Translate

Aardgasvrije wijken

Welke schone energiebronnen zijn er?

HomeAardgasvrije wijkenWelke schone energiebronnen zijn er?
Wat zijn de alternatieven voor verwarmen van uw huis en water? 

Wat er verandert als u anders gaat verwarmen verschilt per huis of gebouw en per wijk. De meest voor de hand liggende opties zijn stadsverwarming of all-electric. Biobrandstoffen zet de gemeente Rotterdam liever in, in bijvoorbeeld de industrie of de transportsector. Daar zijn meer klimaatvoordelen te behalen dan in huizen of gebouwen. De meest voorkomende alternatieven staan op deze pagina.

Alternatief per wijk

De gemeente heeft een kaart gemaakt. Deze kaart heet de WAT-kaart. Op de WAT-kaart staat per buurt welk alternatief voor aardgas het goedkoopst is.

Bij stadsverwarming zijn van onder de grond twee leidingen aangesloten op uw huis of gebouw. Via deze leiding stroomt warm water uw huis of gebouw in. Met stadsverwarming vermindert u de CO2-uitstoot jaarlijks flink. U gebruikt restwarmte die anders verloren zou gaan.

Stadsverwarming, hoe werkt dat?

Het water in uw huis of gebouw wordt verwarmd door een bron in de regio van Rotterdam, bijvoorbeeld een bedrijf uit de haven dat warmte over heeft. In Rotterdam komt de meeste restwarmte van de afvalcentrale AVR in Rozenburg. Goed geïsoleerde buizen brengen het warme water naar de aangesloten woningen en gebouwen die een speciaal warmtesysteem hebben: de cv-ketel is vervangen door een warmte-afleverset. Koken gebeurt elektrisch.

De stadverwarming van Rotterdam is een hoog temperatuur-warmtenet. Het grote voordeel hiervan is dat oudere huizen en gebouwen goed verwarmd kunnen worden, ook op koude dagen. Dat is vooral belangrijk bij huizen en gebouwen die niet zo goed zijn geïsoleerd. Het hoog temperatuur-warmtenet wordt in de toekomst in stappen nog duurzamer gemaakt. We beginnen met een warmtenet van 90 graden. Daarna kunnen alle woningen en gebouwen worden geïsoleerd. Pas dan is een duurzamer warmtenet op een lagere temperatuur mogelijk. Nieuwbouw is zo goed geïsoleerd, dat er lagere temperatuur warmte kan worden gebruikt.

Het is onze ambitie dat de stadsverwarming in Rotterdam 100 procent duurzaam is. In Rotterdam zijn nu twee warmteleveranciers actief. Op de websites van Vattenfall en Eneco vindt u meer informatie over stadsverwarming in Rotterdam.

Stadsverwarming in Rotterdam

In Rotterdam zijn al diverse wijken aangesloten op stadsverwarming, waaronder het Lloydkwartier, Nesselande en Schiemond. Voor andere wijken wordt dit verder onderzocht. We starten in Pendrecht, Heindijk/Korendijk en omgeving, Reyeroord, Bospolder-Tussendijken, Prinsenland-Het Lage Land en Rozenburg. Daar worden later nog een aantal andere gebieden aan toegevoegd.

We draaien natuurlijk niet zomaar de gaskraan dicht. Wél maken we het Rotterdammers zo makkelijk mogelijk. Daarom werken we per wijk. Zo kunnen we de overstap zo goedkoop mogelijk maken.

Stapt u over op elektrisch verwarmen, dan maakt de cv-ketel plaats voor een elektrische warmtepomp. Gebruikt u ook voor het koken geen gas maar elektriciteit, dan is uw woning all-electric. De wind en de zon geven dan een deel van de nodige elektriciteit.

All-electric, hoe werkt dat?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en gebruikt die warmte om uw huis of gebouw en water te verwarmen. Hiervoor hebt u ook speciale radiatoren of vloerverwarming nodig. Verwarmt u uw huis of gebouw met elektriciteit, isoleer uw huis of gebouw dan goed. Een warmtepomp kan namelijk niet zulke hoge temperaturen produceren als een cv-ketel.

Lees meer over warmtepompen en elektrisch verwarmen. 

Biogas wordt gemaakt door de vergisting van mest of andere biologische afvalproducten. In een huis werkt biogas precies hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken. Biogas heeft een andere samenstelling en kwaliteit dan aardgas. Voor het toegevoegd kan worden aan het gasnet wordt het eerst opgewaardeerd tot groen gas. Het groene gas kan in huis gebruikt worden voor verwarmen en koken. Er is op dit moment te weinig biogas om ons allemaal warm te houden. Biogas als alternatief voor aardgas kan daarom beter worden ingezet op plekken waar het harder nodig is, omdat andere alternatieven minder voor de hand liggen. Bijvoorbeeld in de industrie of in zwaar transportvervoer. Dit geldt ook voor waterstof.
Bij een hybride oplossing verwarmt u het water in uw huis deels met aardgas en deels met elektriciteit. U heeft dan een warmtepomp én een cv-ketel. De cv-ketel gaat alleen aan als het bijvoorbeeld erg koud is. Dit is een mooie tussenstap. Zo kunt u geleidelijk overschakelen naar een alternatief waarbij helemaal geen aardgas meer nodig is.

Een pelletkachel of biomassaketel gebruikt geperste houtkorrels om een huis of gebouw te verwarmen. Door de houtkorrels te verbranden ontstaat er warmte. Het is dus een systeem dat geen aardgas gebruikt. Een pelletkachel staat vaak in één ruimte, en verwarmt dus alleen die ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer).

Een pelletkachel of biomassaketel is een stuk zuiniger en schoner dan een open haard. Ze halen veel meer energie uit het hout dan een open haard. Een bestaande houtkachel vervangen voor een pelletkachel zorgt dus voor minder luchtvervuiling. Maar als u nog geen houtkachel heeft, dan raden we af om een houtkachel, open haard of pelletkachel te kopen. Daardoor neemt de luchtvervuiling altijd toe.  

Let op: deze voordelen zijn er alleen als de pelletkachel of biomassaketel de juiste keurmerken heeft. Deze staan in de lijst van apparaten van RVO. Ook is het belangrijk dat de kachel of ketel door een erkende installateur wordt geïnstalleerd.

Luchtvervuiling en pelletkachels of biomassaketels

Er is veel discussie over de vraag of het verbranden van hout duurzaam is. Kijk voor het standpunt van de gemeente Rotterdam hierover in de gemeentelijke visie op biomassa. Het is niet aan te raden om een pelletkachel als hoofdverwarming te gebruiken. De kachel moet dan elke dag aanstaan in de winter, wat zorgt voor veel luchtvervuiling. Milieu Centraal raadt aan om een pelletkachel maximaal twee dagen per week aan te zetten. Lees meer over het stoken in een pelletkachel in de Stookwijzer. Lees meer over de voordelen en nadelen van pelletkachels en biomassaketels op Milieu Centraal.

Met een pelletkachel-cv kan uw hele huis of gebouw verwarmen en een biomassaketel kan voor zowel verwarming als warm water zorgen. Omdat pelletkachels en biomassaketels geen duurzame oplossing zijn, is de subsidieregeling voor deze apparaten per 2020 afgeschaft.

Zonneboiler en zonnecollectoren

Zonnecollectoren gebruiken zonne-energie om warmte op te wekken om het kraanwater bijvoorbeeld in de keuken of badkamer, op te warmen. De warmte wordt opgeslagen in een zonneboiler. Zonnepanelen zorgen voor opwekken van elektriciteit. Twijfelt u tussen zonnecollectoren of zonnepanelen en heeft u niet genoeg ruimte voor allebei? Dan is het slim om de ruimte op uw dak eerst te gebruiken voor zonnepanelen die stroom opwekken. Heeft u nog ruimte over op het dak? Dan zijn zonnecollectoren een goede manier om gas te besparen.

Lees meer over zonneboilers en zonnecollectoren.

Een elektrische boiler en een elektrisch doorstroomapparaat werken bijna hetzelfde. Allebei zorgen ze voor warm water. Bij een boiler wordt het water ook nog opgeslagen.

Elektrische boiler

De boiler heeft een opslagvat waarin vijf tot driehonderd liter water opgeslagen kan worden. Zo is er altijd warm water op voorraad. Dat betekent wel dat een elektrische boiler iets minder energiezuinig is dan een elektrische doorstromer.

Tip: let bij het kopen van een elektrische boiler op het jaarlijkse stroomverbruik. Dit staat aangegeven op het energielabel van het apparaat.

Doorstroomapparaat

Doorstroomapparaten hebben geen opslagvat. Die verwarmen het water wanneer u de warmwaterkraan opendraait. Binnen een paar seconden stroomt er dan warm water uit de kraan. De doorstroomapparaten kunnen het beste dicht bij het tappunt worden geïnstalleerd. Een doorstroomapparaat is zuiniger in energieverbruik dan een boiler.

Elektrische doorstromers worden ook wel ‘instant heaters’ genoemd, omdat ze het water meteen verwarmen. U kunt zelf de temperatuur bepalen.

U kunt ook bij de fabrikant vragen welke lokale leveranciers en installateurs het apparaat bij u kunnen installeren.

Een kokendwaterkraan (ook wel een heetwaterkraan genoemd) is een combinatie van een doorstroomapparaat en een elektrische boiler. De kraan heeft namelijk een klein opslagvat van drie tot zeven liter water die direct is aangesloten op een kraan. Het doorstroomapparaat in een kokendwaterkraan kan het water tot het kookpunt verwarmen. Een kokendwaterkraan is vaak wat duurder dan een elektrische boiler of doorstroomapparaat. Een ander groot verschil is dat de kokendwaterkraan alleen in de keuken wordt gebruikt, en dus niet voor warm water om te douchen of voor de wasmachine.
Wat zijn de alternatieven voor koken op gas?

Elektrisch koken kan op een inductie- of keramische kookplaat of fornuis. Elektrische koken is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een elektrische kookplaat makkelijk schoon te maken.

De stroomkosten voor elektrische koken zijn nu nog wat hoger dan de kosten voor koken op gas. De komende jaren zal de gasprijs wel gaan stijgen. Dan is elektrisch waarschijnlijk goedkoper dan koken op gas. Als u zonnepanelen heeft, dan is het slim om over te stappen op elektrisch koken.

Hieronder vindt u de voor- en nadelen voor een inductiekooplaat en keramische kookplaat. Meer informatie over elektrisch koken en wat het kost, vindt u op de website van Milieu Centraal.

Een inductiekookplaat zorgt voor een magnetisch veld onder de pan. Hierdoor gaat er (veilige) stroom door de pan. De bodem van de pan zet die stroom om in warmte. De pan wordt daardoor warm en niet de kookplaat.

De voordelen van inductie op een rij:

  • Het gaat vaak sneller dan op gas.
  • De pan reageert heel snel als u de pit hoger of lager zet. Net als bij gas dus.
  • De kookplaat is heel makkelijk schoon te houden.
  • Het is de veiligste manier om te koken. Er is geen vuur waar u of uw kinderen zich aan kunnen branden. Een gaspit zonder pan en zonder vuur is niet veilig.
  • Doordat er geen aardgas wordt verbrand, komen er geen schadelijke stoffen in uw woning, zoals fijnstof.

 

Een nadeel is dat u mogelijk nieuwe pannen nodig heeft. Dat controleert u met een magneet: als de magneet blijft plakken aan de bodem, dan is de pan van ijzer, gietijzer of staal en is hij dus geschikt voor inductie. Let op dat de pannenbodem wel glad moet zijn, anders komen er krassen op de kookplaat. Dit kunt u controleren door de pan over een dun papier te schuiven. Als er dan krassen of scheuren op het papier komen, kunt u de pan niet gebruiken.

Een inductiekookplaat zorgt voor een magnetisch veld onder de pan. Hierdoor gaat er (veilige) stroom door de pan. De bodem van de pan zet die stroom om in warmte. De pan wordt daardoor warm en niet de kookplaat.

De voordelen van inductie op een rij:

  • Het gaat vaak sneller dan op gas.
  • De pan reageert heel snel als u de pit hoger of lager zet. Net als bij gas dus.
  • De kookplaat is heel makkelijk schoon te houden.
  • Het is de veiligste manier om te koken. Er is geen vuur waar u of uw kinderen zich aan kunnen branden. Een gaspit zonder pan en zonder vuur is niet veilig.
  • Doordat er geen aardgas wordt verbrand, komen er geen schadelijke stoffen in uw woning, zoals fijnstof.

 

Een nadeel is dat u mogelijk nieuwe pannen nodig heeft. Dat controleert u met een magneet: als de magneet blijft plakken aan de bodem, dan is de pan van ijzer, gietijzer of staal en is hij dus geschikt voor inductie. Let op dat de pannenbodem wel glad moet zijn, anders komen er krassen op de kookplaat. Dit kunt u controleren door de pan over een dun papier te schuiven. Als er dan krassen of scheuren op het papier komen, kunt u de pan niet gebruiken.

Een keramische kookplaat is een dikke plaat van glas met daarin verwarmingselementen. Die elementen verwarmen de glasplaat en dus de pan. De aanschaf van een keramische kookplaat is goedkoper dan inductie, maar heeft nadelen:

  • De plaat warmt langzamer op dan een inductiekookplaat.
    Als u de plaat lager zet – bijvoorbeeld als het water aan het overkoken is – dan duurt het een tijdje voordat de pan minder heet wordt.
  • Ook blijft de keramische plaat nog lang heet na het koken. Als u de pan weghaalt, blijft de plaat heet. Dus die moet u niet aanraken.
  • Dat betekent dat de energie niet heel slim wordt gebruikt. Een keramische kookplaat gebruikt ongeveer 30 procent meer stroom dan een inductiekookplaat met hetzelfde vermogen.
  • Voor keramisch koken heb je geen speciale pannen nodig. Het kan wel gebeuren dat door het koken op gas de pannenbodem krom is getrokken. Dan heeft wel een nieuwe pan nodig.

Heeft u een eigen woning aan de Heindijk, Korendijk en omgeving (IJsselmonde) , Reyeroord, Rozenburg, Prinsenland-Het Lage Land, Bospolder-Tussendijken of in de wijk Pendrecht-Zuid (Charlois), dan komt u in aanmerking voor subsidie  als u overstapt op elektrisch koken. Die huizen krijgen namelijk als eerste het aanbod om aardgasvrij te worden.

Meterkast en aansluiting voor elektrisch verwarmen en koken

Als u zich laat adviseren over elektrisch verwarmen of koken, dan is het altijd belangrijk dat gekeken wordt of de meterkast geschikt is. Er moeten namelijk genoeg groepen zijn om alle apparatuur op een veilige manier aan te sluiten. Ook moet het aansluitvermogen (de totale hoeveelheid stroom die binnen een woning kan worden gebruikt door apparaten) hoog genoeg zijn.

Waarschijnlijk moet uw meterkast aangepast worden als u elektrisch gaat koken. Wat die aanpassing is, hangt af van welke elektrische kookplaat u precies kiest en van uw stoppenkast.

Tip: laat een expert naar uw meterkast kijken. Die kan vertellen of het nodig is om de meterkast aan te passen of helemaal te vervangen. De kosten voor vervanging zijn ongeveer tussen de € 800,- en € 1.500,-.

Kijk voor meer informatie op de website van Stedin.

U kunt advies vragen aan een erkend installateur. Deze zijn te vinden op de website van Techniek Nederland. Of kijk op https://www.mijnaansluiting.nl/home.


Meer informatie

Wilt u meer weten over hoe u uw woning op de beste manier van aardgas af kunt halen? Dan kunt u hulp inschakelen van een gratis energieadviseur van de gemeente. Stuur hiervoor een e-mail naar duurzaam@rotterdam.nl

Meer over Aardgasvrije wijken

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud