Translate
HomeVerhalen100.000 ton aan bestratingsmateriaal

100.000 ton aan bestratingsmateriaal

Rotterdam
Wat wij doen
bestratingsmateriaal
29 september 2020
| laatste update: 11 mei 2021

Van straatklinkers tot koffie. Rotterdam doet er alles aan om maatschappelijk verantwoord in te kopen. In een reeks van artikelen lichten we iedere keer een bijzonder verhaal uit. Dit keer: tonnen bestratingsmateriaal.

De afgelopen twee jaar kocht de gemeente Rotterdam zo’n 100.000 ton aan betonnen bestratingsmateriaal in, van stoeptegels tot betonbanden en straatmeubilair. Dat is genoeg om 134 keer de Maastunnel én 30 voetbalvelden mee te bestraten. Beton bestaat normaliter uit een combinatie van grind, water, zand en een bindmiddel zoals cement. Bij de productie van cement komt veel CO2 vrij. Dat kon beter, vond producent Struyk Verwo. Dus ging het bedrijf op zoek naar een alternatief. Daarnaast draaien hun acht fabrieken op groene stroom.

 

Alle processen in kaart

Wanneer de gemeente een leverancier voor een product zoekt, nemen ze eerst het hele productieproces van de producent onder de loep. De gemeente wil dat alle schakels uit de keten zo duurzaam mogelijk zijn. Léon Dijk is projectleider duurzaam inkopen van de gemeente Rotterdam. “We willen graag producten met een zo laag mogelijke milieubelasting. Het is aan de producent om aan onze eisen te voldoen. Of liever nog: om ze zelfs te overtreffen. We kijken naar alles. Het begint bij de grondstoffenwinning en het vervoer daarvan.”

 

Duurzame alternatieven

Om minder CO2 uit te stoten, nam Struyk Verwo dus eerst het gehele productieproces onder de loep. Denk hierbij aan het energieverbruik, transport en afval. Het bedrijf vond ook een alternatief voor het vervuilende bindmiddel cement. Tegenwoordig maakt het bedrijf gebruik van geopolymeer. Daardoor heeft Struyk Verwo de milieubelasting van haar producten flink weten te verlagen.

 

Grind en kalkkorrels

Ondertussen zijn ze bij Struyk Verwo druk bezig om te kijken welke andere grondstoffen ze nog meer kunnen vervangen voor duurzame alternatieven. Projectadviseur Rick Bron vertelt dat het bedrijf voor de productie van beton bijvoorbeeld grind gebruikt dat naast en tussen de treinrails ligt. “We laten een trein over het spoor rijden die het grind opzuigt. De kiezels worden daarna gereinigd en gecontroleerd op grootte. Korrels die te klein of na de behandeling niet schoon genoeg zijn, neemt het bedrijf mee om te recyclen, de rest gaat terug tussen de treinrails. En ondertussen zetten we ons in om zoveel mogelijk oud beton te hergebruiken”, besluit Bron.

 

Samen het verschil maken

Rotterdam is één van de eerste ondertekenaars van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van de Rijksoverheid. De gemeente geeft jaarlijks ongeveer één miljard euro uit aan de inkoop van producten en diensten. De gemeente vindt het belangrijk dat hierbij duurzaamheid, maatschappij en circulariteit met elkaar is verbonden.

Dit verhaal van Struyk Verwo is een voorbeeld hoe ondernemers en de gemeente werken aan maatschappelijk verantwoord inkopen en samen het verschil maken. Zo dragen zij bij aan een gezonde en duurzame economie.

 

Headerfoto: Hans Veldkamp

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud