Translate
HomeVerhalenDuurzame bezems vegen schoner

Duurzame bezems vegen schoner

Rotterdam
Circulair
RDAM-circulaire-bezems
4 september 2020
| laatste update: 23 september 2020

Denk je aan bezems, dan denk je al snel aan afval. Maar hoe kun je voorkomen dat je bezems zélf vroegtijdig als afval op de vuilstort belanden? Daar gaat de Rotterdamse gemeentereiniging, die jaarlijks bijna 20.000 bezems gebruikt, voortaan slimmer mee om.

Bezems van berkenhout

De gemeente gebruikte al bezems van berkenrijs. Een soort heksenbezems. Deze houtsoort bleek na grondig onderzoek veruit het meest duurzame materiaal voor een goede bezem. Bij dat onderzoek is onder meer gekeken naar de CO2-uitstoot en klimaatimpact van de productie, transport en verwerking na afdanking. Daarbij won de berkenrijsbezem de strijd glansrijk van de strobezem en de kunststofbezem.

Niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk bewijst de bezem van berkenhout zijn waarde. Waar een bezem van stro het slechts twee uur volhoudt, kun je met een berkenrijsbezem wel twaalf uur vegen. Een kunststof bezem gaat met 120 uur weliswaar veel langer mee, maar dat weegt niet op tegen de score van de berkenbezem op de klimaatimpact en de gebruiksresultaten.

 
Levensduur verlengen

Hoe voorkom je dat je je bezems van berkentakken onnodig vroeg moet weggooien? Die uitdaging nam Johan Bunk, praktijkopleider bij de Bedrijfsschool van de gemeente Rotterdam, met beide handen aan. Daar zijn nu een aantal simpele, maar doeltreffende oplossingen voor gevonden.

    • Maak de bezem vochtig:  een vochtig gemaakte berkenrijsbezem gaat vier keer langer mee dan een droge. Daardoor zijn er jaarlijks duizenden bezems minder nodig.
    • Minder bezems betekent minder inkoop : de gemeente hoeft driekwart minder bezems in te kopen.
    • Minder inkoop betekent lagere kosten: de gemeente denkt zo jaarlijks tienduizenden euro’s te kunnen besparen. Voor de komende 5 jaar scheelt dat zo’n 150.000 euro.
    • Is een bezem van berkenhout afgeschreven? Dan het hout nog prima worden gebruikt als houtsnippers voor wandelpaden in parken of op kinderboerderijen.

 

 
Bomen planten

Tijdens de Boomfeestdag in Reyeroord, de wijk in het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde, zijn ook berkenrijsbomen geplant. De takken van deze bomen kunnen dienen vervolgens als materiaal om bezems van te maken. En met deze bezems kan de wijk schoongeveegd worden.

Een van de ambities van de gemeente Rotterdam is om in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent dat de gemeente afval als grondstof gaat zien om zo het grondstoffengebruik te verminderen. Dat betekent ook: langer vegen met goede bezems.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud