Translate
HomeVerhalenEengezins tussenwoning – Beverwaard

Eengezins tussenwoning – Beverwaard

IJsselmonde
Energiebesparing
Eengezins tussenwoning - Beverwaard_header
21 augustus 2020
| laatste update: 23 september 2020

Aniel woont met zijn vrouw en twee kinderen met veel plezier in een eengezinswoning in een rustige buurt in Beverwaard. Een aantal jaar geleden kocht hij deze tussenwoning – met grote tuin achter en een autovrije, groene straat aan de voorzijde – en het huis bleek perfect voor zijn gezin. Wel was het er soms wat koud en tochtig, zeker in de slaapkamers van zijn kinderen. Aniel liep dan ook al een tijdje rond met plannen om zijn huis te verduurzamen: hij wilde zijn huis beter isoleren, zonnepanelen installeren en een warmtepomp leek hem misschien ook wel een goed idee.

In winkelcentrum Keizerswaard liep Aniel toevallig langs de Duurzaamheidswinkel, waar hij in gesprek raakte over zijn plannen met eigenhuis-coach Jerry Wesemann. Die bood aan om langs te komen. Na het doen van een warmtescan zagen ze dat er vooral bij de ramen en deuren veel warmte weglekte – geen verrassing voor Aniel en zijn vrouw. Ook bleek de kruipruimte erg vochtig. Het installeren van een warmtepomp werd besproken, maar daar ziet Aniel voorlopig toch vanaf. De eigenhuis-coach adviseerde hem ook over de mogelijkheid van zonnepanelen en wees hem op het sluipverbruik van verouderde elektrische apparaten. 

 
Genomen maatregelen

Aniel koos er uiteindelijk voor om zijn kruipruimte extra te laten isoleren door hier bodemisolatiemateriaal in te laten spuiten. Dit was zo gebeurd. Via een kennis kocht Aniel bovendien tien zonnepanelen voor zijn achterdak. Tot slot bestelde hij nieuwe kozijnen en ramen met HR+++-glas, de best isolerende glassoort die er is. Helaas zijn bij het bestellen niet alle juiste maten binnengekomen, waardoor deze laatste stap nog niet helemaal is afgerond, maar dit gebeurt zeer binnenkort.

In eerste instantie was Aniel van plan alle maatregelen zelf te financieren. Eigenhuis-coach Jerry wees hem echter op de mogelijkheid van het afsluiten van een lening bij het Stimuleringsfonds Huisvesting. Dit bleek een veel voordeligere optie te zijn, waar Aniel uiteindelijk ook gebruik van heeft gemaakt.

Wat Aniel merkt van de maatregelen? Op de kamer van zijn kinderen is het al een stuk behaaglijker: daar zijn de ramen al vervangen en tocht het veel minder. Ook de zonnepanelen leveren gelijk iets op: het gezin levert voor zo’n 50 euro per maand terug aan het stroomnet. De wasmachine en de vaatwasmachine draaien tegenwoordig overdag, als de zon schijnt. Of de extra bodemisolatie ook zin heeft, zal pas blijken als het weer kouder wordt, maar Aniel heeft er vertrouwen in. Hij heeft nog niet laten onderzoeken wat zijn nieuwe energielabel is, maar gokt op B of zelfs A. Daarnaast verwacht hij per maand een stuk minder geld kwijt te zijn aan de energierekening.

 
Toekomstplannen

Aniel is momenteel erg tevreden met zijn huis, en heeft voor de nabije toekomst geen grote plannen. Al staat een energiezuinige vriezer nog op het verlanglijstje. Wel ziet hij nog veel kansen bij de huizen om hem heen. Aniel wijst zoveel mogelijk buren op de voordelen van duurzame maatregelen en de hulp die je daarbij kun krijgen in de Duurzaamheidswinkel – onder meer met de financiering. Zijn tip? Gewoon doen!

WijkBeverwaard
Soort woningTussenwoning eengezinswoning
Bouwjaar1983
Oppervlakte120 m2
Inhoud 
Aantal gezinsleden2 volwassenen, 2 kinderen 
Genomen maatregelen

Kruipruimte geïsoleerd, 10 zonnepanelen, 

deuren en kozijnen vervangen voor kunststof 

exemplaren met HR+++-glas

Energielabel vóór maatregelenC
Energiekosten vóór maatregelen€ 160,- p/m
Energielabel na maatregelenNaar verwachting A of B
Energiekosten na maatregelenNaar verwachting € 120- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud