Translate
HomeVerhalenEengezins tussenwoning – Ommoord

Eengezins tussenwoning – Ommoord

Prins Alexander
Eengezins tussenwoning - Ommoord_header
20 augustus 2020
| laatste update: 27 mei 2021

Jeronimus woont in Ommoord, Prins Alexander Heidebuurt. Hij leeft daar met zijn partner en twee kinderen in een eengezins tussenwoning gebouwd rond 1979. Isolatie was in de tijd dat zijn huis werd gebouwd in opkomst, maar technieken waren nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Dit neemt natuurlijk niet weg dat u in een oudere woning ook prima aan de slag kunt met energiebesparing en meer comfort. En dat is precies wat Jeronimus heeft gedaan: in kleine stappen heeft hij zijn eigen energierekening fors teruggebracht!

 
Genomen maatregelen

In 2013 volgde Jeronimus uit interesse de milieucoach cursus van het Milieucentrum. Tijdens die bijeenkomsten leerde hij veel door te luisteren naar zijn medecursisten. Na afloop ontving hij een checklist met vijftig maatregelen waarmee hij thuis één voor één aan de slag is gegaan. Met iedere genomen maatregel werd geld bespaard op de energierekening, en met dat bespaarde geld werd weer een nieuwe maatregel genomen. Zo werd stapje voor stapje het energieverbruik teruggebracht.

De eerste stap was dat Jeronimus via een energiemeter het energieverbruik van het gezin begon te monitoren; een vereiste als je je verbruik wilt verminderen. Ook bracht hij direct tochtstrips aan door het huis. Een logische volgende stap was het vervangen van oud dubbel glas beneden en enkel glas boven door triple glas. Vervolgens was de kruipruimte van de woning aan de beurt met vloerisolatie. Als kers op de taart kwamen daar ook nog acht zonnepanelen op het dak bij via de WoonWijzerWinkel.

Toen ze met hun ‘stappenplan’ begonnen, had het gezin een energierekening van circa 1500 m3 voor gasverbruik en 3000 kWh voor elektraverbruik. Dit hebben ze nu weten terug te brengen naar zo’n 400 m3 voor gas en 100 kWh voor elektra. Bovendien besparen ze maandelijks tweehonderd euro op hun energierekening! Van dit geld gaan ze niet op vakantie – nee, ze hebben bewust gekozen om hiermee verder te investeren in de toekomstbestendigheid van hun woning. Dat is ook hoe ze de totale investering van € 8.000,- die ze tot nu toe hebben gedaan, hebben weten te bekostigen.

 
Toekomstplannen

De volgende maatregel die Jeronimus wil nemen ligt al vast. Dat wordt dakisolatie. Eerst stookte Jeronimus vooral in de woonkamer, waardoor hij dit niet direct noodzakelijk vond. Nu zijn zoon, die steeds ouder en zelfstandiger wordt, op zolder slaapt, staat het wel op de to-do-list.  Verder staat een nieuwe verwarmingsinstallatie ook op het verlanglijstje. Voor nu doet hun bestaande cv-ketel het nog prima. Die ‘branden’ ze dan ook eerst op om zichzelf wat ruimte voor oriëntatie te geven. Dat is ook duurzaam op z’n tijd!Verder zit Jeronimus zeker niet stil. Hij is actief in de Bewonersvereniging Heidebes, waar hij kennis uitwisselt met enkele andere buurtbewoners. Samen zoeken ze voor de buurt naar slimme en soms ook collectieve, duurzame oplossingen. Daarnaast organiseren ze buurtacties, zodat andere buren ook aan de slag gaan met energie- én geldbesparing.

Wijk Prins Alexander Heidebuurt (Ommoord)
Soort woning

Eengezins twee-onder-een-kapwoning

Bouwjaar 1979
Oppervlakte 122 m2
Inhoud 428 m3
Aantal gezinsleden 2 volwassenen, 3 kinderen (12-18 jaar)
Genomen maatregelen

Gedragsveranderingen, isolatievormen, ledverlichting, zonnepanelen

Energielabel vóór maatregelen C
Energiekosten vóór maatregelen € 250,- p/m
Energielabel na maatregelen

A

Energiekosten na maatregelen € 50,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud