Translate

Energiebesparing

Zuinige lampen

HomeWat kan ik doenEnergiebesparingZuinige lampen

Een makkelijke manier om snel energie te besparen, is het vervangen van gloei- en halogeenlampen. Zelfs als deze nog goed werken, is het kopen van nieuwe led-lampen een goed idee. Een led-lamp verbruikt zeker 90 procent minder stroom dan een gloeilamp en 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Het geld van deze investering heeft u er al binnen een paar maanden uit. Led-lampen zijn zeer betaalbaar en gaan ook lang mee.

Heeft u nog een gloei- of halogeenlamp in huis? Hoewel het misschien duurzaam en goedkoper lijkt om deze oude gloeilampen nog te gebruiken, is dit niet het geval. Door het lage stroomverbruik van led-lampen, vergeleken met gloei- en halogeenlampen, is het voordeliger om meteen over te gaan naar led-lampen. Led-lampen zijn er tegenwoordig in verschillende soorten fittingen en ook in verschillende lichtkleuren van helder wit tot warm geel.

Om deze inhoud te bekijken is het nodig om alle cookies te accepteren.

Kijk voor meer info op Milieu Centraal.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld spaarlampen zitten er geen schadelijke stoffen in led-lampen én hebben ze meteen een maximale lichtsterkte bij het aanzetten. Led-lampen zijn echter minder geschikt voor gesloten lampenkappen en spotjes. Een led-lamp moet namelijk goed zijn warmte kwijt kunnen, anders gaat de lamp eerder stuk. Om een led-lamp te kunnen dimmen, heeft u speciale dim-led-lampen nodig.

Uw oude lampen kunt u inleveren bij de milieustraat, speciale inleverpunten (bijvoorbeeld in winkels), en misschien zelfs bij de winkel waar u een nieuwe led-lamp koopt.

Hoewel elke led-lamp een goede keuze is, heeft u er weinig aan als de lamp niet past. Dit betekent niet dat u uw apparaat moet aanpassen, want er zijn led-lampen voor bijna elke traditionele lamp. Daarnaast klopt het idee ook niet dat led-lampen geen sfeer geven, want ze zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende tinten. Benieuwd welke led-lamp u nodig hebt? Hier ziet u in vijf stappen welke led-lamp u moet kopen voor het resultaat wat u zoekt. Hier kunt u berekenen hoeveel u bespaart met de aankoop van led-lampen.

Meer over Energiebesparing

Ga direct naar:
Skip to content