset. En bij een all electric-oplossing is er ruimte nodig voor verschillende installaties.

Als u gaat verbouwen, dan kunt u uw woning alvast laten voorbereiden op aardgasvrij of al daadwerkelijk aardgasvrij maken. De WAT-kaart van Rotterdam geeft een mogelijke richting van wat een logisch alternatief is voor aardgas voor uw buurt. Laat u altijd adviseren door een installateur of een energie-adviseur over uw mogelijkheden om aardgasvrij te worden. Neem tot slot  in al de plannen mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat je nu aanpassingen doet, waar u later spijt van hebt.

Het is bijvoorbeeld slim om alvast over te stappen op elektrisch koken. U kunt alvast andere radiatoren nemen die voor lage- en hoge temperatuur zijn geschikt of vloerverwarming nemen. Dan bent u voor alle alternatieven van aardgasvrij voorbereid.

Hoe kan ik energiebesparende maatregelen nemen als huurder?

Als u een huis huurt, is het moeilijker om zelf energiebesparende maatregelen te nemen. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen kopen. u kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Veel partijen maken nu al grote stappen op het gebied van duurzame energie. Wat u wel makkelijk zelf kunt doen, is kiezen voor groene stroom. We moeten namelijk niet alleen stoppen met gas, maar ook duurzame stroom gaan gebruiken. Daarnaast kunnen tochtstrips, radiatorfolie, ledlampen of dubbelglasfolie ook helpen om nu al gas/elektra te besparen.

Waarom is isoleren zo belangrijk?

Isolatie is de beste manier om energie te besparen. Maar ook om uw huis zo comfortabel mogelijk te maken. Met goede isolatie gaat er namelijk heel weinig warmte verloren. Zo heeft u minder energie nodig om uw huis te verwarmen en blijft de temperatuur in huis constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Bij lage temperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp, is isolatie de belangrijkste maatregel. Let er wel op dat goede isolatie ook vraagt om goede ventilatie. Er komt anders namelijk te weinig frisse lucht in huis, wat kan zorgen voor vochtproblemen.

Wat kan ik doen als bedrijf?

In 2050 is heel Rotterdam van het gas af. Dit betekent dat niet alleen huizen van het gas af gaan, maar ook bedrijven en de industrie én de gemeente zelf. Wanneer in een gebied gestart wordt met aardgasvrij, worden alle gebouwen in het gebied betrokken: zowel huizen als bedrijven. Het is dus voor bedrijven aan te raden om nu al te investeren in duurzame oplossingen. Soms kunnen bedrijven bijvoorbeeld warmte uitwisselen door hun restwarmte beschikbaar stellen voor het nieuwe warmtenet.

Kunnen we iets collectiefs doen?

Als eigenaar van een pand zijn er nog meer mogelijkheden. Het dak kan bijvoorbeeld worden vol gelegd met zonnepanelen. Als daar meer energie wordt opgewekt dan u zelf nodig heeft, kunnen andere bedrijven of bewoners uit de buurt daarvan profiteren.

Bovendien kunt u de kosten voor elektrische oplossingen vaak beperken. Bijvoorbeeld door samen met andere bedrijven of buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp.

In Rotterdam is een energie-collectief in de Spaanse Polder. Hier werken bijna 40 bedrijven samen aan een andere energievoorziening. Enkele bewonersinitiatieven worden begeleid door Blijstroom.

Als particuliere verhuurder zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik van een woning te verminderen. Zo kunnen de huurders maandelijks geld op hun energierekening besparen. Ook verbetert hun wooncomfort. Bekijk hier de mogelijkheden voor u.

Als VvE zijn er verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Zo kunnen de bewoners maandelijks geld op hun energierekening besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

  • Energie besparen is altijd slim om te doen. Bijvoorbeeld door uw huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen
  • Neem in al uw plannen, bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van krijgt
  • Als u gaat verbouwen, laat u dan adviseren door een energieadviseur.
  • Heeft u plannen om uw keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als u niet gaat verbouwen, kunt u kijken of u al elektrisch kunt gaan koken. 

Persoonlijk advies

Hiervoor kunt u terecht bij het Duurzaamheidsloket.

Meer over Aardgasvrij

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud