Wat zijn de alternatieven voor verwarmen?
Wat gaat er in uw huis veranderen als u anders gaat verwarmen? Dat verschilt per huis en per wijk. De meest voor de hand liggende opties zijn: stadsverwarming of all-electric.
Biobrandstoffen zetten we liever ergens anders in, bijvoorbeeld in de industrie of de transportsector. Daar hebben ze meer klimaatvoordelen.
Bent u aangesloten op stadsverwarming, dan wordt van onder de grond twee leidingen aangesloten op uw huis. Via deze leiding stroomt warm water uw huis in. Met stadsverwarming vermindert u de CO2-uitstoot jaarlijks flink: u benut restwarmte die anders verloren zou gaan.
Stadsverwarming, hoe werkt dat?
Het water wordt verwarmd door een bron in de regio van Rotterdam – bijvoorbeeld een bedrijf uit de haven dat warmte over heeft. Goed geïsoleerde buizen transporteren het warme water vervolgens naar de aangesloten woningen en gebouwen. Die woningen en gebouwen hebben een speciaal warmtesysteem: de cv-ketel is eruit en er is een warmteafleverset voor in de plaats gekomen. Koken doet u elektrisch.
In Rotterdam zijn al diverse wijken aangesloten op het warmtenet, waaronder het Lloydkwartier, Nesselande en Schiemond. In de komende tijd krijgen steeds meer wijken aansluitingen.
Stapt u over op elektrisch verwarmen, dan maakt de cv-ketel plaats voor een elektrische warmtepomp. Gebruikt u ook voor het koken geen gas maar elektriciteit, dan is uw woning all-electric. De wind en de zon geven ons een deel van de nodige elektriciteit.
All-electric, hoe werkt dat?
Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en gebruikt die warmte om uw huis en water te verwarmen. Hiervoor hebt u ook speciale radiatoren of vloerverwarming nodig. Verwarmt u uw huis met elektriciteit, isoleer uw huis dan goed. Een warmtepomp kan namelijk niet zulke hoge temperaturen produceren als een cv-ketel. Lees hier alles over warmtepompen.
Biogas wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere biologische afvalproducten. Biogas kent echter een aantal belangrijke nadelen. Het gas kan allereerst niet zomaar door de huidige gasleidingen worden gepompt. Als u uw huis wilt verwarmen met biogas, dan heeft u dus andere leidingen nodig. Ook moet u uw woning goed isoleren, want er is maar weinig biogas beschikbaar. U mag dus zo min mogelijk verspillen. Omdat biogas constant geproduceerd wordt door het jaar heen, en de vraag naar gas varieert per seizoen, kunt u uw huis nooit met alléén biogas verwarmen. Er een mengstation nodig om in de winter – als de vraag naar gas het grootst is – bij te kunnen mengen met aardgas of groen gas.
Er is op dit moment dus kortom te weinig biogas om ons allemaal warm te houden. Biogas als alternatief voor aardgas kan daarom beter worden ingezet op plekken waar het harder nodig is omdat andere alternatieven minder voor de hand liggen. Bijvoorbeeld in de industrie of in zwaar transportvervoer. Ditzelfde geldt voor waterstof.
Bij een hybride oplossing verwarmt u uw woning deels met gas en deels met elektriciteit. U heeft dan een warmtepomp én een CV-ketel, die alleen aanspringt als het bijvoorbeeld erg koud is. Dit is een mooie tussenstap, maar geen eindresultaat, omdat er altijd aardgas nodig blijft. Wel is dit een makkelijke manier om het energieverbruik in een woning te verduurzamen. Vooral voor de kortere termijn. Zo kunt u geleidelijk overschakelen naar een alternatief waarbij helemaal geen aardgas meer nodig is.
Wat zijn de alternatieven voor koken op gas?
Elektrisch koken kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op inductiekookplaten lijkt het beste alternatief voor op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.
Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over het koken op een inductieplaat.
Dat hangt af van wat voor pannen u nu heeft. De betere, moderne pannen zijn bijna altijd geschikt voor inductie. U kunt controleren of uw pannen geschikt zijn voor inductie door er een magneet tegenaan te houden. Blijft de magneet kleven, dan zijn uw pannen geschikt voor inductie.
De meest gehoorde opmerking in winkels en bij klanten is dat je bij de overstap van gas naar inductie nieuwe pannen moeten kopen. Dit omdat bij gebruik van pannen op gas de bodem hiervan kromgetrokken zou kunnen zijn. Dit verhaal gaat echter over keramische kookplaten, maar niet over inductie. Aangezien inductie tot maximaal 3 cm. boven de zone de warmte kan overdragen is een niet-vlakke onderzijde van de pan geen enkel probleem.
Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. U kookt niet op open vuur en de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op inductie dan ook veel kleiner dan bij koken op gas. Ook is bij het afhalen van de pan is de plaat niet heet. Daarnaast kunt u een inductiekookplaat, in tegenstelling tot gas, niet per ongeluk aan laten staan.
Sommige mensen vinden het fijn om op gas te koken en willen dat graag behouden. Dit is een meer gehoord argument en logisch in een overgangsperiode, waarbij iedereen nog moet wennen aan het (langzaam) verdwijnen van het aardgas.
Toch zullen we in de toekomst uiteindelijk allemaal niet meer op gas kunnen koken. In de periode daar naartoe zullen er op een gegeven moment ook geen gasfornuizen en pannen voor gasfornuizen meer worden verkocht. En wanneer u een warmtepomp of all-electric oplossing hebt, is het duur en onhandig om daarnaast ook aangesloten te blijven op het gasnet (denk aan de kosten en ruimte die een gasaansluiting in beslag neemt).
Wanneer u elektrisch wil koken is het van belang dat u in de keuken de juiste, veilige elektra-aansluiting heeft. Inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen sluit je namelijk niet aan op een normaal stopcontact. Daarnaast moet de kookgroep in de meterkast voldoende elektriciteit leveren. Als dit niet het geval is bestaat het risico dat de stoppen doorslaan. De aansluitwaarde van de betreffende elektrische kookplaat is een belangrijk uitgangspunt. Zoek dit als eerste uit om vast te stellen of meterkast aanpassingen noodzakelijk zijn.
Let op: heeft u geen ervaring met elektra of elektrische installaties? Ga dan niet zelf aan te slag. Schakel een erkende elektra installateur in.
We begrijpen dat de veranderingen invloed hebben op bewoners, ook financieel. Er zijn pannen die geschikt zijn voor elektrisch koken in alle prijsklassen. Gemeente Rotterdam is ook bezig met het ontwikkelen van financiële constructies om de kosten voor de overgang naar aardgasvrij zo laag mogelijk te houden voor iedereen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over hoe u uw woning op de beste manier van aardgas af kunt halen? Dan kunt u hulp inschakelen van een gratis energieadviseur van de gemeente. Stuur hiervoor een e-mail naar duurzaam@rotterdam.nl. U kunt zelf ook informatie vinden in de Duurzaamheidswinkel in winkelcentrum Keijzerswaard in IJsselmonde.