Translate
HomeVerhalenDatawetenschappers brengen gebruik Rotterdamse platte daken in kaart

Datawetenschappers brengen gebruik Rotterdamse platte daken in kaart

Rotterdam
Rotterdam-_skyline_vanaf_Weena_westelijk_deel_foto3_2010-11-28_15.05
4 september 2020
| laatste update: 22 oktober 2020
Rotterdam kent meer platte daken dan welke stad ook. De gemeente wil graag dat die daken worden ingezet om regenwater op te vangen en energie op te wekken. Om hier gericht mee aan de slag te kunnen gaan, bracht een groep internationale data-wetenschappers deze zomer samen met de gemeente in kaart hoe de Rotterdamse daken nu al worden gebruikt. Data Science for Social Good is een prestigieus netwerk voor datawetenschappers die hun kennis in willen zetten voor een betere wereld. Jaarlijks organiseert het netwerk een zomerprogramma, waarbij een internationale groep van jonge (aspirant-)wetenschappers aan de slag gaat met projecten uit de praktijk, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, voeding, transport of energie. Dit jaar vindt het programma voor het eerst ook plaats in Europa. Het in kaart brengen van de daken van Rotterdam is één van de zes Europese projecten waar de onderzoekers mee aan de slag gaan.
Veertien vierkante kilometer
In de stad Rotterdam is ruim veertien vierkante kilometer aan platte daken te vinden. Die daken kunnen worden ingezet om de stad meer leefbaar en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door er zonnepanelen op te leggen. Of door deze te beplanten met gras en mos om zo meer regenwater op te kunnen slaan. Of – nog beter – door bovenstaande maatregelen te combineren. Om te kunnen bepalen hoeveel van de daken in Rotterdam hier nu al voor worden gebruikt, heeft een groep DSSG-studenten deze zomer in opdracht van de gemeente data-onderzoek gedaan.
Satellietbeelden
Het onderzoek werd uitgevoerd door satellietbeelden van de stad te analyseren met behulp van wetenschappelijke data-tools De analyse heeft als doel om gedetailleerd in kaart te brengen hoeveel groene daken er al zijn en hoeveel Rotterdammers hun dak nu al multifunctioneel gebruiken. Inzicht hierin geeft de gemeente handvatten om het potentieel van de platte daken van Rotterdam zo optimaal mogelijk te benutten en zo bij te dragen aan een duurzame stad. Raymond van der Wel van de Gemeente Rotterdam neemt vandaag de uitkomsten van het onderzoek in ontvangst.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud