Translate
HomeVerhalenEengezinswoning – IJsselmonde

Eengezinswoning – IJsselmonde

IJsselmonde
Zonne-energie
Eengezinswoning - IJsselmonde_header
24 augustus 2020
| laatste update: 10 juni 2021

Acht jaar geleden was de eerste keer dat John overwoog om voor zonnepanelen te kiezen. De prijs vond hij echter nog te hoog. Twee jaar geleden besloot hij opnieuw te gaan kijken wat er op de markt was. En nu, dankzij zijn twaalf zonnepanelen, kookt hij elektrisch met zijn zelf opgewekte stroom.

“Toen ik twee jaar geleden besloot om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden, wist ik dat geld op de bank zetten geen zin heeft: je krijgt er nauwelijks of geen rente over. Zonnepanelen zijn wel een goede investering.”

 
Energiekosten

Sinds de installatie van de zonnepanelen is Johns gasverbruik flink gedaald, terwijl zijn stroomverbruik door meer elektrische apparatuur omhoog is gegaan. “Maar hiervan wek ik een groot deel zelf op. En omdat gas een stuk duurder is dan stroom, ben ik maandelijks een stuk minder kwijt aan energiekosten.” Voordat hij de zonnepanelen plaatste, betaalde John 120 euro per maand. Vorig jaar ging dit omlaag naar 65 euro en nu zelfs 53 euro. “Maar ik hou mijn maandelijkse rekening op 100 euro. Ik heb namelijk liever dat ik bij het jaaroverzicht geld terugkrijg dan dat ik moet terugbetalen. Toen ik de zonnepanelen kocht, zeiden ze dat ik deze zonnepanelen binnen zeven of acht jaar terugverdien, maar op dit moment gaat dat zelfs veel sneller.”

John wilde niet de eerste de beste zonnepanelen nemen die hij tegenkwam en dus ging hij zich goed inlezen op het internet. “Ik was er net mee bezig en toen kreeg ik via de FNV, waar ik lid van ben, een heel goede aanbieding van energieleverancier Greenchoice. Daar heb ik vervolgens persoonlijk advies ingewonnen via de telefoon en internet.” Met korting via de FNV heeft John vervolgens twaalf zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen.

 
Airconditioning en elektrisch koken

Naast zonnepanelen heeft John door het hele huis zijn verlichting aangepast naar ledverlichting. Ook heeft hij airconditioning laten installeren. “Dit is fijn voor de warme zomers, maar ook voor het verwarmen van mijn woonkamer. Ik heb een slimme thermostaat; hierop zie ik dat als de zon een beetje schijnt, ik zelf alle stroom op wek waar mijn wasmachine, droger en airco op draaien.”

Andere maatregelen

John heeft ook gekeken naar andere energiebesparende maatregelen. “Ik zou graag de zelf opgewekte zonne-energie willen opslaan als ik die niet meteen nodig heb. Op dit moment lever ik die stroom terug aan het net. Maar energie opslaan vind ik op dit moment nog best prijzig. Ik weet niet of ik die investering in de loop der jaren ga terugverdienen.”

Ditzelfde geldt voor een warmtepomp, waar John samen met de mensen van de Duurzaamheidswinkel in IJsselmonde naar heeft gekeken. “Over tien jaar zijn de kinderen de deur uit en wil ik misschien wel verhuizen naar een kleiner appartement. Ik weet niet of ik de investering in zo’n warmtepomp terugverdien in de tien jaar dat ik hier nog woon.”

Maatregelen waar wel een snellere winst op te krijgen is, heeft John doorgevoerd in de keuken. Hier heeft hij een energiezuinige afzuiginstallatie aangeschaft. Daarnaast is hij sinds vorig jaar overgegaan op elektrisch koken met een inductieoven en een inductiekookplaat. “Voor de inductiekookplaat heb ik nog een subsidie aangevraagd van 500 euro, hier hoop ik binnenkort meer over te horen.” Het elektrische koken bevalt John prima. “Binnen een weekje was ik eraan gewend. Het merendeel van mijn pannen bleek ook gewoon geschikt voor elektrisch koken. En de oude pannen die ik heb weggedaan waren toch al oud.” 

Wijk IJsselmonde
Soort woning Eengezinswoning
Bouwjaar 2008
Oppervlakte 150 m2
Aantal gezinsleden 1 volwassenen, 3 tienerkinderen
Genomen maatregelen Zonnepanelen, elektrisch koken, ledverlichting, energiezuinige afzuiginstallatie
Energiekosten vóór maatregelen € 120,- p/m
Energiekosten na maatregelen € 53,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud