Translate
HomeVerhalen95.000 duurzame lichtpalen in Rotterdam

95.000 duurzame lichtpalen in Rotterdam

Rotterdam
Circulair
Valmont_1_HR
21 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Van straatklinkers tot koffie. Rotterdam doet er alles aan om maatschappelijk verantwoord in te kopen. In een reeks van artikelen lichten we iedere keer een bijzonder verhaal uit. Dit keer: 95.000 duurzame lichtmasten van Valmont.

In Rotterdam staan duizenden lichtmasten, van lantaarnpalen tot verkeerslichten. Van drie-en-een-halve-meter tot ruim tien meter hoog. De komende jaren krijgen alle lichtpalen in de stad energiezuinige ledverlichting. Dat scheelt jaarlijks zo’n 4,4 miljoen kilogram CO2.

Gemeente Rotterdam koopt elk jaar duizenden nieuwe lichtmasten in. Dat doet de gemeente bij het bedrijf Valmont. Ook Valmont draagt zijn steentje bij om de lichtpalen op een duurzamere manier te produceren. Want daar valt veel CO2-winst te halen.

 
Alle processen in kaart

Wanneer de gemeente een leverancier voor een product zoekt, nemen ze eerst het hele productieproces van de producent onder de loep. De gemeente wil dat alle schakels uit de keten zo duurzaam mogelijk zijn. Contractmanager Michel van de Stokker: “We kijken naar alles. Het begint bij de grondstoffenwinning en het vervoer daarvan.”

De gemeente vraagt de producenten om ook zelf een ketenanalyse uit te voeren. Uit de ketenanalyse die Valmont maakte, bleek bijvoorbeeld dat de productie van grondstoffen de grootste impact heeft op het milieu. Jos Bergh, directielid bij Valmont: “Daarom wordt nu al 95 procent van al het staal gerecycled, dan zijn er minder primaire grondstoffen nodig voor nieuwe palen. Valmont is daarnaast overgestapt op groene stroom, daardoor is ons elektriciteitsverbruik zelfs CO2-neutraal.”

 
CO2-prestatieladder

Valmont werkt stap voor stap aan de verduurzaming van het productieproces. “We beginnen uiteraard bij onszelf. Mede op verzoek van de gemeente Rotterdam hebben we ons opnieuw laten certificeren voor de CO2-prestatieladder”, vertelt accountmanager Maikel Schepers van Valmont. “Zo heeft Valmont sinds 2012 flinke besparingen kunnen realiseren op het gebruik van energie.”

Elke lichtmast begint zijn leven als een rol bandstaal. “Daarna begint een uitgebreid bewerkingsproces.” Tijdens een van de laatste stappen krijgen de lichtmasten zowel van binnen als van buiten een zinklaagje tegen het roesten, waardoor ze langer meegaan. Duurzaamheid op een andere manier dus. Wanneer de lichtmasten bijna gereed zijn, krijgen ze nog een speciale laatste behandeling. “We coaten de palen in grijs of blauw, zodat ze alle weersomstandigheden kunnen doorstaan, én helemaal in de Rotterdamse huisstijl.”

 
Samen het verschil maken

Rotterdam is een van de eerste ondertekenaars van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) van de Rijksoverheid. De gemeente geeft jaarlijks ongeveer één miljard euro uit aan de inkoop van producten en diensten. De gemeente vindt het belangrijk dat hierbij duurzaamheid, maatschappij en circulariteit met elkaar is verbonden.

Dit verhaal van Valmont is een voorbeeld hoe ondernemers en de gemeente werken aan maatschappelijk verantwoord inkopen en samen het verschil maken. Zo dragen zij bij aan een gezonde en duurzame economie.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud