Translate
HomeVerhalenOns huis blijft vijftig jaar lang comfortabel én duurzaam

Ons huis blijft vijftig jaar lang comfortabel én duurzaam

Rotterdam
Energiebesparing
Bodil en Wouter
11 mei 2022
| laatste update: 27 november 2023

Een huis klaar voor de toekomst: met die wens zijn Bodil en Wouter vorig jaar gestart met een flinke verbouwing. Er moest heel wat gebeuren aan hun huis in Middelland. Ze isoleren, zorgen voor duurzame energie en hergebruiken zoveel mogelijk materialen of kiezen milieuvriendelijke alternatieven. Welke stappen hebben ze precies genomen en waar lopen ze tegenaan?

Alle installaties, zoals de meterkast, het verwarmingstoestel en de radiatoren waren al dertig jaar oud, waardoor de kosten voor energie bleven stijgen. De woningcorporatie had geen geld om de woningen te verduurzamen en aardgasvrij te maken en besloot het pand te verkopen. Een kans voor Wouter en Bodil: ze kunnen het huis nu duurzaam en, met een beetje geluk, helemaal aardgasvrij maken.


Weinig energie nodig

“We willen lang in het huis kunnen wonen”, vertelt Bodil. “Daarom hebben we nagedacht over de vraag: hoe kunnen we een huis bouwen dat over vijftig jaar nog steeds comfortabel en duurzaam is? Het is dan vooral belangrijk om weinig energie te gebruiken. Daarom isoleren we goed. Waar het glas vervangen moest worden, hebben we direct driedubbel glas laten zetten. Daarnaast hebben we de vloer en muren laten isoleren en zelf vloerverwarming gelegd. Ook plaatsen we een warmte-terugwin-installatie. Die installatie verwarmt binnenkomende lucht met de warme lucht die juist naar buiten gaat. Met deze en andere maatregelen maken we het huis energiezuinig.”


Schone energie en warmte

Toch blijft er altijd energie nodig. Elektriciteit hopen Wouter en Bodil op te wekken met zonnepanelen op het dak. “Op den duur zouden we ons huis misschien zelfs kunnen losmaken van het elektriciteitsnet”, legt Wouter uit. “Dan zouden we helemaal kunnen voorzien in onze eigen stroom. Daarvoor houden we de ontwikkeling in de gaten van batterijen om de opgewekte elektriciteit op te slaan. We hebben alvast mantelbuizen naast de standleidingen gelegd, zodat de benodigde bedrading er in de toekomst doorheen zou kunnen. Maar of het ervan komt, dat moeten we nog zien.”

Wouter en Bodil hebben door het hele huis vloerverwarming aangelegd. Samen met de goede isolatie hebben ze nauwelijks warmte nodig. De warmte die ze nodig hebben, wekken ze graag duurzaam op. “Het is niet mogelijk om in onze tuin een grondbron aan te leggen”, vertelt Wouter. “Maar we hopen dat we een warmtebron mogen slaan in het stukje groen voor de deur. Daar zouden we dan ons huis en een paar andere huizen in de straat mee kunnen verwarmen. Hiervoor moeten we wel in overleg met de gemeente.”


Liever natuurlijk

Een ander aspect van de duurzame verbouwing is de keuze voor materialen. Dit doen ze in de eerste plaats door kritisch hun materialen te kiezen. “We willen zoveel mogelijk materialen hergebruiken”, legt Wouter uit. “Ondanks de ouderdom hebben we veel paneeldeuren, vloerbalken en aftimmerlatten kunnen hergebruiken. Kers op de taart zijn de originele schuifdeuren die een nieuwe plek in de studeerkamer krijgen. Als hergebruik niet mogelijk is, gebruiken we natuurlijke materialen, die niet ongezond zijn voor de mens. Die laten soms wat langer op zich wachten of zijn iets duurder. Maar in traditionele gipsblokken zitten stoffen die ziektes kunnen veroorzaken. Dus die gebruiken we liever niet. In plaats daarvan gebruiken we zoveel mogelijk lichtgewicht scheidingswanden met ecose-isolatie. Deze isolatie is gezonder dan bijvoorbeeld glaswol.”


Gouden tip

“Als je de kans hebt, pak de verduurzaming van je woning dan goed aan bij de aankoop van je woning”, benadrukt Bodil. “Het nadeel van een grote verbouwing is dat het huis een flinke bouwput is. Dat is niet fijn, maar als je er nog niet woont, is de overlast minimaal. Want als je huis eenmaal gestuukt is, dan ga je niet meer zo snel grondig isoleren.”

Kostenafwegingen kunnen veel stress geven tijdens een verbouwing. Maar als je jezelf overtuigt dat je het doet voor een langere periode van bijvoorbeeld dertig jaar, dan zijn die kosten ineens een stuk minder stressvol. Wouter durft nog verder te gaan: “Een duurzame verbouwing levert je op de lange termijn meer geld op dan een standaard verbouwing.” Heb je geen verbouwing op de planning staan, dan moet je wat creatiever zijn. Het advies van een Eigen Huis Coach kan dan helpen.

Subsidies & leningen

Wilt u ook energiebesparende en woning verbeterende maatregelen nemen voor uw huis? De gemeente Rotterdam biedt huiseigenaren subsidies en een lening voor het verduurzamen van hun woning. Meer informatie? Lees het hier!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud