Translate

Eerste drijvende woningen in Nassauhaven

Feijenoord
Grote ontwikkelingen
Eerste drijvende woningen in Nassauhaven_header
15 april 2020
21 september 2020

Drijvend op grote pontons lieten hijskranen vandaag de eerste zes Havenlofts van Rotterdam neer. De waterwoningen zijn gebouwd op een terrein in Rotterdam-Oost en kwamen over de Nieuwe Maas naar de Nassauhaven.

Ook de resterende twaalf waterwoningen komen dit jaar in twee fases de haven binnen. Daarmee wordt de eerste drijvende woonwijk van Rotterdam een feit.

 

Eb en vloed

Alle Havenlofts zijn inmiddels verkocht. Banken beschouwen ze als huizen, waardoor eigenaren er een hypotheek op kunnen krijgen. Over enkele weken zijn de lofts in de Nassauhaven afgebouwd en kunnen de bewoners hun nieuwe huis betrekken.

De drijvende woningen bewegen mee met eb en vloed. Dit veroorzaakt twee keer per dag een verschil van zo’n 1,5 à 2 meter. Verder zijn de woningen duurzaam dankzij zonnepanelen en verwarming via een biomassa-installatie. Ze hebben ook hun eigen waterzuivering, waardoor ze niet hoeven aangesloten te worden op het riool.

 

Meer waterwoningen

Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) heeft bouwen op het water de toekomst. “Omdat de stad groeit, zijn er de komende jaren veel nieuwe woningen nodig. De ruimte om in de stad te bouwen is beperkt. Op het water is nog plek.”

Bouwen op het water is tegelijkertijd ook een hele uitdaging, zeker als er sprake is van eb en vloed. Kurvers: “We wilden ervaring opdoen met drijvend bouwen en hebben daarom de markt uitgedaagd om met een plan te komen voor duurzame waterwoningen. Ik ben blij met de komst van de Havenlofts in de Nassauhaven, van ontwikkelaar Team Havenloft. In de toekomst wil ik graag meer waterwoningen een plek geven in Rotterdam.”

 

Natte en droge voeten

Vorig jaar is in de Nassauhaven een getijdenoever aangelegd om het getij beter te ervaren en natuur te bevorderen. Dit maakt deel uit van het programma Rivieroevers. Op de langzaam aflopende oever groeien planten die bestand zijn tegen brak water. Dit zorgt voor variatie in planten en dieren en maakt de woonomgeving aantrekkelijk.

(Foto: Hielke Grootendorst)

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ga direct naar: