Translate

Windenergie

Windenergie Beneluxplein

HomeWat wij doenWindenergieWindenergie Beneluxplein

De gemeente Rotterdam werkt samen met haar buurgemeenten en ontwikkelaars aan windenergieprojecten. Door gebruik te maken van windenergie kunnen we op een duurzame manier elektriciteit opwekken. Het zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen die een negatief effect hebben op het klimaat. Provinciaal, regionaal en lokaal is afgesproken dat Rotterdam 50 megawatt (MW) aan opgesteld vermogen aan windenergie realiseert in en rondom de stad. De provincie Zuid-Holland heeft hiervoor in 2017 vijf locaties aangewezen in Rotterdam. Het verkeersknooppunt Beneluxplein is één van de vijf locaties. 

Wat doet de gemeente Rotterdam bij dit windenergieproject? 
De gemeente Rotterdam heeft afgesproken om de mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit met windmolens binnen het zoekgebied Beneluxplein te onderzoeken. Uit dit onderzoek moet blijken wat de milieueffecten zijn op de omgeving. Dat helpt, samen met een financieel haalbaarheidsonderzoek, om een realistisch beeld te krijgen van de mogelijkheden. De gemeente bouwt zelf geen windmolens. Dat doet een ontwikkelaar. De gemeente kan het bouwen van windmolens wel mogelijk maken. Het is aan de gemeenteraad daarover een besluit te nemen over de wijziging van het omgevingsplan. Ook stelt de gemeente eisen aan de ontwikkelaar. De gemeente let op uw belangen door:

  • Mogelijke gevolgen van de windmolens voor de mensen, bedrijven en de natuur in de omgeving te onderzoeken. Denk aan uitzicht, geluid en slagschaduw. Hierover kan de gemeenteraad kaders vastleggen in een wijziging van het Omgevingsplan. 
  • De mensen in de omgeving goed te informeren over de plannen en belanghebbenden waar mogelijk mee laten denken
  • Bewoners in de buurt en omliggende bedrijven financieel te laten meedoen aan de exploitatie van de windmolens. 
Voordat er een ontwikkelaar is zorgt de gemeente voor de communicatie en de gesprekken met de bewoners. Daarna neemt de ontwikkelaar dit over en maakt de gemeente met de ontwikkelaar afspraken over communicatie en participatie. 
 

 Waar zijn de windmolens gepland?
Op onderstaande kaart staat het zoekgebied Beneluxplein. In dit gebied zoeken we naar de mogelijkheden voor windenergie. Het zoekgebied ligt rondom het verkeersknooppunt Beneluxplein, met de aansluiting van de autosnelwegen A4 en A15. Daaromheen liggen de Rotterdamse wijken Pernis en Hoogvliet, en Poortugaal in de gemeente Albrandswaard. 

Afbeelding: Zoekgebied windmolens bij Beneluxplein

 

Hoe en wanneer gebeurt er wat?
Aan het opwekken van de windenergie bij het Beneluxplein gaat heel wat vooraf. Dat gaat in fases. In alle fases betrekken de gemeente en of de ontwikkelaar de omgeving bij het proces. In onderstaand overzicht ziet u de verschillende fasen met de daarbij behorende onderzoeken of adviezen. In de uitklapmenu’s hieronder lichten we die nader toe. 

Onderzoeksbureau Witteveen+Bos kreeg in 2023 de opdracht om een plan-MER (milieueffectrapportage) op te stellen. In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt de onderzoeksopzet voor dit plan-MER vastgelegd.

Stap 1: Voordat Witteveen +Bos aan de slag ging met de NRD kon de omgeving meedenken over wat ze belangrijk vonden voor het onderzoek naar de milieueffecten. Input geven kon tijdens een bijeenkomst in september 2023 in Hoogvliet en/of op een online participatieplatform. Een verslag van de bijeenkomst vindt u hier. De klankbordgroepen hebben geadviseerd over de NRD voordat deze aan het college van B&W werd voorgelegd.  

Stap 2: De NRD lag vanaf 16 september voor 6 weken ter inzage tot en met 27 oktober. Iedereen kon in deze periode reageren op de NRD door het indienen van een zienswijze.  Tijdens een inloopbijeenkomst op 3 oktober konden bezoekers vragen stellen over o.a. de NRD. Een verslag van de bijeenkomst vindt u hier. 

Stap 3: In het eerste kwartaal van 2025 wordt de NRD vastgesteld door het college van B&W en ligt de nota van beantwoording ter inzage. Hierin zijn de antwoorden op de ontvangen zienswijzen te lezen. 

In de zomer van 2024 voerde de DCMR geluidmetingen uit in Hoogvliet, Pernis en Poortugaal. Deze geluidmetingen helpen om inzicht te krijgen in wat rustige of juist luidruchtige perioden zijn in de woonkernen wat betreft het achtergrondgeluid. En welk geluidniveau daarbij hoort. Zo krijgen we inzicht in of, en wanneer geluid van toekomstige windturbines de rustige periodes in de woonkernen verstoren. De windrichting speelt daarbij een belangrijke rol. Deze informatie is niet te halen in de bestaande gegevens die worden onderzocht in de plan-MER. De resultaten van de geluidmetingen worden verwerkt in het plan-MER.

Het bouwen van windmolens op land heeft gevolgen voor de omgeving. Op verzoek van de klankbordgroep Albrandswaard, bewoners (Pernis, Hoogvliet) en de gemeenteraad is begin 2022 toegezegd de effecten op de omgeving in kaart te brengen, voorafgaand aan verdere stappen in de ontwikkeling van het windpark. Dit om een realistisch beeld te krijgen van de mogelijkheden. Daarom is Witteveen+Bos (W+B), een onafhankelijk onderzoeksbureau, geselecteerd om een milieueffectenrapportage te maken, oftewel een plan-MER.

Het plan-MER brengt in kaart welke milieueffecten te verwachten zijn bij windenergie in de verschillende opstellingsvarianten in het zoekgebied, afhankelijk van het type en aantal windturbines.

De basis voor het plan-MER is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De omgeving was betrokken bij het opstellen van de NRD.

Het plan-MER geeft inzicht in de milieutechnische draagkracht van het plangebied en de ruimtelijke gevolgen daarvan. We krijgen hiermee ook een beeld van de mogelijkheden van de te verwachten energieopbrengst door windenergie.

De inzichten uit het plan-MER worden meegenomen in de verdere stappen in de ontwikkeling van windenergie Beneluxplein. Ze geven samen met een financiële doorrekening richting aan de keuzes voor de variant die wordt meegenomen in de wijziging van het omgevingsplan.

Van de verschillende opstellingsvarianten uit de plan-MER worden te verwachte kosten en opbrengsten op hoofdlijnen berekend door onafhankelijk bureaus.  Dit financieel haalbaarheidsonderzoek laat zien in hoeverre het haalbaar is om de verschillende opstellingsvarianten uit het plan-MER rendabel te ontwikkelen.  

Het financieel haalbaarheidsonderzoek geeft samen met het plan-MER richting aan de keuzes voor de variant die wordt meegenomen in de wijziging van het omgevingsplan.

Om de bouw van windturbines mogelijk te maken moet het omgevingsplan gewijzigd worden. In het omgevingsplan staan regels over wat wel en niet mag in het gebied. De omgeving wordt betrokken bij de wijziging van het omgevingsplan. Zodra bekend is wanneer we starten met het wijzigen van het omgevingsplan, wordt er een kennisgeving gepubliceerd. Dan is ook te lezen hoe we de omgeving betrekken bij het proces.

Als er een ontwerpwijziging omgevingsplan ligt, neem het college van Burgemeester en wethouders hier een besluit over. Het ontwerp omgevingsplan ligt vervolgens 6 weken ter inzage, samen met bijlagen zoals het plan-MER. Tijdens de ter inzage periode kan iedereen een zienswijzen indienen. De ingediende zienswijzen worden beantwoord in een nota van beantwoording. Het kan zijn dat het ontwerp omgevingsplan hierdoor nog wijzigt. Daarna neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het al dan niet wijzigen van het omgevingsplan. Na dit besluit kan binnen 6 weken een beroep worden ingediend bij de Raad van State.

De gemeente bouwt zelf geen windturbines. Daarvoor wordt een ontwikkelaar geselecteerd door het Rijksvastgoedbedrijf via een openbare inschrijvingsprocedure, een tender. De grond bij het Beneluxplein is namelijk in eigendom van het Rijk. Gemeente Rotterdam wordt actief betrokken bij het vormgeven van de tender en de selectie van de ontwikkelaar. De gemeente en de ontwikkelaar leggen afspraken vast, bijvoorbeeld over voorwaarden en planning, maar ook over communicatie en participatie.

Als het gewijzigd omgevingsplan is vastgesteld en er een ontwikkelaar in beeld is, dan kan de ontwikkelaar de bouw voorbereiden en een omgevingsvergunning aanvragen.

De ontwikkelaar werkt aan de realisatie van het project.

Verwachte oplevering van het project.

Meedenken over windmolens Beneluxplein
Windmolens hebben gevolgen voor de omgeving, zowel voor de omwonenden, de natuur en het landschap. Rotterdam vindt zeggenschap over wat er in de woon- en/of werkomgeving gebeurt belangrijk. Waar mogelijk laten we belanghebbenden meedenken. Voordat de gemeente start met de wijziging van het omgevingsplan laten we weten hoe we de omgeving hierbij betrekken. De input van de omgeving wordt meegenomen en uiteindelijk is het college van B&W en de gemeenteraad verantwoordelijk voor een goede afweging van de verschillende belangen.

Klankbordgroepen Pernis, Hoogvliet en Albrandswaard
Vanaf begin 2023 zijn drie klankbordgroepen betrokken bij het project. Deze klankbordgroepen vertegenwoordigen ieder een woonkern rondom het zoekgebied: Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis. De klankbordgroepen en de gemeente bespreken ongeveer 4 keer per jaar de inhoud en voortgang van het project. De klankbordgroepen geven de gemeente ook advies.  Wilt u meer weten over de klankbordgroepen, neem dan contact met ze op:

Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden en uitnodigingen ontvangen om mee te denken? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar: windparkbeneluxpleinso@rotterdam.nl.

Veelgestelde vragen over het project vindt u hieronder. 

Waarom is deze plek gekozen voor het bouwen van windmolens?
Om schone en duurzame energie op te wekken heeft de provincie Zuid-Holland vijf locaties (zoekgebieden) in Rotterdam aangewezen voor het ontwikkelen van windenergie. Naast oplossingen zoals wind op zee, zonnepanelen en groene daken, is windenergie op land een extra maatregel om de energietransitie te realiseren. Om een zorgvuldige afweging te maken heeft de provincie deze vijf locaties laten onderzoeken op geschiktheid voor windenergie. De provincie heeft hiervoor in een eerder stadium op een programma een plan-MER (milieueffectrapport) laten opstellen. Op basis hiervan, een advies van de landelijke Commissie voor de milieueffectrapportage en de zienswijzen vanuit verschillende gemeentebesturen die zijn ingediend, zijn deze locaties tot stand gekomen. Meer informatie over dit proces vindt u hier.

Welke afspraken over windenergie zijn er gemaakt in de regio? 
Werken aan schone energie doen we niet alleen. Provincie Zuid-Holland heeft in 2012 met de gemeenten in de regio Rijnmond afspraken gemaakt om te werken aan windenergie. Een van die afspraken is om minimaal 150 megawatt aan windenergie te realiseren voor 2025. Meer informatie hierover vindt u in het Convenant Windenergie Stadsregio Rotterdam uit 2012.

Hoe kan de omgeving profiteren van de windenergie?
We vinden het belangrijk dat de omgeving ook profiteert van de opbrengsten van windenergie. De ontwikkelaar moet een deel van de opbrengsten storten in een gebiedsfonds voor de omgeving. Dit geld kan besteed worden aan bijvoorbeeld een nieuwe speeltuin of groenvoorzieningen. Bewoners in de buurt kunnen meebepalen wat er met het geld gebeurt. De grondeigenaren maken hierover samen met bewoners afspraken met de uiteindelijke ontwikkelaar. Bewoners en ondernemers uit de omgeving kunnen via een energiecoöperatie ook mede-eigenaar worden van de windmolen en op die manier profiteren van de opbrengsten.  Zodra er een ontwikkelaar geselecteerd is, gaat de ontwikkelaar hierover met de omgeving in gesprek. De gemeente heeft beleid vastgesteld over hoe met lokaal eigendom om te gaan.

Op dit moment is er al een energiecoöperatie actief voor windenergie Beneluxplein.  Wilt u meedoen? Dan kunt u mailen naar info@beneluxplein.energy. Wilt u meer informatie? Kijk dan op: www.beneluxplein.energy.

Hoeveel schaduw is er door de windmolens?
De draaiende wieken veroorzaken schaduw op de grond of op gebouwen. Dit heet slagschaduw. Dit kan in sommige gevallen als hinderlijk ervaren worden. Daarom zijn er wettelijke regels voor.

Hoeveel geluid mogen de windmolens maken?
Bij één of twee windmolens op een locatie zijn de huidige wettelijke normen voor geluid van windmolens voor de dichtstbijzijnde woningen maximaal 47 decibel overdag (Lden) en 41 decibel ’s nachts (Lnight). Deze zogenaamde Lden en Lnight normen zijn jaargemiddelde berekeningen die aan het eind van het jaar worden bepaald. Als omwonenden een melding van geluidsoverlast maken, kan de DCMR Milieudienst Rijnmond een controlemeting uitvoeren en gegevens van de windmolen opvragen en controleren daarmee of de geluidsnormen overtreden worden.

Kan de waarde van mijn woning dalen?
Voor de bouw van de windmolens is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor de waarde van uw woning. Als dat het geval is, kan de waardedaling in sommige gevallen worden vergoed. Dit wordt planschade of nadeelcompensatie genoemd. Hier zijn wettelijke regels en rekenregels voor. Als het gewijzigde omgevingsplan dat de bouw van een windturbine mogelijk maakt, definitief is, en u denkt dat dit gevolgen heeft voor de waarde van uw woning, kunt u een aanvraag tegemoetkoming planschade indienen bij de gemeente. Uiteindelijk is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor het vergoeden van de planschade. Voor meer informatie over nadeelcompensatie en de (mogelijke) vergoeding zie: Nadeelcompensatie aanvragen | Rotterdam.nl.

Wat doet de gemeente met nieuwe normen vanuit de Rijksoverheid?
Op 12 oktober 2023 heeft het ministerie van I&W het ontwerp van de nieuwe normen voor windmolens ter inzage gelegd: Windturbines leefomgeving | Platform Participatie

Op 17 januari 2025 besloot de ministerraad dat de nieuwe normen niet per 1 juli 2025 in werking zullen treden. Een nieuwe planning is nog niet bekend gemaakt door het Rijk. Onderzoeken voor het windproject Beneluxplein zijn gebaseerd op de normen zoals die nu gelden. Tegelijkertijd wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met de nieuwe normen, door de ontwerp-normen zoals die eind 2023 ter inzage lagen mee te nemen in de plan-MER. We houden u op de hoogte via Windenergie – Duurzaam 010. Ook via de Helpdesk Wind op Land vindt u meer informatie over het proces rondom de nieuwe normen: Vraag & antwoord | Helpdesk Wind op Land

Meer over Windenergie

Ga direct naar: