Translate
HomeVerhalenEen Rooftop Revolution in Rotterdam

Een Rooftop Revolution in Rotterdam

Rotterdam
Groen en Water
Vermelding-Stadslab-Hoogkwartier-artist-impression-van-het-Hoogkwartier
4 augustus 2020
| laatste update: 10 september 2020

Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland. Rooftop Revolution en de Rotterdamse DakenDiva gaan samen met Rotterdammers en met steun van gemeente Rotterdam aan de slag om de platte daken nieuwe functies te geven.

Rotterdam wordt steeds drukker en de ruimte schaarser. En de stad maakt zich klaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn steeds vaker warme zomers en extreme regenval. De gemeente wil de komende jaren daarom 20 hectare extra groen in de stad. Niet alleen zorgt groen voor een fijnere omgeving om in te wonen en werken, maar ook voor verkoeling bij hitte en het helpt bij de afvoer van regenwater.

 

Rotterdamse daken

Rotterdam heeft een oppervlak van 18,5 km2 aan platte daken. Die platte daken, nog veelal leeg en ongebruikt, zijn ideaal om op te wonen, werken, recreëren en voor meer groen in de stad. Maar met deze daken kan nog veel meer, denk aan zonnepanelen of een dakterras. Rooftop Revolution en de Rotterdamse DakenDiva Esther Wienese gaan samen met bewoners van vier wijken aan de slag om deze platte daken te transformeren.

 

Pilot in de wijken

De Rooftop Revolution start deze zomer in het Hoogkwartier, Middelland, Nieuwe Westen en Bloemhof. Die vier wijken hebben last van wateroverlast en extreme hitte in de zomer. Daarnaast verschilt de bebouwing en bevolkingsopbouw per wijk. Op deze manier wordt er tijdens de pilot zoveel mogelijk kennis opgedaan over de kansen en mogelijkheden bij verschillende daken. Deze geleerde lessen kunnen vervolgens worden gebruikt in de andere delen van de stad.

 

Wijkaanjagers

Om bewoners in de pilotwijken enthousiast te maken, heeft elke wijk een eigen thema en wijkaanjager. De wijkaanjager kent de wijk goed en wil meewerken aan een goede, gezonde en fijne leefomgeving. In het Hoogkwartier is DakenDiva Esther Wienese zelf wijkaanjager. Ze gaat zich richten op het toevoegen van duurzame woon- en leefruimte op de daken. In Middelland sluit Rooftop Revolution aan bij de buurtbeweging Mooi, Mooier, Middelland. In het Nieuwe Westen wordt er samengewerkt met het Verbeterplan Pupillenbuurt. In Bloemhof wordt de samenwerking gezocht met onder meer woningcorporaties voor duurzame en sociale daken.

 

Doe mee!

Woon of werk je in één van deze vier wijken en wil je ook kleur geven aan de daken? Meld je aan bij jouw wijkaanjager via www.rooftoprevolution.nl/rotterdam. Woon of werk je niet in één van deze vier wijken, maar zie je wel kansen in jouw wijk? Onderzoek dan wat jij kan doen met een kansrijk dak. Kijk op rotterdam.nl/duurzaam of stel je vraag via  het duurzaamheidsloket van de gemeente: www.rotterdam.nl/duurzaamheidsvraag.

 

Over Rotterdamse DakenDiva en Rooftop Revolution

Esther Wienese is auteur van ‘Het Rotterdams Dakenboek: nieuw gebruik van dak en stad’ en bedenker van de Rotterdamse Dakentour. Rooftop Revolution adviseert Verenigingen van Eigenaren, woningcorporaties, ontwikkelaars, beleggers en overheden over het verduurzamen van daken. Samen met Rotterdammers en met steun van gemeente Rotterdam trekken zij deze zomer vier Rotterdamse wijken in om met de wijkbewoners de platte daken nieuwe functies te geven.

 

Headerfoto: Stadslab Hoogkwartier

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud