Translate
HomeVerhalenEen duurzame school waar de hele buurt van profiteert!

Een duurzame school waar de hele buurt van profiteert!

Rotterdam
Groen en Water
Header campagne
7 juli 2021
| laatste update: 19 november 2021

Een groen-blauw schoolplein met moestuin en beekjes, en een zonnedak waar de buurt van meeprofiteert. Daltonschool De Margriet in Blijdorp pakt alle kansen om te verduurzamen en daarmee bewustwording te creëren bij hun leerlingen én de rest van de wijk. Directeur Joekjan Höweler reageert trots op de duurzame ontwikkelingen van de afgelopen jaren en vooral hoe dit samen met de ouders, omwonenden en zijn team is gerealiseerd.

Daltonschool De Margriet is een mooi voorbeeld van een basisschool die duurzaamheid omarmt, zowel in en om het gebouw als het educatieprogramma. Maar dat lukt de schoolleiding niet alleen. Joekjan Höweler vertelt ons over hun succesverhaal en hoe de hele buurt hier de schouders onder zette.

Een groen-blauw schoolplein als ontmoetingsplek

Kinderen lesgeven over duurzaamheid, werkt nog beter in een omgeving die dat thema op alle vlakken uitstraalt. Dat is waarom een aantal actieve ouders samen een werkgroep vormden om een groen-blauw schoolplein te creëren voor basisschool De Margriet.

Directeur Joekjan Höweler: ‘De gemeente Rotterdam geeft subsidies voor groen-blauwe schoolpleinen. Onze werkgroep heeft hiervoor een plan gemaakt en kreeg het aangevraagde bedrag toegekend. We hebben hiermee zoveel mogelijk tegels uit het schoolplein gehaald en vervangen voor meer groen en een waterplan. Zo zijn er beekjes met een zandbodem waar het regenwater in wordt opgevangen. Ook hebben we tuintjes met kruidenplanten aangelegd, wat samen zorgt voor een plein vol beleving. De kinderen kunnen met een waterpomp hun eigen stroompjes maken en ze zijn dagelijks bezig met graven en het bouwen van dammen. Doordat we ons plein niet afsluiten met een hek zijn we nu een ontmoet- en speelplek voor kinderen en ouders uit de hele buurt.”


Groene energie voor de hele buurt

De duurzame oplossingen beperken zich niet alleen tot het schoolplein. De Margriet voorzag het gebouw afgelopen periode van dubbelglas en van nieuwe systeemplafonds met lichttegels van LED. Daarnaast ligt het platte dak van de school sinds vorig jaar vol met zonnepanelen waar de hele buurt van meeprofiteert.

Joekjan Höweler: ‘Het zonnedak was een initiatief van een aantal ouders in de buurt. Zij richtten een coöperatie op voor wijkbewoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kwijtkunnen. Op zoek naar een geschikt dak waar dat wel kon, kwamen ze bij ons uit. Het idee erachter is dat omwonenden een aantal van deze panelen kunnen leasen voor 15 jaar, en daar hebben wij als school natuurlijk ook profijt van. Niet alleen omdat we zelf ook een deel van de panelen bezitten, maar vooral omdat we nu de ouders van onze leerlingen ook in stroom kunnen voorzien.’


Gedeelde verantwoordelijkheid

Of er nog meer duurzame ontwikkelingen op de planning staan? Joekjan: ‘Vooralsnog geen grote nieuwe projecten. Wel willen we meer inhoud geven aan het groen-blauwe schoolplein. Er liggen nog mooie kansen om het plein te integreren in ons educatie-programma, bijvoorbeeld door sommige lessen standaard buiten te laten plaatsvinden. Daarnaast is de moestuin nu in volle bloei en dat moet onderhouden worden. Daarvoor vragen we niet alleen verantwoordelijkheid van de schoolkinderen maar ook van de buurt. Zeker met het oog op de zomervakantie kunnen we wel wat buren gebruiken die het bloeiende plein onderhouden én die ondertussen een oogje in het zeil houden op ons open schoolplein.’


Wil jij ook duurzame stappen zetten samen met een basisschool?

Gemeente Rotterdam heeft een nieuwe lening voor scholen en maatschappelijke organisaties gelanceerd waardoor het mogelijk is om nu een bedrag aan te vragen om te verduurzamen en het later terug te betalen. Zo heb je nu al profijt van de voordelen van een duurzaam (school)gebouw.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud