Translate
HomeVerhalenBetegelde schoolpleinen omgetoverd tot voedselbostuinen

Betegelde schoolpleinen omgetoverd tot voedselbostuinen

Noord
Groen en Water
Betegelde schoolpleinen omgetoverd tot voedselbostuinen_header
30 april 2020
| laatste update: 2 november 2023

Hoe kun je voormalige schoolpleinen een groene bestemming geven? Je maakt er een voedselbostuin van! Zes oude schoolpleinen zijn omgetoverd van betegelde vlakte tot zes voedselbostuinen waar je groente en fruit kunt plukken.

Van de betegelde pleinen zijn prachtige, rustige en schaduwrijke voedselbostuinen gemaakt. Deze speciale tuinen vormen ‘eetbare’ groene plekken in de stad. In een voedselbostuin groeien niet alleen planten en bloemen, maar wordt overtollig water afgevoerd bij heftige regenbuien. Daarnaast wordt er in de tuinen ecologisch verantwoord gewerkt: er worden bewust  geen mest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. De tuinen zijn besloten, maar worden jaarlijks opengesteld voor buurtbewoners.

 
Groene aanleg

Rotterdam heeft momenteel al negen voedselbostuinen. Het doel is om er eind 2020 zes bij te hebben. Coöperatie Ondergrond zorgt voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en de oogst. In maart 2020 is er begonnen met het eerste schoolplein in de Ruivenstraat/Hildegardisstraat (Oude Noorden). Ook wordt gewerkt aan een schoolplein in de Borgerstraat (Spangen). “We halen alle tegels eruit en leggen borders aan, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van het regenwater”, zegt Paul de Graaf van de coöperatie. “Later planten we de bomen en struiken.”

Culturele ondernemers

Momenteel worden deze pleinen door Stichting SKAR verhuurd aan culturele ondernemers. “De voedselbostuinen hebben meerwaarde voor de hurende ondernemers, de omwonenden en het klimaat in de stad”, vertelt Yvonne Wieringa van SKAR. “We beginnen met de pleinen bij zes gebouwen. Als dat een succes wordt, willen we het aantal uitbreiden. De culturele ondernemers aan wie we dit plan hebben voorgelegd, reageren positief.”

 
Mede mogelijk

De voedselbostuinen worden mede mogelijk gemaakt door de gemeentelijke programma’s Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. Ze faciliterenhet bodemonderzoek om te bepalen of je veilig kunt eten uit de voedselbostuinen. Rotterdam gaat voor groen wil 20 hectare extra groen in de stad realiseren. Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud