Translate
HomeVerhalenDigitale bijensensoren op multifunctioneel dak

Digitale bijensensoren op multifunctioneel dak

Centrum
Groen en Water
honey-bees-401238_1920
19 mei 2020
| laatste update: 21 september 2020

Het dak van de Delftse Poort is multifunctioneel: planten en grassen zorgen voor temperatuurbeheersing, een gezonder leefklimaat en waterberging. Vandaag is een extra element toegevoegd: een digitaal sensorplatform voor bijen en imkers.

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) heeft het sensorplatform vandaag geopend. Het platform is een klimaatvriendelijke innovatie die natuur en technologie samenbrengt. De komst van het sensorplatform werd mogelijk dankzij een succesvolle crowdfundingactie door Beep.nlIntermax Cloudsourcing en It’s from Rotterdam Honey (van stadsimker Balten Schalkwijk).

Het platform gaat het gedrag, gewicht, geluid en de temperatuur van bijenvolken registreren. Imkers krijgen via deze sensoren beter inzicht in het welzijn van hun bijenvolken en weten daardoor beter hoe ze voor hun bijen moeten zorgen. Dat is belangrijk, want bijen zorgen voor 80 procent van de bestuiving van ons voedsel.

Samenwerking

Het doel van hun samenwerking is om met sensortechnologie imkers in heel Nederland te ondersteunen in het houden van bijen. Dat kan onder meer met de BEEP webapp, een gratis digitaal platform waarop imkers hun administratie bijhouden. Zowel hobby- als professionele imkers kunnen hun bijenstanden, bijenkasten en inspecties opslaan en raadplegen. Het platform is voor iedereen toegankelijk.

Het sensorplatform stuurt de data door via het netwerk van Intermax, zodat imkers overal ter wereld heldere grafieken krijgen op hun smartphone. De imker kan zo vanaf de bank volgen hoe het met zijn honingbijen gaat. Het doel van hun samenwerking is om met sensortechnologie imkers in heel Nederland te ondersteunen in het houden van bijen.

Multifunctionele daken

De bijensensor op het dak van de Delftse Poort is een mooi voorbeeld van het multifunctioneel gebruik maken van een dak. Zo werd hier vorig jaar een dak van 2.500 vierkante meter aangelegd met ruimte voor waterberging, planten en grassen. Zo’n ‘groenblauw’ dak vangt hitte op tijdens hete periodes en vangt regen op bij hoosbuien. Hierdoor verbetert het leefklimaat van het gebied. Een slimme regenradar meet op het dak wat de exacte regenval is in de binnenstad. Het bijensensornetwerk is een mooie aanvulling op de bestaande functies van dit multifunctionele dak.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud