Translate
HomeVerhalenWoning verduurzamen? Zo doet Ed dat!

Woning verduurzamen? Zo doet Ed dat!

IJsselmonde
Energiebesparing
Eengezinswoning – IJsselmonde_header
24 augustus 2020
| laatste update: 2 november 2023

Stukje bij beetje maakt Ed zijn eengezinswoning in IJsselmonde steeds duurzamer. Elk jaar vernieuwt of vervangt hij een deel van zijn huis. Zo zijn de kosten behapbaar en ziet hij jaarlijks zijn energierekening dalen.

Ed had alle tijd om zijn succesverhaal te vertellen, behalve op het moment dat de technici langskwamen voor zijn warmtepompboiler. “Dat betekent dat ik straks een 90 liter warmwatervoorraad krijg. De warmte wordt uit de lucht onttrokken en gereserveerd in de boiler. Zo verwarmt hij het huis, maar in de zomer stoot hij ook koude lucht uit. Hopelijk kan ik aankomende zomer boven werken in een fris gekoelde ruimte.”

Naast de warmtepompboiler heeft Ed dubbel glas geïnstalleerd. “Zowel boven als beneden kostte het ongeveer 1500 euro om alles te veranderen, dus dat heb ik met mijn vakantiegeld in twee jaar gedaan.” Ook heeft hij acht zonnepanelen laten plaatsen, waardoor hij via een actie van de WoonWijzerWinkel een accupakket heeft gewonnen van de gemeente Rotterdam. “Met dit accupakket kan ik 2,4 kilowattuur stroom opslaan. Dit kan ik in de avond gebruiken, maar ook tijdens piekuren, wanneer ik meer stroom vraag dan mijn panelen op dat moment leveren.” Alleen vanaf eind oktober tot eind februari is er te weinig zonlicht om de accu op te laden.

 
Stukje bij beetje

“De WoonWijzerWinkel heeft me heel erg goed geholpen door me mijn opties te laten zien. Met de warmtepompboiler kreeg ik bijvoorbeeld een subsidie, die ik weer kan gebruiken om een volgend project te realiseren.” Volledig gasvrij gaan, is voor Ed op dit moment geen optie. “Mijn hr-ketel is nu 17 jaar oud, dus die moet vervangen worden. Ik zou wel van gas af willen, maar dat is een grotere investering en dat kan ik op dit moment niet betalen. Ik kan beter stukje bij beetje verduurzamen, dat is beter behapbaar. Zo kan er best nog wel wat aan isolatie gedaan worden, dat kan in de aankomende jaren. Ook heb ik nog een oude vrieskist en koelkast en een wasdroger. Voor deze wasdroger kan ik een warmtepompdroger kopen.”

Zelf klussen

Ed woont in een voormalig huurhuis dat hij kon overnemen van een woningcorporatie. Deze corporatie is de huurhuizen in de buurt nu aan het renoveren. Ook Ed had mee kunnen doen met deze renovatieronde, maar zou daarvoor wel 85.000 euro moeten betalen, in twee termijnen. “Vervolgens ben je verplicht om de woning bij verhuizing weer terug te verkopen aan de woningcorporatie voor een vaste prijs. Daarom heb ik ervoor gekozen om eigenhandig in meerdere fases te gaan verduurzamen.”

Ed is daarbij ook handig genoeg om zelf aan de slag te gaan met zijn huis. “Ik zag een filmpje van een man in Alaska die zijn zonnepanelen aan de voorkant van z’n huis zo heeft opgebouwd, dat er lucht achter de zonnepanelen langskomt. Zonnepanelen worden warm als de zon erop staat en als ze elektriciteit generen. Op deze manier wordt die lucht opgewarmd, vervolgens naar een warmtepomp geleid en in de woning geblazen. Ik heb nog een aantal zonnepanelen liggen, die ik via een faillissementsverkoop heb gekocht, dus misschien ga ik dat aankomend jaar wel realiseren.”

Wijk IJsselmonde
Soort woning Eengezinswoning
Bouwjaar Jaren ’60
Oppervlakte 90-100 m2
Aantal gezinsleden 1 volwassenen en (om de week) 1 kind
Genomen maatregelen Zonnepanelen, dubbelglas, warmtepompboiler
Energiekosten vóór maatregelen € 140,- p/m, met bijbetalen aan het eind van het jaar
Energiekosten na maatregelen € 83,- p/m

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud