Translate
HomeVerhalenDuurzame kleding uit eigen stad

Duurzame kleding uit eigen stad

Noord
Circulair
Daisy Kroon by Eric Fecken 4
6 oktober 2022
| laatste update: 6 oktober 2022

Al zeven jaar heeft modeontwerpster Daisy Kroon haar atelier en winkel aan de 1e Pijnackerstraat in Rotterdam. Ze ontwerpt, produceert en verkoopt er onder andere jassen, broeken, truien én mondkapjes – en dat zo duurzaam mogelijk. “Met een paar freelancers en stagiairs in dienst ben ik een kleine speler. Maar ik wil laten zien dat ook het zetten van kleine stappen zinvol is. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan meer duurzame en eerlijke kleding.”

In de modewereld bestaan er een aantal ongeschreven regels, vertelt Daisy, die aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam studeerde. “Zo is het vanzelfsprekend dat een kledingmerk vier keer per jaar een collectie maakt, voor elk seizoen één. Daar ging ik als startend modeontwerper in mee. Tot ik nadacht over mijn eigen winkelgedrag en hoe ik mijn eigen kledingkast inricht. Daarin zijn bijvoorbeeld jurken te vinden die van mijn moeder zijn geweest, maar ook broeken die ik al jaren heb en tijdloze schoenen. Ik wil dus zelf geen trui ontwerpen die maar vijf minuten op de catwalk te zien is en twee maanden door iemand gedragen wordt, want dat is niet duurzaam. Wat ik wel juist wel doe: kledingstukken creëren waar mensen lang plezier van hebben.”


Weg met wegwerp

En zo ontstond bij Daisy het idee voor een groeiende collectie. “Elk jaar komen er een aantal kledingstukken bij. Tegelijkertijd kan ik het ontwerp van die ene broek steeds opnieuw gebruiken als een klant daar om vraagt.” Zo stuurt ze geen kleding de wereld in waar eigenlijk geen vraag naar is. “Daarmee snijd ik mezelf natuurlijk een beetje in de vingers,” lacht Daisy, “want minder produceren is geen ideaal verdienmodel. Maar ik vind het veel fijner als mensen heel blij zijn met één trui. En dan hoop ik dat ze nog eens terugkomen voor een jas of leuke broek.” Ook daarmee kiest Daisy dus voor duurzaam, want minder producten betekent ook minder overschot, minder CO2-uitstoot en minder waterverbruik. Voor de productie van één t-shirt is namelijk al zo’n 2700 liter water nodig en voor een spijkerbroek wel 8000 liter. Daarvoor kun je 175 keer in bad.


Alle productie in eigen atelier

Ook in het productieproces probeert Daisy stappen richting duurzaamheid te zetten. Eerder werkte ze bijvoorbeeld samen met een Nederlands bedrijf in Polen, maar dat betekende ook dat er regelmatig vrachtwagens tussen de twee landen reden. “Dat voelde niet goed vanwege de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat, dus nu zoek ik het dichter bij huis”, legt ze uit. “Ik koop de stoffen in Nederland en produceer vervolgens alles zelf in mijn Rotterdamse atelier. Op dit moment onderzoek ik waar mijn leveranciers hun stoffen vandaan halen. Dat vind ik zelf belangrijk om te weten, en ook klanten hebben daar steeds meer interesse in.”

Fotografie: Eric Fecken 

 

Eerlijke prijskaartjes

Daisy hoopt dat ze bij haar klanten het bewustzijn over duurzame kleding kan vergroten. Dat wil ze onder andere doen met prijskaartjes waarop staat hoe de prijs van een kledingstuk is opgebouwd. “Je ziet dan precies wat de materialen en maakkosten van je broek of trui zijn geweest. Hopelijk waarderen mensen hun kleding dan nét iets meer en gaan ze er liefdevol en zorgvuldig mee om. En als ze één van mijn kledingstukken niet meer dragen, dan kunnen ze die in de toekomst weer bij mij inleveren in ruil voor winkeltegoed. Zo hoop ik dat mijn ontwerpen langer meegaan en niet zomaar in de afvalbak worden gegooid.”


Slow fashion

De komende vijf jaar wil Daisy nog verdere stappen te zetten met haar atelier. “Ik wil heel graag de mogelijkheden onderzoeken om zelf stoffen te ontwikkelen, zodat ik nog meer impact heb op het duurzame aspect van mijn ontwerpen. Daarnaast hoop ik dat andere ontwerpers en modeketens zich ook meer en meer bewust worden van hun rol voor het maken van duurzame kleding, door eerlijker produceren met eerlijke lonen en betere werkomstandigheden.” Zo kan fast fashion – waarin kleding wordt gezien als wegwerpproduct – hopelijk transformeren naar slow fashion, oftewel duurzame mode die lang meegaat.


Tips voor een duurzame kledingkast

Geïnspireerd geraakt om zelf ook meer duurzame kledingkeuzes te maken? Daisy deelt een aantal tips:

  • Koop tweedehands
    Er zijn steeds meer merken, winkels en platforms waar je terecht kunt voor mooie, duurzame kleding. Maar ook door tweedehands kleding te kopen, draag je een duurzaam steentje bij. Tweedehands designer kleding koop je bijvoorbeeld via Vestiaire Collective. Maar het online platform Vinted is ook een uitkomst. In Rotterdam kun je terecht bij DearHunter en Hendrikus voor mooie (designer) items. Op de tweedehands markt bij Joop en Cynthia is ook altijd iets moois te vinden.
  • Leen je kleding
    Kijk eens bij een (online) kledingbibliotheek. Hier leen je kleding zonder het te kopen. Ideaal voor een speciale gelegenheid dus. Want zo heb je mooie en bijzondere kleding en je weet zeker dat het vaker dan een paar keer gedragen wordt.
  • Organiseer een kledingruil
    Ruil eens kleding met vrienden of familie. Hierdoor heb je op een leuke manier weer een paar nieuwe items.

Maak keuzes

Duurzame kleding is vaak wat duurder, maak daarom keuzes. Koop bijvoorbeeld één mooie trui van echte wol in plaats van een twee of drie goedkopere truien van polyester. Niet alleen gaat een wollen trui langer mee, je hoeft deze ook minder vaak te wassen omdat wol zelfreinigend is. Je bespaart dus tegelijkertijd op waterverbruik.

Op de hoogte blijven van alle toffe, duurzame ontwerpen? Volg Daisy Kroon op Instagram en Facebook.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud