Translate
HomeVerhalenDuurzaam idee voor uw wijk? Kom maar door!

Duurzaam idee voor uw wijk? Kom maar door!

Rotterdam
Circulair
Julia van Santbrink
22 augustus 2022
| laatste update: 24 augustus 2022

Rotterdam zit vol goede ideeën. En die hebben we hard nodig om te zorgen dat we circulair gaan leven. Circulair? Dat betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Zodat de stad en de rest van de wereld een prettige plek blijft om te wonen.

Sinds juni 2021 helpt Julia van Santbrink bewoners met het uitvoeren van hun circulaire ideeën. Dat doet ze samen met nog een aantal collega’s. De circulaire wijkaanpak, noemen we dat. Is dat ingewikkeld? “Nee hoor, meer dan een idee heb je niet nodig!”


Even voorstellen

Julia van Santbrink startte in juni 2021 als projectleider circulaire wijkaanpak bij de gemeente Rotterdam. Ze is geboren en getogen Rotterdamse en werkt al zes jaar voor de gemeente. Eerst als jongerencoach, nu als projectleider om wijken en buurten in Rotterdam duurzamer te maken. Ze houdt van de stad. “Je komt in Rotterdam zoveel verschillende mensen tegen van over de hele wereld, dat vind ik heel gezellig. Ik denk dat ik me daardoor ook makkelijk met mensen verbind.”


Ik wil horen wat mensen willen doen

En dat komt goed van pas. Julia gaat samen met haar collega’s op zoek naar de circulaire verhalen en ideeën van bewoners. “Ik wil mensen niet zeggen wat ze moeten doen. Ik wil juist horen wat zij willen doen. Alleen samen kunnen we zorgen voor de stad, de wereld en een fijne toekomst.”

“Ik word er heel blij van als ik zie wat er allemaal al is ontstaan in de stad de afgelopen periode. Er is zoveel enthousiasme onder bewoners in de stad. Dat werkt aanstekelijk. Daar moeten we op verder bouwen. Ik hoop daarom dat er steeds meer mensen bij ons aankloppen”.


Bewoners samenbrengen

“Er worden veel dingen van bovenaf opgelegd. Terwijl de Rotterdammers zelf al zoveel goede ideeën hebben. Ik wil bewoners samenbrengen en de juiste hulpmiddelen geven om plannen in hun wijk uit te voeren. Ik kan helpen in het contact met de gemeente, subsidies tippen en weet wellicht nog andere financiële mogelijkheden voor de circulaire ideeën van bewoners.”

“Natuurlijk willen we wel wat dingen weten voordat je als bewoner een financiële bijdrage krijgt voor een idee. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je goed kunt laten zien waarmee je jouw nabije buurt duurzamer maakt. Wat ga je doen? Wat levert het op? Voor wie? Is het toegankelijk voor iedere buurtbewoner, ongeacht leeftijd, afkomst enzovoorts? Dat spreken we samen door. En ik denk mee met bewoners om dat concreet te maken als dat nodig is”.


Waar moet ik beginnen?

Heeft u een idee voor uw wijk, buurt of straat? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Neem contact op met Julia. Ze maakt u wegwijs binnen de gemeente en andere organisaties. Of weet misschien wel een goede subsidie voor uw idee. Samen maken we uw buurt duurzamer!

T: 06 14 30 03 32
E: circulair@rotterdam.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud