Brood: we gooien er met elkaar nogal wat van weg. BroodNodig verzamelt oud brood om er biogas van te maken, waarop Rotterdamse bakkers vervolgens weer nieuwe broodjes kunnen bakken. Zo is de cirkel rond!
In de top drie van meest verspild voedsel is brood een vaste klant. Alleen al in ons land gooien we per dag 435 duizend broden weg: jaarlijks goed voor zo’n 127 miljoen kilo brood. Naast dat het natuurlijk zonde is om prima voedsel te verspillen terwijl er op andere plekken in de wereld honger is, is brood weggooien ook slecht voor het milieu: de grondstoffen en energie die nodig zijn geweest om een brood te bakken zijn dan onnodig verbruikt. Bovendien trekt oud brood ongedierte als ratten en muizen aan. Broodafval is daarom niet alleen zonde van het brood; het beschadigt ook het milieu en onze leefomgeving.
Van brood naar biogas naar brood
De oprichter van het Rotterdamse BroodNodig vond het hoog tijd om verandering te brengen in al die broodverspilling. BroodNodig verzamelt daarom broodafval. Dit doen ze samen met wijkorganisaties, moskeeën en kinderboerderijen en met broodbakken, die je verspreid over de stad kunt vinden. De inhoud wordt wekelijks opgehaald en omgezet in compost of duurzame energie. Voor dit laatste ontwikkelde BroodNodig een speciale machine die het broodafval met behulp van bacteriën omzet in gas. Dit biogas wordt vervolgens gebruikt door Rotterdammse bakkers met een gasoven, die er weer nieuwe broden van bakken. De circulaire economie op z’n best!
Vergeet preventie niet!
“Voorkomen is beter dan recyclen”, zegt ook BroodNodig. Daarom voeren de mensen van BroodNodig ook campagne tegen het broodafvalprobleem in het algemeen én organiseren ze regelmatig ‘BroodNodige’ events met oud brood-maaltijden en interessante sprekers. Zo was BroodNodig in het voorjaar van 2018 mede-organisator van World disco soup day in het Wijkpaleis in Rotterdam West. Samen met de buurt werden hier – op de beat van discomuziek – onder meer soepen, tosti’s, chutneys gemaakt van producten die anders in de vuilnisbak waren beland.
Wat kun jij doen?
Brood is veel te kostbaar om zo maar weg te gooien. Zorg dus allereerst dat dit niet nodig en eet het zoveel mogelijk op. Is het echt niet meer eetbaar? Vind dan een broodbak bij jou in de buurt en doe hier je oude, niet meer eetbare brood in. Inmiddels zijn er ruim vijftig inzamelplekken in Rotterdam te vinden!
Voor meer informatie over de organisatie, de locaties van de broodbakken én de events kun je terecht op de website van BroodNodig of de BroodNodig Facebookpagina.