Translate
HomeVerhalenEengezinswoning – Prins-Alexander

Eengezinswoning – Prins-Alexander

Prins Alexander
Groen en Water
Eengezinswoning - Prins-Alexander_header
24 augustus 2020
| laatste update: 27 mei 2021

Toen Mathieu twee jaar geleden zijn intrek nam in zijn nieuwe woning, viel hem op hoe ‘onnatuurlijk’ zijn tuin was. Hij wist meteen wat hem te doen stond: weg met de tegels, erin met de graszoden en natuurlijke begroeiing. “In de zomer wil ik graag met mijn blote voeten in het gras lopen, niet op tegels.”

Het gaat Mathieu niet alleen om comfortabel en mooi wonen. Net zo belangrijk vindt hij voldoende aandacht voor de natuur, goede waterberging en klimaatbeheersing. “In de achtertuin heb ik 65 vierkante meter tegels vervangen door graszoden”, vertelt Mathieu. “Daarbij heb ik op meerdere plekken extra gaatjes in de grond geboord. Die gaatjes heb ik opgevuld met grind uit de voortuin, zodat het water extra goed in de grond kan worden opgenomen.”

Waterbeheersing

Vanuit zijn opleiding tot geohydroloog heeft Mathieu veel kennis van bodem en waterbeheersing. “Het riool in de stad kan hevige regenbuien soms nauwelijks aan. Onze buurt ligt in een diepe polder, waar al dat water dan naartoe stroomt. Kortom: ik wilde een steentje bijdragen aan een klimaatbestendige buurt. In de achtertuin wil ik graag een regenton inbouwen in de ondergrond. Daar past 1 kubieke meter regenwater in en dankzij een pompje kan ik daar onze tuin mee besproeien.”

Van de voormalige garage is een extra speelkamer gemaakt. Op het dak van zo’n twintig vierkante meter wil Mathieu graag een sedumdak en moestuintje aanleggen. “Een plat dak is een mooie plek om een moestuintje van te maken. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen heb ik daar allerlei geschikte oplossingen voor gezien. Fabrikanten maken een soort plastic eierdoos met gaten en heuveltjes en vervolgens maak je met worteldoek en andere benodigdheden een moestuintje. Dat monteer je bovenop je bitumen dakbedekking. Het is jammer dat je een ladder nodig hebt, dus de kinderen kunnen er niet zo makkelijk bij. Maar het voordeel is dan wel weer dat zij de frambozen niet zomaar leeg kunnen plukken.”

Geveltuin

Behalve een groene moestuin op zijn dak overweegt Mathieu een geveltuin: planten tegen de zijkant van het huis. “Dat groene geeft een prachtige uitstraling, houdt water vast en zorgt voor natuurlijke isolatie. Dat betekent dat het koelte brengt in de zomer en de warmte binnenhoudt in de winter.” Ook zonnepanelen stonden op het wensenlijstje van Mathieu, maar vanwege de schuin aflopende dakpartij kunnen die niet op zijn huis geïnstalleerd worden.

Benieuwd naar de subsidies voor groene daken en waterberging?

Er zijn subsidies beschikbaar voor Rotterdammers die aan de slag gaan met groene daken en waterberging. Mathieu: “Ja, daar ben ik van op de hoogte. Helaas gold die subsidie nog niet toen ik mijn achtertuin vergroende. De termijn en uitvoering van werkzaamheden zijn ook niet helemaal goed voor ons, jammer genoeg. We zouden nu helemaal in de startblokken moeten staan als we ervan gebruik willen maken. Hopelijk blijft de subsidie voor geveltuinen nog even van kracht. De aanleg daarvan kost ongeveer 15.000 euro en dat kan ik niet alleen betalen. Daar heb ik subsidie voor nodig. Maar ik doe het graag, ik ben er echt enthousiast over. En te zien hoe mooi mijn huis erdoor gaat worden, dat geeft me een enorme boost.”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud