Translate
HomeVerhalenEengezins twee-onder-een-kapwoning – Groot-IJsselmonde

Eengezins twee-onder-een-kapwoning – Groot-IJsselmonde

IJsselmonde
Eengezins twee-onder-een-kapwoning - Groot-IJsselmonde_header
20 augustus 2020
| laatste update: 27 mei 2021

Jerry woont in Groot-IJsselmonde. Met zijn partner en twee kinderen leeft hij aan een van de mooie oorspronkelijke dijken die IJsselmonde rijk is. Zijn wens was altijd om een verouderde kluswoning te kopen die hij zelf grondig onder handen kon nemen. Toen dit huis in 2009 op zijn pad kwam, was het dan ook direct raak.

Met de start van de verbouwing bedacht hij dat het misschien slim was om ook de eisen van de toekomst onder de loep te nemen. Duurzaamheid en energiebesparing waren nog niet zo populair als nu, maar toch was er al wel aandacht voor energiezuinig verbouwen, onder meer door energielabels. Het huis bleek een energielabel F/G te hebben – iets wat Jerry geweldig heeft kunnen verbeteren!

 
Genomen maatregelen

Jerry’s vader komt uit de bouw; iets waar Jerry zeker de vruchten van heeft geplukt. Zo wist hij dat aannemers tijdens de bouw van nieuwe woningen meestal te veel bestellen. De kleine partij isolatiemateriaal die dan overblijft, kunnen ze niet meer gebruiken. Via-via wist Jerry dan ook bij een aannemer isolatiemateriaal over te nemen. En daar heeft hij mooi gebruik van gemaakt!

Hij besloot zijn dak en alle houten balklagen te voorzien van isolatie, dit zorgde ook direct voor extra geluidsisolatie. Voor alle muren werden geïsoleerde voorzetwanden geplaats waarin netjes de kabels en leidingen werden weggewerkt. Verder zijn de bestaande houten kozijnen met enkel glas vervangen door kunststof kozijnen en HR++ glas. Naast isolatie heeft Jerry ook een mechanische ventilatie-box geplaatst omdat bij isoleren ook ventileren heel belangrijk is.

 
Energierekening

Toen Jerry en zijn vrouw er eenmaal woonden, dachten ze na over wat ze nog meer konden doen. De energierekening was met € 130,- al een stuk lager dan die van vrienden en buren maar een maandbedrag lager dan € 100,- was de doelstelling. Na een studie op internet heeft Jerry de cv-ketel beter ingeregeld en de thermostaat slimmer ingesteld. Daarna liet hij de spouwmuur van 6 cm isoleren. Het resultaat? Minder dan 900m3 gas! En dat is best weinig voor een grote woning waar inmiddels ook twee kinderen rondhuppelen.

Ook ging Jerry aan de slag met het verlagen van het elektraverbruik. Al hun verlichting is nu uitgerust met ledlampen. Tegenwoordig heb je die in allerlei soorten, maten en kleuren. Genoeg ruimte voor variatie dus bij Jerry! En nog een slimme tip van hem: veel ledverlichting is te dimmen. Let wel, de dimmer moet hier ook geschikt voor zijn, anders werkt de ledlamp niet.

Vorig jaar heeft Jerry ook nog eens zes zonnepanelen geplaatst samen met een vriend. Deze wekken bijna net zoveel stroom op als er wordt verbruikt. 

 
Toekomstplannen

Jerry’s harde werk is beloond. Hij heeft flink weten te besparen op zijn energierekening, waardoor hij nu minder dan € 50,- per maand betaalt. Zijn er nog maatregelen die hij in de toekomst zou willen nemen? Dat zal waarschijnlijk een vervanging van de cv-ketel zijn. Deze stookt voor nu nog prima, maar op weg naar een duurzame toekomst ziet hij verandering zeker voor zich. Eerst wacht hij echter graag af wat de plannen van de gemeente in zijn wijk zijn. In de tussentijd geniet hij in ieder geval volop van zijn lage energierekening én comfortabele woning.

Wijk Groot-IJsselmonde
Soort woning

Eengezins twee-onder-een-kapwoning

Bouwjaar 1930
Oppervlakte 140 m2
Inhoud 378 m3
Aantal gezinsleden 2 volwassenen, 2 kinderen (2 en 4 jaar)
Genomen maatregelen

Verschillende isolatievormen, zonnepanelen, ledverlichting

Energielabel vóór maatregelen F/G
Energiekosten vóór maatregelen € 130,- p/m
Energielabel na maatregelen

B

Energiekosten na maatregelen minder dan € 50,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud