Translate
HomeVerhalenDe daken van Little C

De daken van Little C

Rotterdam
Groen en Water
Little C
31 maart 2021
| laatste update: 31 maart 2021

Water voor een zwembad van 25 meter; zóveel regenwater vangt het waterretentiedak van het nieuwbouwproject Little C op. Wie langsloopt bij het nieuwbouwproject zou het niet zo snel als dak herkennen, want het retentiedak is het dak van de parkeergarage en tegelijkertijd op de begane grond. Zonder dat bewoners van Little C of omwonenden het merken, profiteren zij van de voordelen van het retentiedak. Door de opvang van het water wordt het riool ontlast bij hevige regenval, wordt water vastgehouden in perioden van droogte én wordt het water gebruikt om het groen bij Little C ook groen te houden.

Wie straks rondloopt tussen de vijftien gebouwen bij Little C waant zich – te midden van de drukke stad- in een klein ‘dorp’. De smalle steegjes zijn rijk aan groen dat langs de muren opklimt tot bovenaan de woontorens. En dat is niet het enige. Wie uitzoomt kijkt uit op vijftien daken die volop benut zijn. Je vindt er collectieve daktuinen, zonnepanelen en veel groen. En eigenlijk loop je beneden, tússen de woontorens, ook op een dak: het dak van de parkeergarage is een waterretentiedak.

 
Buiten de gebaande paden

“Met al deze aspecten zijn we bij Little C aan de slag gegaan, waarbij we zeker buiten de gebaande paden zijn gegaan en de markt uitgedaagd hebben om innovatief mee te denken, “ vertelt Mickael Venderbos, directeur Klant en Markt bij J.P. van Eesteren – samen met ERA Contour de projectontwikkelaar en bouwer van dit nieuwbouwproject.

Al deze aspecten van het nieuwbouwproject dragen bij aan allerlei opgaven die we in de stad hebben. Denk aan hittestress, de energietransitie en biodiversiteit. De daken bieden ruimte om aan deze opgaven te werken.

De groenvoorziener van het project, Van Helvoirt Groenprojecten, legde het grote waterretentiedak en het groen aan met behulp van het slimme wateropvangsysteem van Optigrün. Bert van Helvoirt van Van Helvoirt Groenprojecten legt uit: “Als mensen voelen wij ons prettig in een groene omgeving. Daarom vind ik het belangrijk om omgevingen te creëren die aansluiten bij wat wij prettig vinden.”

 
5000 m2 waterretentie

Het waterretentiedak bij Little C is verspreid over de hele wijk. Het dak telt een oppervlakte 5000 m2. Over dit retentiedak wordt 7,5 cm aan water gebufferd – vergelijkbaar met een zwembad van 25 meter.

Een waterretentiedak bestaat uit meerdere lagen. Onderaan een wortelwerend doek dat wordt overkapt met een beschermend vilt-doek. Vervolgens worden daarop kratten van gerecycleerd kunststof en een vilten-doek gelegd met daarbovenop de bestrating of groen. Het regenwater wordt opgevangen en bewaard in de krattenlaag. Door het slimme systeem wordt dit water gebruikt om het groen te bewateren óf het water langzaam naar het riool af te voeren.

 
18,5 km2 aan ruimte op de Rotterdamse daken

Rotterdam heeft maar liefst 18,5 km2 aan platte daken. Meestal nog ongebruikt, en dat is zonde. Want die ruimte kunnen we beter benutten. De daken die benut worden bij Little C zijn hier een heel mooi voorbeeld van. Het retentiedak houdt regenwater vast en maakt het beschikbaar voor irrigatie. Dankzij het groen op de daken en langs de gevels wordt de biodiversiteit verrijkt, blijven de woningen koeler en is de omgeving beter bestand tegen extreem weer. De zonnepanelen op de daken zorgen voor duurzame energieopwekking. En wonen natuurlijk de bewoners in een mooie, gezonde omgeving, mede door de groene dakterrassen.

 
Ook aan de slag met je dak?

Kijk op ‘Aan de slag met je dak‘.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud