Translate

Aardgasvrij

Zonneboiler / zonnecollectoren

HomeWat kan ik doenAardgasvrijZonneboiler / zonnecollectoren

Zonnecollectoren gebruiken zonne-energie om water op te warmen, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, maar ook evt voor verwarming van het huis. De warmte wordt opgeslagen in een boilervat. Dit is dus een ander systeem dan zonnepanelen, die zorgen voor opwekken van elektriciteit. Twijfelt u tussen zonnecollectoren of zonnepanelen en heeft u niet genoeg ruimte voor allebei? Dan is het meestal het slimste om de ruimte op uw dak eerst te gebruiken voor zonnepanelen die stroom opwekken. Heeft u nog ruimte over op het dak? Dan zijn zonnecollectoren een goede manier om gas te besparen. Er is ook een subsidie .

Meestal worden zonnecollectoren gebruikt voor het verwarmen van kraanwater, bijvoorbeeld om te douchen en af te wassen. In de zomer als de zon het meest schijnt, is het namelijk niet nodig om huizen te verwarmen. Zonnecollectoren kunnen het best op het zonnige zuiden gericht staan. Het is ook mogelijk om de zonnecollectoren op het zuidoosten of zuidwesten te plaatsen, de opbrengst is dan iets kleiner.

Een pomp brengt het opgewarmde water van de collector naar de boiler waardoor het water in de boiler opwarmt. Voor de boiler is ongeveer 1 m2 in de woning nodig. Op het dak is dat 2,5 tot 5 m2. Het water uit de zonneboiler wordt altijd door een naverwarmer gepompt. Vaak is dat de cv-ketel. Die zorgt ervoor dat het warme water op koude dagen warm genoeg is voor gebruik.

Heeft u weinig ruimte op uw dak en wilt u ook in het voorjaar en najaar optimaal profiteren van de zon? Dan kunt u kiezen voor een vacuümbuis collector die bestaat uit een aantal buizen naast elkaar.

Er is een speciaal systeem dat aan het verwarmingssysteem kan worden gekoppeld: de zonneboilercombi. De warmte van de zon kan dan in het voor- en najaar gebruikt worden voor het verwarmen van het huis. Dit systeem werkt het best met lage temperatuur vloer- en wandverwarming.

Het nadeel is dat deze koppeling niet altijd rendabel is. De warmte die de collectoren opwekken, kan ook gebruikt worden voor warm water uit de kraan.

Het is vooral slim om een zonneboiler te kopen als er veel warm water wordt gebruikt in huis. Een huishouden van vier personen bespaart jaarlijks ongeveer de helft van de energiekosten voor warm water. Het gaat dan om ongeveer 180 m3 gas, zo’n € 150,- per jaar. De besparing wordt lager als er waterbesparende maatregelen in huis zijn. Of als u een systeem heeft dat warmte terugwint uit douchewater.

De besparing wordt hoger als u apparaten gebruikt met een hotfill-aansluiting: de wasmachine en vaatwasser gebruiken dan direct warm water en warmen dit niet meer zelf op. Bij koppeling aan het systeem voor het verwarmen van ruimtes, wordt de besparing ook beïnvloed door bijvoorbeeld isolatie en ventilatie.

Op Milieu Centraal kunt u een zonneboiler-check doen om te kijken wat handig is in uw situatie. Kijk voor meer informatie over de kosten voor een zonneboiler ook op Milieu Centraal.

Bekijk hier de subsidies voor zonneboilers.

Tegenwoordig zijn er in beperkte mate PVT (thermische photo voltaïsche) panelen te koop: een combinatie van zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) en zonnecollectoren. PVT-panelen zorgen dus tegelijkertijd voor opwek van elektriciteit en verwarmen van water. De opbrengst aan warmte met PVT-panelen is lager dan bij zonnecollectoren. De totaalopbrengst (warm water en elektriciteit) per m2 is wel hoger dan die van zonnepanelen of zonnecollectoren.

De kosten zijn hoger dan de kosten voor een zonnepaneel of een zonnecollector, maar lager als u zonnepanelen en zonnecollectoren koopt.

PVT-panelen werken het best bij een lage temperatuur. Ze kunnen daarom het best gebruikt worden voor verwarming op lage temperatuur, of in combinatie met een bodemenergiesysteem.

Meestal heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor zonnecollectoren. Voor een monument of gebouw in beschermd stadsgezicht is vaak wel een vergunning nodig. Ook heeft u met bepaalde regels te maken. Doe hier de zelftoets om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Meer over Aardgasvrij

Ga direct naar:
Ga naar de inhoud