Translate
HomeVerhalenEensgezins tussenwoning – Crooswijk

Eensgezins tussenwoning – Crooswijk

Kralingen Crooswijk
Zonne-energie
Eensgezins tussenwoning – Crooswijk_header
24 augustus 2020
| laatste update: 3 mei 2021

Willem woont samen met Christelle en hun drie kinderen in een tussenwoning met vier woonlagen. Het is een nieuwbouwhuis en dus goed geïsoleerd. Het platte dak is ideaal voor zonnepanelen. Die produceren regelmatig meer stroom dan het gezin verbruikt. En dat is niet de enige maatregel die zij namen om duurzamer te leven.

Het gezin besloot de auto weg te doen. “We gebruikten hem al weinig, maar hij kostte wel geld”, legt Willem uit. “Dus probeerden we zonder eigen auto te reizen en dat beviel prima. We huren nu af en toe een auto, onder andere voor vakantie. Boodschappen doen we met de bakfiets. Ik begrijp trouwens heel goed dat mensen buiten de stad, die grotere afstanden moeten overbruggen, hun auto niet wegdoen. Wij kiezen duurzaam omdat we dat kunnen: in Rotterdam zijn alle faciliteiten dichtbij.”

 
Geen vliegtuig, maar trein

Vliegen is ook een belangrijke CO2-veroorzaker: een zonvakantie van twee weken naar Bali geeft voor vier personen een uitstoot van ruim 16.000 kg CO2. Vliegen doet Willem dan ook zo min mogelijk. Als hij voor zijn werk naar Parijs, Londen of Frankfurt moet, pakt hij de trein. “Met de trein reizen is veel minder gedoe en je zit een stuk ruimer dan in het vliegtuig. Daardoor kun je onderweg beter werken of lezen. Bovendien hoef je geen uren te wachten op het vliegveld.”

Verder zijn Willem en zijn gezin geleidelijk minder vlees gaan eten. “We dachten niet: we gaan helemaal geen vlees meer eten. Maar wel: we gaan met vlees minderen. We doen het langzaamaan, zodat we nu op het punt zijn dat we bijna geen vlees meer eten.” Een duurzame keuze, want bij de productie van vlees komt veel CO2 vrij. Bovendien kost het veel ruimte en water. Bij Willem en Christelle staat nog maar weinig vlees en vis op het menu. De kinderen hebben daarbij nauwelijks uitleg nodig; via school en het Jeugdjournaal leren zij al veel over duurzaamheid.

Waarom vleesconsumptie belastend is voor het milieu? Voor de productie van één kilo vlees is ongeveer vijf kilo plantaardig voer nodig. Ook stoot de veehouderij die al dat vlees produceert broeikasgassen uit, wordt veel schoon drinkwater verbruikt en is er wereldwijd veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer.

Beter leven

“Mijn ervaring is dat veel dingen prettiger worden als je ze duurzaam doet. Je dient daarmee heus niet alleen het algemeen belang. Neem bijvoorbeeld elektrische auto’s: als Nederlanders daarin gaan rijden, dan wordt ons leven er beter op door schonere lucht en een langer, gezonder leven. Bovendien kunnen we duurzame uitvindingen verkopen aan het buitenland als we voorop lopen.”

De gouden tip voor andere Rotterdammers met duurzame ambities? “Alle kleine beetjes helpen. Kijk wat je zelf kunt doen en begin gewoon ergens. En onderschat je eigen invloed niet. Je bent tenslotte burger, consument, werknemer en nog veel meer. Op al die vlakken heb je invloed. Als je echt wil, kun je van alles veranderen!”

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ga direct naar:
Ga naar de inhoud