De gemeente Rotterdam werkt samen met haar buurgemeenten en ontwikkelaars aan windenergie. Landelijk, provinciaal, regionaal én lokaal zijn afspraken gemaakt over hoe we schone energie opwekken. Er komen bijvoorbeeld windparken op zee. Dit is niet genoeg om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar schone energie. Daarom worden er ook windmolens op land gebouwd. De provincie Zuid-Holland heeft in 2017 vijf locaties aangewezen voor het realiseren van windenergie in de gemeente Rotterdam. Een van die locaties is gepland bij het verkeersknooppunt Beneluxplein.
Actueel
Vanaf 16 september 2024 ligt het document ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD) ter inzage. In de NRD kunt u lezen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd naar de (milieu)effecten van windmolens op de omgeving. Dit onderzoek, ook wel het plan-MER genoemd, wordt uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau (Witteveen+Bos) in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Klik hier voor de link naar de NRD. De link naar de publicatie vindt u hier.
De NRD ligt gedurende 6 weken ter inzage. Gedurende deze periode kunt u een een reactie geven (zienswijze indienen) via zienswijze@dcmr.nl. De zienswijzen worden verwerkt in een nota van beantwoording waarin wordt aangegeven of de zienswijzen leiden tot een aanpassing van de NRD.
Deze nota wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en daarna gepubliceerd en toegezonden aan alle indieners van een zienswijze. Naar verwachting is dit begin 2025. Hierna starten de onderzoeken voor het milieueffectenrapport.
Op donderdag 3 oktober is er een inloopbijeenkomst in Hoogvliet waar u vragen kunt stellen aan de verschillende betrokken partijen. Klik hier voor meer informatie.
Windmolens Beneluxplein
Aan de hand van een milieueffectrapportage (planMER) is het verkeersknooppunt Beneluxplein door de provincie als één van de locaties voor windenergie aangewezen. Het totale opgestelde energievermogen van de windmolens was in de oorspronkelijke studies begroot op 9 tot 12 megawatt (bij een oorspronkelijke opstelling van 3 of 4 windmolens van 3 megawatt).
De gemeente laat op dit moment ook een milieueffectrapportage (planMER) uitvoeren om te bekijken wat de mogelijkheden zijn in het gebied. Daarbij werken we samen met de gemeente Albrandswaard en de klankbordgroepen Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis.
Meedenken over windmolens Beneluxplein
We begrijpen dat de komst van windmolens impact heeft. De gemeente vindt het belangrijk dat u de mogelijkheid heeft om mee te denken en praten. Dit kan in ieder geval over de volgende onderwerpen:
- Onderzoek naar de milieu- en gezondheidseffecten (planMER)
Op dinsdag 19 september 2023 heeft Witteveen+Bos een informatiebijeenkomst georganiseerd over de planMER. Tijdens deze bijeenkomst konden omwonenden meedenken over wat er onderzocht moet worden in de planMER in relatie tot de thema’s Geluid, Slagschaduw, Veiligheid, Natuur & Landschap. Omwonenden konden ook meedenken via een online participatieomgeving. - Tendervoorwaarden (zoals milieueffecten en financiële participatie)
- De manier waarop de ontwikkelaar bewoners en andere belanghebbenden betrekt bij (de bouw van) het windproject
- Financiële voordelen voor het gebied
- Vergunningaanvraag en –verlening (inspraak en beroep)
Wilt u op de hoogte gehouden worden en uitnodigingen ontvangen om mee te denken? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Beneluxplein door een e-mail te sturen naar: windparkbeneluxpleinso@rotterdam.nl.
Waarom windmolens?
Wereldwijd werken we aan het verminderen van onze impact op het klimaat. In Nederland is afgesproken dat we in 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ook is de ambitie dat in 2030 1,5 miljoen huishoudens van het gasnet af zijn en dat in 2050 alle gebouwen in Nederland met duurzame warmte worden verwarmd (aardgasvrij). Dat vraagt iets van alle gemeenten.
Rotterdam draagt hieraan bij, met als doel een duurzame en schone stad te worden, waarin niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties prettig wonen en werken. In 2050 is de stad klimaatneutraal: dat betekent dat hoe we dan leven, geen negatieve gevolgen heeft voor het klimaat. Denk hierbij aan elektrisch rijden, koken, verwarmen en koelen. Om dit te kunnen doen is veel schone energie nodig. We vervangen olie, kolen en aardgas door schone energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. De opgave is groot, daarom werkt ook de gemeente aan windenergie op land.
Vertegenwoordiging Pernis, Hoogvliet en Albrandswaard
De klankbordgroep Albrandswaard komt op voor de belangen van bewoners uit Albrandswaard. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer C. van Bragt, via windenergie.albrandswaard@gmail.com. Voor de belangen van bewoners uit Hoogvliet is er ook een klankbordgroep. Heeft u daar vragen of opmerkingen voor, dan kunt u contact opnemen met de heer C. van Hulst, via c.vanhulst@wijkraadrotterdam.nl. Om in contact te komen met de klankbordgroep Pernis kunt u contact opnemen met de wijkraad van Pernis.
Veel zaken hebben invloed op de planning. Datzelfde geldt voor hoe het onderzoek loopt. Toch geven we hieronder een voorlopige planning, zodat u een beeld krijgt van het proces. Als er een gedetailleerde planning beschikbaar is, staat die op deze website. Ook leest u wanneer wij u betrekken bij het proces.
2023
Witteveen+Bos heeft de opdracht ontvangen om een plan-MER (milieueffectrapportage) op te
stellen. De eerste stap in dit proces was het opstellen van de NRD (Notitie Reikwijdte en Detailniveau)
2024
Het eerste concept van de NRD is gedeeld met de klankbordgroepen, die hier advies over hebben uitgebracht. Er is een nieuw concept van de NRD gemaakt.
DCMR voert voor de plan-MER in het derde kwartaal aanvullende geluidsmetingen uit.
Vanaf 16 september ligt de NRD voor 6 weken ter inzage tot en met 27 oktober, met de
mogelijkheid om zienswijzen in te dienen.
2025
Met een nota van beantwoording wordt In het eerste kwartaal antwoord gegeven op de zienswijzen.
Op basis van de NRD worden de onderzoeken voor het plan-MER uitgevoerd. De alternatieven uit het plan-MER worden financieel doorgerekend.
De projectambities worden uitgewerkt en naar verwachting volgt er vóór de zomer een besluit van de gemeenteraad. Tevens wordt een omgevingsplan opgesteld op basis van de ambities en het gekozen alternatief uit het plan-MER.
2026
Het college van B&W neemt een besluit over het ontwerp omgevingsplan, dat vervolgens 6 weken ter inzage ligt samen met het plan-MER. Ook dan is er de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen. De ingediende zienswijzen worden beantwoord, waarna de gemeenteraad een definitief besluit neemt.
Om realisatie van de windturbines mogelijk te maken, wordt via een tenderprocedure gezocht naar een geschikte ontwikkelaar
2027
De ontwikkelaar gaat aan de slag met het ontwerp en dient een vergunningsaanvraag in.
2028
De ontwikkelaar werkt aan de realisatie van het project.
2029
Verwachte oplevering van het project.
Het bouwen van windmolens op land heeft gevolgen voor de omgeving. Op verzoek van de klankbordgroep Albrandswaard, bewoners (Pernis, Hoogvliet) en de gemeenteraad is begin 2022 toegezegd de effecten op de omgeving in kaart te brengen, voorafgaand aan verdere stappen in de ontwikkeling van het windpark. Daarom is Witteveen+Bos (W+B), een onafhankelijk onderzoeksbureau, geselecteerd om een milieueffectenrapportage te maken, oftewel een planMER. De mogelijke opstellingen van windmolens en wat daarbij de (milieu)effecten zijn op de omgeving worden in de planMER onderzocht. De bewoners en klankbordgroepen van Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis kunnen meedenken over welke effecten op de omgeving onderzocht moeten worden. Ook wordt in de planMER gekeken naar de mogelijke opstellingen van windmolens bij het Beneluxplein. De inzichten uit de planMER worden meegenomen in de verder stappen in de ontwikkeling van het windpark.
Meedenken over de planMER
Op dinsdag 19 september 2023 heeft Witteveen+Bos een informatiebijeenkomst georganiseerd over de planMER. Tijdens deze bijeenkomst konden omwonenden meedenken over wat er onderzocht moet worden in de planMER in relatie tot de thema’s Geluid, Slagschaduw, Veiligheid, Natuur & Landschap. Een verslag van de bijeenkomst vindt u hier. Omwonenden konden ook meedenken via een online participatieplatform.
De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)
Witteveen+Bos heeft de reacties vande omgeving en van de klankbordgroepen verwerkt in de onderzoeksopzet voor het plan-MER. Deze onderzoeksopzet heet Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Een link naar de NRD vindt u hier.
Verschillende conceptversies zijn met de klankbordgroepen van de verschillende kernen (Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis) gedeeld. De klankbordgroepen hebben hierop een uitgebreid adviesrapport uitgebracht. Gedeelten hiervan zijn overgenomen in de NRD.
Van adviezen die niet, of niet volledig overgenomen zijn, is onderbouwd waarom deze niet zijn overgenomen.
Aanvullend geluidsonderzoek
Vanuit de klankbordgroepen en andere bewoners in de omgeving is de wens uitgesproken om een aanvullend onderzoek naar de geluidsbelasting in het plangebied te laten doen. De gemeente Rotterdam heeft besloten dat een aanvullend geluidsonderzoek voor dit plangebied van toegevoegde waarde is en heeft de DCMR gevraagd dit onderzoek uit te voeren. De resultaten van het aanvullend geluidsonderzoek worden opgenomen in de PlanMER.
Terinzagelegging NRD
De NRD ligt van 16 september tot en met 27 oktober 2024 ter inzage. Als u een reactie wilt geven (zienswijze wilt indienen) dan kunt u dat doen via zienswijze@dcmr.nl. De zienswijzen worden verwerkt in een nota van beantwoording waarin wordt aangegeven of de zienswijzen leiden tot een aanpassing van de NRD.
Deze nota wordt vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en daarna gepubliceerd en toegezonden aan alle indieners van een zienswijze. Naar verwachting is dit begin 2025. Hierna starten de onderzoeken voor het milieueffectenrapport.
Geluidmetingen in juli en augustus 2024
In juli en augustus voert de DCMR geluidmetingen uit in Hoogvliet, Pernis en Poortugaal. Deze geluidmetingen helpen om inzicht te krijgen in wat rustige of juist luidruchtige perioden zijn in de woonkernen wat betreft het achtergrondgeluid. En welk geluidniveau daarbij hoort. De windrichting speelt daarbij een belangrijke rol.
Wat onderzoeken we en waarom?
Met de metingen krijgen we inzicht bij welke windrichtingen er een rustige periode is, en wat in de rustige periode
het geluidniveau is. Die informatie halen we niet uit de bestaande gegevens. Met de metingen krijgen we inzicht in of, en
wanneer geluid van toekomstige windturbines de rustige periodes in de
woonkernen verstoren. We maken daarbij onderscheid tussen de dag, de avond en
de nacht.
Waarom in de zomerperiode?
Met het geluidsonderzoek dat nu gedaan wordt zijn wij op zoek naar de meest stille periode. In de zomerperiode, waarin het warmer is, er minder verkeersdrukte is en meer blad aan de bomen zit, is het stiller. Met de metingen krijgen we inzicht bij welke windrichtingen er een rustige periode is en wat in de rustige periode het geluidniveau is. Zo krijgen we inzicht of, en wanneer geluid van toekomstige windturbines de rustige periodes in de woonkernen verstoren. Die informatie halen we niet uit de bestaande gegevens.
Deze geluidmetingen zijn niet bedoeld om informatie krijgen over het huidige omgevingsgeluid in het algemeen. Dit is op basis van bestaande gegevens bekend, ook voor andere periodes van het jaar zoals in de regenachtige en drukkere herfst wanneer er geen blad aan de bomen zit. Het huidige onderzoek richt zich op het verkrijgen van extra informatie die niet
uit bestaande gegevens te halen is.
Waarom geen ander of extra geluidonderzoek?
De omgeving heeft gevraagd om met geluidmetingen het huidige omgevingsgeluid in het algemeen in kaart te laten
brengen. Dit wordt met deze metingen niet onderzocht. Gegevens over het huidige omgevingsgeluid, ook op andere periodes van het jaar zoals in de regenachtige en drukkere herfst, zijn op basis van bestaande gegevens bekend. Het huidige onderzoek richt zich op het verkrijgen van extra informatie die niet uit bestaande gegevens te halen is.
Wat doen we met de resultaten?
De resultaten van het geluidonderzoek zijn na de zomer bekend, en worden meegenomen in het plan-MER. In het plan-MER wordt ook het omgevingsgeluid in beeld gebracht op basis van rekenmodellen. Met de onderzoeksresultaten kan de
gemeente later in het proces randvoorwaarden stellen aan de windturbines om zo de rustige periodes zo veel mogelijk te beschermen.
Waar en wanneer wordt er gemeten?
Tussen 10 juli en 9 september 2024 plaatst de DCMR op de volgende locaties een meetmast:
- Hoogvliet: plantsoen/parkeerplaats ter hoogte van Oostzijdsepad/ Nieuwe Wetering 148
- Pernis: plantsoen aan de Van Byemontsingel/Ring
- Poortugaal: parkeerplaats aan de Pieter Klobbaertlaan
Op 10 juli zijn de meetmasten in Hoogvliet en Pernis geplaatst. Zodra op één van die locaties voldoende meetgegevens zijn verzameld, wordt de meetmast in Poortugaal geplaatst. Daar is de parkeerplaats aan de Pieter Klobbaertlaan de meetlocatie. Ook daar bepaalt de DCMR de exacte locatie ter plaatse. De meetmasten zijn ongeveer 5 meter hoog en blijven maximaal 8 weken staan. Het is mogelijk dat een meetmast een parkeerplaats in beslag neemt. Er wordt geprobeerd dit zoveel mogelijk te voorkomen.
De meetmasten maken in een bepaalde periode korte geluidsopnames om een indruk te krijgen van het achtergrondgeluid. Er wordt niet meegeluisterd.
De uitkomsten van het planMER laten zien welke opstellingen van windmolens (locatie, aantal, vermogen) mogelijk zijn in het gebied en wat de milieueffecten ervan zijn. De mogelijke opstellingen die uit het planMER komen bekijken we op beschikbaarheid (welke windmolens zijn er op de markt) en financiële haalbaarheid. Daarom laten we de opties uit het planMER doorrekenen. Deze berekening laat zien of de opstellingen die mogelijk zijn in het gebied ook financieel haalbaar zijn voor de partij die de windmolens bij Beneluxplein uiteindelijk gaat ontwikkelen. Op basis van de uitkomsten van het planMER en de berekeningen van de financiële haalbaarheid kiest de gemeente voor de best mogelijke opstelling. Daarna wordt de tender gepubliceerd waar marktpartijen zich op kunnen inschrijven.
De uitkomsten van het planMER, input van bewoners, wijkraden en de klankbordgroepen en de financiële haalbaarheid neemt de gemeente mee in de eisen, wensen en tendervoorwaarden voor de ontwikkeling van de windmolens op Beneluxplein. Dat noemen we tendervoorwaarden. Een ontwikkelaar moet bij de inschrijving een plan voorleggen dat minimaal aan deze tendervoorwaarden voldoet. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gevolgen voor de natuur, volksgezondheid, veiligheid, geluid, slagschaduw, etc. Er gelden altijd normen, maar ook kijkt de gemeente waar strengere eisen gesteld kunnen of moeten worden door lokale omstandigheden.
Een ontwikkelaar moet altijd aan de eisen voldoen. Daarnaast kan hij extra punten scoren door te voldoen aan extra wensen. De ontwikkelaar die aan de eisen voldoet én de meeste punten scoort, mag uiteindelijk de windmolens op locatie Beneluxplein verder ontwikkelen.
We vinden het belangrijk dat de omgeving ook profiteert van de opbrengsten van windenergie. De ontwikkelaar moet een deel van de opbrengsten storten in een gebiedsfonds voor de omgeving. Dit geld kan besteed worden aan bijvoorbeeld een nieuwe speeltuin of groen. Bewoners in de buurt kunnen meebepalen wat er met het geld gebeurt. De grondeigenaren maken hierover samen met bewoners afspraken met de uiteindelijke ontwikkelaar. Bewoners en ondernemers uit de omgeving kunnen via een energiecoöperatie ook mede-eigenaar worden van de windmolen en op die manier profiteren van de opbrengsten.
Een nieuwe of bestaande energiecoöperatie uit de omgeving kan mede-eigenaar worden van de windmolens en zorgen voor groene energie voor de omgeving. In januari 2023 is de energiecoöperatie Windturbines Beneluxplein opgericht. Het bestuur bestaat op dit moment uit 3 bewoners uit Pernis, Albrandswaard en Rhoon.
Wilt u meedoen? Dan kunt u mailen naar info@beneluxplein.energy.
Wilt u meer informatie? Kijk dan op: www.beneluxplein.energy
De gemeente bouwt zelf geen windmolens. Dat doet een ontwikkelaar. Wel stellen we eisen aan de ontwikkelaar en zorgen we dat het proces goed verloopt. De gemeente Rotterdam let op uw belangen door:
- Mogelijke hinder van de windmolens voor bewoners (denk aan zicht, geluid- en slagschaduw) en effecten op de natuur te onderzoeken en te beperken.
- Regie op communicatie en participatie in het project, het afstemmen met klankbordgroepen en bewoners.
- Bewoners in de buurt en omliggende bedrijven financieel te laten meedoen aan de exploitatie van de windmolens.
- De windmolens zo goed mogelijk in te passen in de omgeving.
Voordat er een ontwikkelaar is zorgt de gemeente voor de communicatie en gesprekken met bewoners. Daarna neemt de ontwikkelaar dit over, maar kijkt de gemeente mee met de communicatie en bewaakt de zorgvuldigheid van het proces.
De ontwikkelaar die na de tender wordt gekozen, moet voor de bouw van windmolens op Beneluxplein een omgevingsvergunning aanvragen. De ontwikkelaar zal ook bij de Omgevingsdienst Haaglanden (voor de wet op de natuurbescherming) en bij Rijkswaterstaat (omgevingsvergunning) een vergunning aanvragen. De gemeente, Omgevingsdienst Haaglanden en Rijkswaterstaat hebben zes maanden om de aanvragen te behandelen.
Wanneer de ontwerpbesluiten van de gemeente en de bevoegde instanties klaar zijn, worden alle stukken als één pakket ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken. U heeft dan de mogelijkheid om uw mening (zienswijze) te geven over het ontwerpbesluit.
Na de periode van terinzagelegging worden de zienswijzen zorgvuldig bekeken. Er kunnen nog wijzigingen op de plannen uit voort komen, voordat de gemeente een besluit neemt. De reactie op de zienswijzen komt terecht in een Nota van Beantwoording. Deze wordt samen met het definitieve besluit gepubliceerd.
Als de gemeente de vergunning heeft verleend kunt u indien gewenst binnen 6 weken in beroep gaan bij de Raad van State. Dit geldt zowel voor de omgevingsvergunning als voor de ontheffing van de Wet Natuurbescherming.
Werken aan schone energie doen we niet alleen. Provincie Zuid-Holland heeft in 2012 met de gemeenten in de regio Rijnmond afspraken gemaakt om te werken aan windenergie. Een van die afspraken is om minimaal 150 megawatt aan windenergie te realiseren voor 2025. Meer informatie hierover vindt u in het Convenant Windenergie Stadsregio Rotterdam uit 2012. Bij de ontwikkeling van windmolens op Beneluxplein stemt gemeente Rotterdam af met buurgemeente Albrandswaard.
Hoeveel schaduw is er door de windmolens?
De draaiende wieken veroorzaken schaduw op de grond of op gebouwen. Dit heet slagschaduw. Dit kan in sommige gevallen als hinderlijk ervaren worden. Daarom zijn er wettelijke regels voor. Vanuit de huidige normen is per jaar maximaal 6 uur slagschaduw toegestaan. In een stilstandsregeling legt de gemeente Rotterdam vast wanneer de windmolens moeten worden stilgezet. Dit wordt tijdens het planMER besproken met bewoners, wijkraden en klankbordgroep Albrandswaard. De ontwikkelaar moet zich aan de vastgelegde normen houden.
Hoeveel geluid mogen de windmolens maken?
Bij één of twee windmolens op een locatie zijn de huidige wettelijke normen voor geluid van windmolens voor de dichtstbijzijnde woningen maximaal 47 decibel overdag (Lden) en 41 decibel ’s nachts (Lnight). Deze zogenaamde Lden en Lnight normen zijn jaargemiddelde berekeningen die aan het eind van het jaar worden bepaald. Als omwonenden een melding van geluidsoverlast maken, zal de DCMR Milieudienst Rijnmond een controlemeting uitvoeren en gegevens van de windmolen opvragen en controleren daarmee of de geluidsnormen overtreden worden. Hoeveel geluid de windmolens precies mogen maken wordt in de tendervoorwaarden gezet.
Wat kan ik doen als de waarde van mijn huis daalt door de windmolens?
Voor de bouw van de windmolens is een omgevingsvergunning nodig die afwijkt van het bestemmingsplan. Dit kan gevolgen hebben voor de waarde van uw woning. Als dat het geval is, kan de waardedaling in sommige gevallen worden vergoed. Dit wordt planschade genoemd. Ook hier zijn wettelijke regels en rekenregels voor. Als de vergunning voor de bouw van een windmolen wordt verleend en daarvoor ontheffingen gegeven worden in het bestemmingsplan, en u denkt dat dit gevolgen heeft voor de waarde van uw woning, kunt u een aanvraag tegemoetkoming planschade indienen bij de gemeente. Uiteindelijk is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor het vergoeden van de planschade. Voor meer informatie over nadeelcompensatie en de (mogelijke) vergoeding zie: Nadeelcompensatie aanvragen | Rotterdam.nl.
Waarom is deze plek gekozen voor het bouwen van windmolens?
Om schone en duurzame energie op te wekken heeft de provincie Zuid-Holland vijf locaties in Rotterdam aangewezen voor het ontwikkelen van windenergie. Naast oplossingen zoals wind op zee, zonnepanelen en groene daken, is windenergie op land een extra maatregel om de energietransitie te realiseren. Om een zorgvuldige afweging te maken heeft de provincie deze vijf locaties laten onderzoeken op geschiktheid voor windenergie. De provincie heeft hiervoor in een eerder stadium op een programma milieueffectrapport laten opstellen. Op basis hiervan, een advies van de landelijke Commissie voor de milieueffectrapportage en de zienswijzen vanuit verschillende gemeentebesturen die zijn ingediend, zijn deze locaties tot stand gekomen. Meer informatie over dit proces vindt u hier.
Wat doet de gemeente met nieuwe normen vanuit de Rijksoverheid?
De Rijksoverheid werkt momenteel aan nieuwe normen voor windmolens. Dit is het gevolg van een rechterlijke uitspraak (het zogenaamde Nevele arrest). Deze uitspraak houdt in dat je bij ruimtelijke besluitvorming niet kan aansluiten bij de algemene normen (huidige wetgeving) voor windparken (Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling) vóórdat er een milieubeoordeling is gemaakt en de wetgeving daarop is aangepast als dat nodig is. De uitspraak betekent echter niet dat in de tussentijd helemaal geen nieuwe besluiten meer kunnen worden genomen over windmolenparken. De gemeente (het bevoegd gezag) kan eigen normen opnemen in een bestemmingsplan en/of omgevingsvergunning. Dit kan alleen als deze normen goed zijn onderzocht en gemotiveerd. Dus dat zij zijn voorzien van een actuele, op zichzelf staande en op de specifieke lokale situatie toegespitste motivering en onderzoek. Juist daarom organiseert de gemeente Rotterdam een planMER voor dit plangebied en de geplande windmolens bij Beneluxplein.
Update: Op 12 oktober 2023 heeft het ministerie van I&W het ontwerp van de nieuwe normen voor windmolens ter inzage gelegd: Windturbines leefomgeving | Platform Participatie. Het indienen van een zienswijze kan tot 22 november 2023.
Het gaat hier over nieuwe normen voor onder andere geluid, slagschaduw, externe veiligheid en afstand. De nieuwe normen zijn nog in concept en worden pas definitief nadat de consultatie en de daarop volgende parlementaire behandeling afgerond is. Naar verwachting is dit in 2024.
Op basis van de ontwerpregels kijkt de gemeente Rotterdam op korte termijn wat de gevolgen zouden zijn voor windprojecten en duurzaamheidsdoelstellingen, mochten de normen in deze vorm definitief worden vastgesteld. We houden u op de hoogte via Windenergie – Duurzaam 010. Ook via de Helpdesk Wind op Land vindt u meer informatie over het proces rondom de nieuwe normen: Vraag & antwoord | Helpdesk Wind op Land
Hier vindt u bestuurlijke documenten over het project Windenergie Beneluxplein:
Bekijk hieronder de recente nieuwsbrieven over dit project:
Archief documenten en bijeenkomsten
- Vervolg windpark Beneluxplein
- Impressie bewonersavonden maart 2022
- Haalbaarheidsstudie windenergie locatie Beneluxplein 2019
- Nieuwsbrief
- Conceptvoorstel tendervoorwaarden
- Tijdlijn Windpark Beneluxplein
- Kaart VRM-zoekgebied
- Kaart zoekgebied 4 turbines
- Kaart zoekgebied 3 turbines
- Kaart zoekgebied 2 turbines
- Kaart geluid
- Kaart fotopunten
- Kaart slagschaduw
- Onderzoek ruimtelijke inpassing windenergie Beneluxplein 2021
- Nieuwsbrief november 2021
- Bijlage nieuwsbrief 2021
- Presentatie digitale bijeenkomsten november 2021
- Vragen-en antwoordenlijst digitale bijeenkomsten november 2021
- Toelichting financiële uitgangspunten
- Haalbaarheid drie turbines 145m tiphoogte
- Onderzoek vlieghoogtebeperking Beneluxplein 2021
- Nieuwsbrief juni 2020
- Bijlage nieuwsbrief 2020
Archief fotopunten
Voor Hoogvliet, Pernis en Poortugaal zijn er 19 fotopunten met een impressie van de windturbines. De visualisaties zijn door onderzoeksbureau Pondera gemaakt.
- Oud Pernisseweg
- Groenedijkviaduct
- Speeltuin Bos Valckesteyn
- Pieter Klobbaertlaan
- Nieuwe Langeweg
- Nabuccostraat
- Rotonde Laning – Aveling
- Aveling – Groene Kruisweg
- Rotonde Kouwenaardseweg
- Metrostation Hoogvliet
- Duifhuisweg
- Kouwenaardseweg
- Hoogvlietsekerkweg
- Metrostation Pernis
- Pernisserpark
- Pastoriedijk
- Heersdijk
- Pernisseweg
- Mandenmakerstraat
Hoe worden de fotopunten gemaakt?
Het onderzoeksbureau Pondera heeft de foto’s (visualisaties) met de windmolens erin gemaakt. Op elke fotopunt zijn 30 verschillende foto’s gemaakt die samen zijn gevoegd tot één 360-graden foto (bolfoto). Om ervoor te zorgen dat de windmolen de juiste hoogte heeft, worden referentiepunten gebruikt. Referentiepunten zijn opvallende hoge gebouwen, zoals kerktorens, schoorstenen of flatgebouwen. Eén zo’n referentiepunt is bijvoorbeeld de schoorsteen van Shell. Het programma WindPRO zet de windmolen op de juiste plek en met de juiste hoogte in de visualisaties.