Translate
HomeVerhalenActieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’

Actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’

Rotterdam
Groen en Water
Groen-in-Rotterdam
4 september 2020
23 september 2020

De komende jaren investeert Rotterdam in twintig hectare extra groen in de stad. Dat staat in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’.

In het actieplan (zie de pdf onderaan deze pagina) staat hoe de gemeente wil zorgen voor meer groen in de stad. Zo komt er meer groen in de openbare ruimte, op daken en dichtbij huis. De gemeente wil bewoners en scholen stimuleren hun tuinen en schoolpleinen groener te maken.

 
Meer groene daken

Verder moeten er meer groene daken komen en meer groen bij werklocaties, zoals op bedrijventerreinen, kantorenlocaties en in het havengebied. Het college heeft hiervoor een budget uitgetrokken van 12,5 miljoen euro tot eind 2022. Dit wordt gebruikt als stimuleringsgeld voor projecten en initiatieven van de gemeente en andere partijen. Daarnaast stelt het college 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de versterking van ecologische verbindingen.

 
Samenwerken voor meer groen

Wethouder Bert Wijbenga: ‘Aangezien maar 40% van de grond binnen de gemeentegrenzen eigendom is van de gemeente (openbare ruimte) en 60% van de grond in private handen is, zoeken we voor onze plannen de samenwerking met onder andere de bewoners, bedrijven, investeerders en woningcorporaties. Wij hebben hun medewerking hard nodig.’

 
Groenere wijken en schoolpleinen

Bewoners kunnen nu al aan de slag met plannen voor kleine groene verbeteringen in hun buurt. Vier gemeentelijke wijktuinmannen ondersteunen de Rotterdamse zelfbeheerders. Een tuincoach geeft tuintips en beplantingsadvies aan bewoners in straten waar bij rioolvernieuwing de straat en de voortuinen worden opgehoogd. Daarnaast hebben bewoners de gelegenheid om bijvoorbeeld geveltuinen aan te leggen. Een subsidie voor groenblauwe schoolpleinen start binnenkort.

 
Groenere openbare ruimte

De gemeente gaat zelf de openbare ruimte aanpakken. Plannen voor meer groen op bijvoorbeeld de Polderlaan, Le Fèvre de Montignylaan, bij het voorportaal van het Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen en het evenemententerrein in het Museumpark zijn in voorbereiding.

 
Subsidie groene daken

De aanleg van groene daken wordt gestimuleerd met een subsidieregeling, dit komt op 15 euro per vierkante meter groen dak. Met Europese subsidie komen er groene daken bij, zoals op het voormalig gemeentearchief op de Robert Fruinstraat en op De Peperklip. Een groen dak levert een verkoeling op in het gebouw van enkele graden en een verkoeling van de buitenruimte. Het is gunstig voor de waterberging, zodat bij extreme regenbuien de riolering minder wordt belast.

 
Meerwaarde van groen

Groen in de stad zorgt voor een mooier, gezonder en duurzamer leefklimaat. Bewoners kunnen recreëren en bewegen in een groene omgeving. Het verhoogt de waarde van vastgoed en draagt bij aan biodiversiteit. En bovendien is een groene stad beter bestand tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat met meer extreme regenbuien, hete en droge periodes.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar:
Skip to content