Translate

Aardgasvrij

Zonneboiler / zonnecollectoren

HomeWat kan ik doenAardgasvrijZonneboiler / zonnecollectoren

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om warmte op te wekken. Met die warmte wordt het kraanwater (bijvoorbeeld in de keuken of badkamer) opgewarmd. Het is altijd slim om de ruimte op uw dak eerst te gebruiken voor zonnepanelen die stroom opwekken. Heeft u nog ruimte over op het dak? Dan zijn zonnecollectoren een goede manier om gas te besparen.

Zonnecollectoren kunnen het best op het zonnige zuiden gericht staan. Het is ook mogelijk om de zonnecollectoren op het zuidoosten of zuidwesten te plaatsen.

De bovenkant van de collector is gemaakt van glas. Dit geeft bescherming. Onder het glas zit een zwarte plaat (dit heet de absorber), die licht opneemt. De plaat warmt op en geeft zijn warmte af aan de buizen die eronder zitten. Die buizen zijn verbonden met een zonneboiler.

Een pomp brengt het opgewarmde water van de collector naar de boiler. Hierdoor warmt het water in de boiler op. Voor de boiler is ongeveer 1 m2 in de woning nodig. Op het dak is 2,5 tot 5 m2 ruimte nodig.

Meestal worden zonnecollectoren gebruikt voor het verwarmen van kraanwater, bijvoorbeeld om te douchen en af te wassen. In de zomer, als de zon het vaakst schijnt, is het namelijk niet nodig om huizen te verwarmen.
Het water uit de zonneboiler wordt altijd door een naverwarmer (vaak de cv-ketel) gepompt. De ketel zorgt ervoor dat het warme water ook in het voorjaar, najaar en de winter warm genoeg is voor gebruik.

Zonnecollectoren worden het meest gebruikt bij individuele woningen. Bij appartementen kunnen ze ook gezamenlijk worden gebruikt.

Er is een speciaal systeem (de zonneboilercombi) dat aan het verwarmingssysteem kan worden gekoppeld. In het voorjaar en najaar kan de zonnewarmte dan gebruikt worden voor het verwarmen van de woning. Dit systeem werkt het best met lage temperatuur vloer- en wandverwarming.

Het nadeel is dat deze koppeling niet altijd rendabel is. De warmte die de collectoren opwekken, kan namelijk net zo goed gebruikt worden voor warm kraanwater.

Tegenwoordig zijn er ook PVT (thermische photo voltaïsche) panelen te koop. Deze panelen zijn een combinatie van zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd) en zonnecollectoren.

De opbrengst aan warmte is wat lager dan bij zonnecollectoren. De totaalopbrengst per m2 is wel hoger dan die van zonnepanelen of zonnecollectoren.

De kosten zijn hoger dan de kosten voor een zonnepaneel of een zonnecollector, maar lager dan wanneer u losse zonnepanelen en zonnecollectoren koopt.

Zonnepanelen werken het best bij een lage temperatuur. Wanneer de PVT-panelen gebruikt worden voor verwarming op lage temperatuur, of voor het warmte laden in de bodem, dan is de opbrengst aan elektriciteit dus het hoogst.

PVT-panelen zijn op dit moment nog in ontwikkeling. De beschikbare panelen zijn allemaal nog de eerste series. Het is de verwachting dat PVT-panelen de komende jaren zullen verbeteren.

Het is slim om een zonneboiler te kopen als er veel warm water wordt gebruikt in de woning. Een huishouden van vier personen bespaart jaarlijks ongeveer de helft van de energiekosten voor warm water. Het gaat dan om ongeveer 180 m3 gas, zo’n €150,- per jaar.

De besparing wordt lager als er waterbesparende maatregelen in de woning zijn, maar bijvoorbeeld ook als u een systeem heeft dat warmte terugwint uit douchewater.
De vraag naar warm tapwater is ook afhankelijk van hotfill-aansluitingen (apparaten die het water al opwarmen) voor de wasmachine en vaatwasser. Bij koppeling aan het systeem voor het verwarmen van ruimtes wordt de besparing ook beïnvloed door bijvoorbeeld isolatie en ventilatie.

Op Milieu Centraal kunt u een zonneboiler-check doen om te kijken wat handig is in uw situatie.

Kijk voor meer info over de kosten voor een zonneboiler op Milieu Centraal


Bekijk hier de subsidies voor zonneboilers.

Meestal heeft u geen omgevingsvergunning nodig voor zonnecollectoren. Voor een monument of gebouw in beschermd stadsgezicht is vaak wel een vergunning nodig, en heeft u met bepaalde regels te maken. Doe hier de zelftoets om te controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

 

Meer over Aardgasvrij

Ga direct naar:
Skip to content