Translate
HomeVerhalenDuurzaam ondernemen in Rotterdam: De Moestuinman

Duurzaam ondernemen in Rotterdam: De Moestuinman

Rotterdam
Groen en Water
Moestuinman-bijgesneden
3 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Ondernemen010 interviewt regelmatig ondernemende Rotterdammers met innovatieve en inspirerende ideeën; ook op het gebied van duurzaamheid. Zoals Max de Corte (39), die zich heeft gespecialiseerd in de aanleg van groen in de stad.

 
1. Wat voor onderneming heb je?

“Met mijn bedrijf Moestuinman ben ik vooral buiten bezig. Tien jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd, ik wilde doen wat ik leuk vind. Ik begon met het aanleggen van buurtmoestuinen. Dat bleek al snel een groot succes. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in voedselbossen, permacultuur en groene schoolpleinen. Die projecten begeleid ik vanaf idee, naar financiering tot de aanleg en het onderhoud. Ik geef ook cursussen, workshops en lezingen over mijn werk.”


2. Zit het ondernemen je in het bloed?

“Ik had nooit verwacht dat ik ondernemer zou worden. Ik ben een autodidact. Ik ben zelf dingen gaan ontdekken en daaruit bedenk ik steeds nieuwe projecten. Ik blijk zakelijk genoeg om er geld mee te verdienen en ik vind het ondernemen echt fantastisch.”


3. Hoe ga je om met de veranderende economie?

“Ik was de veranderende economie voor. De gemeente en waterschappen zijn bijvoorbeeld de laatste jaren erg bezig met de ‘sponsstad’. Veel groen zorgt voor de opname van water, verkoeling, afvang fijnstof, etc. Daar ben ik al jaren mee bezig. Toch zie ik het positief in. Wij liften nu mee op alle ontwikkelingen, het biedt ons nieuwe kansen.”


4. Hoe bereid jij je voor op de toekomst?

“Bij elke keuze die ik maak weeg ik de korte en de lange termijn af. De voedselbossen die ik aanleg zijn bijvoorbeeld voor de lange termijn. Daar pluk ik jaren later letterlijk de vruchten van! Verder vind ik het belangrijk om te leren en te ontdekken. Dat is integraal onderdeel van mijn businessmodel.”


5. Waardoor of door wie word je geïnspireerd?

“Ik kijk graag naar andere pioniers. De koplopers. Ik vind dingen niet altijd zelf uit, maar kijk graag af en bedenk hoe iets beter kan.”


6. Wat voor kansen geeft Rotterdam jou?

“Met Moestuinman kunnen we indirect gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen. Dat is erg prettig. Je kunt in Rotterdam grote dingen bereiken. Er liggen hier zoveel kansen. Rotterdam is een arme stad, maar daardoor kun je veel bereiken. De stad ligt onder een vergrootglas. Alles wat hier gebeurt, gaat sneller. Daarnaast hebben Rotterdammers een ondernemerscultuur. We gaan het gewoon maar eens doen!”


7. Waar ben je het meest trots op?

“Ik had nooit kunnen bedenken dat ik succesvol zou zijn met mijn werk. De dingen die ik doe voelen voor mij als veilig. Ik zit boordevol plannen, wat ik leuk vind doe ik. Dat is wel iets om trots op te zijn. Ik pak dingen groots aan, vaak heeft dat veel tijd nodig. Ik leer geduldig te zijn, een project heeft, net als een boom, tijd nodig om te groeien.”


8. Heb je tips voor andere ondernemers?

“Leer jezelf kennen en doe wat je leuk vindt. Je kunt beter tien jaar ontdekken en fouten maken, dan niets doen. Er gaat de komende tijd veel veranderen. Dat moet hoe dan ook. Ga er in mee. Je wordt erop afgerekend als je het niet doet.”

 

Meer verhalen over innovatieve Rotterdamse ondernemers vind je op Ondernemen010.nl

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud