Translate

Zonnepanelen

Zonnepanelen op eigen dak

HomeWat kan ik doenZonnepanelenZonnepanelen op eigen dak

Geld investeren in zonne-energie heeft veel voordelen. Met zonnepanelen op uw dak kunt u zelf duurzame energie opwekken en gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het levert u na een paar jaar ook geld op.

Als u interesse heeft in zonnepanelen, dan is het verstandig om eerst te onderzoeken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Het gaat dan om de ligging van uw dak en het materiaal van uw dak.

Doe de zonnepanelencheck van MilieuCentraal, de Dakscan van de WoonWijzerWinkel of kijk eens op de website van VVE010. Daar vindt u bijvoorbeeld het adviestraject voor zonnepanelen. 

U kunt ook terecht bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde voor meer advies. Of kijk op de website van MilieuCentraal

 
Daken met verschillende functies

Naast zonnepanelen zijn er meer mogelijkheden op daken. Zo wekken zonnepanelen op een groen dak meer op. Een dak met verschillende functies is een multifunctioneel dak. 

Vaak heeft u voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Maar is uw huis of gebouw onderdeel van een beschermd stadsgezicht? Of heeft u een monumentaal pand? Dan mag u niet altijd zonnepanelen op uw dak leggen en heeft u wel een vergunning nodig. Controleer dus eerst of er op uw dak zonnepanelen geplaatst mogen worden:

Woont u in Rotterdam en wilt u gebruikmaken van zonne-energie, maar heeft u geen geschikt dak voor zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat u in een flat woont of uw dak vaak in de schaduw ligt? Of past het (nog) niet binnen uw budget om zelf zonnepanelen te kopen?

In Rotterdam ontstaan steeds meer projecten waarbij u samen met buurtbewoners geld kunt investeren in een gedeeld zonnedak. De investering verdient u terug doordat u een lagere energierekening heeft. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Energiecoöperaties.

Ook als u woningeigenaar bent binnen een VvE en uw dak deelt met anderen, kunt u stroom opwekken met zonnepanelen. Belangrijk is dat u hiervoor draagvlak creëert. Betrek uw buren bij uw wens voor zonnepanelen voor de VvE. Meer informatie hierover kunt u vinden op VVE-010. Zij helpt VvE’s die werk maken van zonnestroom. Ook kunt u informatiebijeenkomsten en cursussen bijwonen. 

Wilt of kunt u geen zonnepanelen kopen? Het is ook mogelijk om zonnepanelen te huren of te leasen. U betaalt dan een vast bedrag per maand. Ook heeft u meteen het voordeel van een lagere energierekening. U hoeft dan dus geen rekening te houden met een terugverdientijd (de tijd die nodig is om de kosten voor de zonnepanelen terug te verdienen).

Controleer goed of huren/leasen voor u meer voordelen heeft dan andere financiële mogelijkheden (bijvoorbeeld een lening of subsidie voor het kopen van zonnepanelen). U kunt voor meer informatie hierover terecht bij de WoonWijzerWinkel of de Duurzaamheidswinkel.

 

Voordelen en nadelen van huren/leasen

Het voordeel van zonnepanelen huren/leasen is dat u niet in één keer veel geld hoeft uit te geven. Natuurlijk heeft u wel meteen het voordeel van een lagere energierekening. Het nadeel is dat zonnepanelen huren of leasen uiteindelijk duurder is dan zonnepanelen kopen.

Voor woningeigenaren bestaan geen subsidies waarbij u (een deel van) de kosten voor zonnepanelen direct krijgt teruggestort. Met de Energiebespaarlening voor particulieren kunt u minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,- lenen. Van dit bedrag moet u 75 procent besteden aan zonnepanelen en 25 procent aan andere energiebesparende maatregelen. Er zijn nog meer regelingen, zoals btw-teruggave, salderen of korting op rente-financiering.

Lees hier meer over subsidies en financiële mogelijkheden.

Zonnepanelen zijn volop in ontwikkeling en het aantal verkopers neemt sterk toe. Niet elk soort zonnepaneel biedt dezelfde kwaliteit. Daarom is het belangrijk om niet alleen op de prijs te letten, maar ook naar de kwaliteit te kijken. Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken voor zonnepanelen, omvormers en montagematerialen. 

Het verschil in kwaliteit is vaak pas na een paar jaar te merken. Slechte panelen kunnen beïnvloed of beschadigd worden door weer en wind. En slechte panelen wekken vaak minder stroom op.

Meer informatie over soorten zonnepanelen, de prijs, terugverdientijd en levensduur vindt u via de  WoonWijzerWinkel en de Consumentenbond. Tot en met 31 oktober 2020 kunt u meedoen aan de inkoopactie zonnepanelen via de WoonWijzerWinkel. 

Op Milieu Centraal kunt u heel makkelijk berekenen hoeveel panelen u nodig heeft en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. 

 
Opbrengst 

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Het is alleen lastig om precies te voorspellen voor hoeveel besparing de panelen zorgen. De terugverdientijd hangt af van het bedrag dat u heeft geïnvesteerd en van de kwaliteit van de panelen.  

Bovendien is de opbrengst (de hoeveelheid stroom die een paneel opwekt) op papier niet altijd hetzelfde als de resultaten in de praktijk.  Misschien zijn er minder zonuren dan verwacht, of neemt de stroomproductie snel af door slechte panelen. Met goede garanties en onderhoudsafspraken kunt u in ieder geval besparen op onderhoudskosten, en zorgt u voor de hoogste opbrengst. Het is ook aan te raden om de zonnepanelen te combineren met een groen dak. Door de koele lucht op een groen dak neemt de opbrengst van de panelen toe met 15 procent. 

Doe de Dakscan op de website van de WoonWijzerWinkel. 

Meer informatie is te vinden op Milieu Centraal.  

Salderen 

Salderen betekent dat u de stroom die u met uw panelen opwekt, teruglevert aan het elektriciteitsnet. De stroom wordt namelijk overdag opgewekt; vaak is het stroomverbruik in huishoudens dan juist laag. Voor het terugleveren aan het elektriciteitsnet krijgt u een vergoeding.  

 Voor meer informatie over salderen en de veranderingen de komende jaren: 

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om deze stroom te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Hiervoor heeft u een zogenaamde omvormer nodig. De WoonWijzerWinkel kan u helpen bij het kiezen van de juiste omvormer.  

Meer over Zonnepanelen

Ga direct naar:
Skip to content