Translate
HomeVerhalenDeze VvE gaat met volle energie vooruit

Deze VvE gaat met volle energie vooruit

Rotterdam
Energiebesparing
Hans den Hoedt
2 juni 2021
| laatste update: 1 juli 2021

Hans den Hoedt woont al 35 jaar in een appartementencomplex in de wijk Reyeroord, Ijsselmonde. Eerst als huurder, maar op het moment dat de 56 woningen verkocht werden startte hij als voorzitter van de VVE die nu al ruim 20 jaar zeer actief is. Toen ze de initiatiefnemers waren om het warmtenet van Vattenfall naar de Rotterdamse wijk te halen, trokken ze de aandacht van burgemeester, woningcorporaties, andere VVE’s en zelfs de minister. Deze VVE pakt namelijk alle kansen aan om de flat die in 1968 is gebouwd te upgraden én te verduurzamen. Hans vertelt ons hoe het hen is gelukt samen met alle bewoners grote stappen daarin te maken.

Aan het complex dat lang in de verhuur had gezeten moest na overname veel gebeuren. Met name op gebied van isolatie waren er urgente aanpassingen nodig. Hans: “We hebben het dak opnieuw laten bekleden en isoleren en de kopgevel, die veel vochtdoorslag had, vervangen en van isolatie voorzien. Maar ook de galerijen zijn gerenoveerd en de algemene verlichting is omgebouwd naar LED-verlichting, maar de wensenlijst is nog lang niet af.”


Aansluiting op het warmtenet

Toen de gasketels vervangen moesten worden stond de VVE voor een belangrijke keus: gaan we nieuwe aanschaffen of gaan we van het gas af? De meest duurzame optie is het warmtenet en dus stapten ze als VVE naar Vattenfall (toen nog Nuon) om te vragen naar de mogelijkheden. Hans: “Om ons aan te sluiten, moesten ze onder een trambaan door, dus alleen kregen we het niet voor elkaar. Na een lobby in de wijk waren er genoeg partijen aangesloten om het warmtenet naar dit deel van Reyeroord te halen.”

Gemotiveerd door positieve resultaten

En zo geschiedde! De flat ontvangt sinds november energie van het warmtenet. De VVE kijkt uit naar de eerste eindafrekening volgende maand, die zal laten zien wat het verschil in energieverbruik is. Hans: “We hopen op een gunstig resultaat, want dat motiveert enorm. Zo hebben we het afgelopen jaar €5000 teruggekregen van het energienet omdat we 1,5 jaar terug zijn overgestapt op LED-verlichting. Het werkt positief dat investeringen langzaam weer terugkomen. Het overschakelen op het warmtenet vergt ook wat bewustzijn van alle bewoners om de rekening laag te houden. Omdat we nu 24 uur per dag warmte krijgen geleverd moeten we eraan denken de radiatoren ’s nachts laag of uit te zetten. Toen we nog gebruik maakte van de gasketels gingen deze ook op de nachtstand. Dit moet je nu dus zelf regelen wil je niet verrast worden bij de eindafrekening.”

Zoveel mensen zoveel wensen: wat is prioriteit?

De één wil nieuwe kozijnen, de ander wil dat het schilderwerk wordt aangepakt. Het is in een VVE altijd afwegen wat er bovenaan de lijst komt te staan. Gelukkig is de VVE van Hans betrokken en actief, maar dat gaat niet vanzelf. Hans: “Ik ben al sinds het begin voorzitter van de VVE dus ik ken alle bewoners goed. Wij verzamelen alle wensen en rekenen uit wat het beste aangepakt kan worden. Maar er moet eerst geld voor zijn natuurlijk. Zo zijn we aan het sparen voor de renovatie van de balkons die hopelijk in 2023 plaats kan vinden. Daarnaast staan de nieuwe kozijnen en het verder isoleren van het pand bovenaan. Wie weet kunnen we dat met behulp van de nieuwe lening voor VVE’s doen. Daar gaan we de mogelijkheden zeker voor onderzoeken.”

Wil jij ook duurzame stappen zetten met je VVE?

Duurzaam010 heeft een nieuwe lening voor VVE’s gelanceerd waardoor het mogelijk is om gezamenlijk een bedrag aan te vragen om te verduurzamen en het later terug te betalen. Zo heb je nu al profijt van de voordelen van een duurzaam huis.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud